gravid symptom drommar under graviditeten

Drömmar under graviditeten

Drömmar under graviditeten. Drömmer du mer och ofta konstiga drömmar nu när du är gravid? Det är mycket vanligt under graviditeten. Det är även vanligt att man drömmer mardrömmar eller att man drömmer erotiska drömmar. Vad betyder dina drömmar?

Mardrömmar eller erotiska drömmar när du är gravid

Gravida och även nyblivna mammor drömmer mer än andra. Drömmarna handlar ofta om oro för barnet eller att barnet befinner sig i fara. Det är även vanligt med erotiska drömmar när man är gravid.

Livliga och konstiga drömmar under graviditeten är inte konstigt. Många kvinnor säger att de drömmer om att barnet försvinner i sängen eller om pratande djur. Dessa livliga drömmar spås kunna vara en reflektion över dina tankar och känslor över att vara gravid. Ofta varierar drömmarna från att handla om oro till upprymdhet över de förändringar som händer i kroppen och inte minst i livet. Längst ner på sidan hittar du information om de olika sömnstadierna som du går igenom när du sover.

Varför drömmer jag mer under graviditeten?

När du är gravid så gör alla graviditetssymptom och krämpor att du ofta blir störd, och kanske vaknar flera gånger per natt. Kramp, kissnödighet, sparkar i magen eller bara känslan av att ingen ställning är bekväm, kan störa nattsömnen. När du vaknar kommer du normalt bara ihåg den senaste drömmen. Faktumet att du som gravid vaknar ofta kan vara orsaken till att du i större utsträckning kommer ihåg och uppmärksammas på flera drömmar per natt. De som sover hela natten minns bara en eller ingen dröm alls.

Även hormonförändringarna i kroppen under graviditeten sägs vara bidragande till att man drömmer mer. En gravid kvinna behöver också sova mer, och ju mer du sover, ju mer drömmer du. Sannolikheten att man kommer ihåg en dröm är också större under graviditeten. Alla drömmer, men det är inte alla som minns sina drömmar.

Vad betyder drömmarna när du är gravid

Under graviditeten drömmer en kvinna mer än vanligt och hon kommer också ihåg fler drömmar än annars i livet, säger Patricia Garfield, PhD. Drömmarna speglar ofta till det tillstånd hon befinner sig i, trimestern hon är i och vad som händer i kroppen vid det specifika tillfället. Även hennes hopp och rädslor återspeglas i drömmarna. Vad betyder då drömmarna?

Drömmar under första trimestern – Enligt Garfield PhD så handlar drömmar under den första trimestern ofta om vatten eller om befruktning. Typiskt är att man drömmer om ett foster eller en fisk som flyter i vattnet. Det är även vanligt att man drömmer att man själv simmar i vatten och på detta sätt återspeglar fostrets situation i livmodern. Det är även vanligt att man drömmer om symboler som har med befruktning att göra, såsom trädgården, frukter eller blommor.

Många gravida kvinnor drömmer även att de kör omkring i något fordon. Detta kan vara en liknelse till vägen eller förändringen du är på väg att gå igenom i livet.

Drömmar under andra trimestern – Under denna period återspeglar drömmarna ofta de förändringar som händer i barnets och mammans kropp. Ofta drömmer man om små djur eller andra saker som kan representera en liten bebis. Du kan även drömma om saker som kan liknas med kroppsförändringar, såsom höga torn eller skyskrapor, alternativt renovering eller ombyggnationer.

Drömmar under tredje trimestern – Under den sista delen av graviditeten brukar drömmarna vara mer talande. Om du fortfarande drömmer om vatten, så kan en stor våg som slår, symbolisera att vattnet går. Drömmar kan också handla om ett litet barn som berättar sitt namn för mamman, eller så drömmer man om barnets kön. Kanske kan dina drömmar avslöja barnets kön?

Mer om: Tecken som avslöjar barnets kön

Under den tredje trimestern är det även vanligt med drömmar om resor, utflykter eller om att packa. Dessa drömmar kan mycket väl återspegla en rädsla för det okända, säger Garfield. Ofta drömmer kvinnor i slutet av graviditeten även om svåra situationer som är förknippade med en jobbig förlossning. Även om detta är hemska drömmar så finns det, enligt Garfield, forskning som visar att mardrömmar om förlossningen, i många fall innebär en kortare och enklare förlossning. Orsaken tros vara att kvinnan tränar till förlossningen under sömnen och därför är hon också mer förberedd.

Mardrömmar under graviditeten

Mardrömmar om värkarbetet och förlossningen samt om barn och mammalivet, är vanligt förekommande när kvinnans oro och rädslor speglas i drömmarna. En gravid kvinna kan exempelvis drömma att hon tappar sitt barn, eller om att barnet delar sig på mitten när hon lyfter det. Denna typ av drömmar är vanliga och det är helt normalt. Även en kvinna som känner sig trygg till vardags kan drabbas av mardrömmar på grund av underliggande oro.

Mer om: Trötthet under graviditeten

Drömmar om sex under graviditeten

Under graviditeten är det vanligt att man drömmer erotiska drömmar. En ökad blodmängd i kroppen som cirkulerar i området runt buk, ända och kön kan göra dig mer upphetsad än normalt, vilket också märks i drömmarna.

När du är gravid kan det mycket väl hända att du vaknar upp efter vilda eller sensuella drömmar om en gammal pojkvän eller annan manlig bekantskap. Det är kanske inte det trevligaste (i alla fall inte för din partner), men det är ganska vanligt.

Erotiska drömmar är mer sannolika desto större du blir. Ofta börjar de när du varit gravid i runt sex månader och fortsätter framåt. Dessa drömmar kan spegla din oro över din förändrade kropp eller din rädsla över hur förändringen kommer att påverka ditt sexliv.

Mer om: Sex under graviditeten

Vad kan jag göra åt drömmarna?

Drömmarna kommer att minska igen efter förlossningen. Till dess är det bara att stå ut. Ett sätt är förstås att sova hela natten igenom och på så sätt minnas färre drömmar. Men vi antar att du redan skulle gjort det, om det var möjligt.

Ta drömmarna för vad de är – just drömmar. Lyssna på dem och lär av dem. Prata gärna med din partner om drömmarna och om din oro eller rädsla. Kanske drömmer din partner också minnesvärda drömmar om de förändringar i livet som ligger framför er. Se drömmarna som en diskussionspunkt som ni kan prata kring och kanske komma varandra närmre genom. Kanske blir det bara ett roligt samtal!

Sömncykeln

Sömnen brukar delas in i fem olika stadier, I, II, III, IV och REM-sömn (drömsömn, paradoxal sömn). REM är en förkortning av rapid eye movements, dvs snabba ögonrörelser. En normal nattsömn brukar innefatta 4-5 sömncykler, då personen passerar från ytlig sömn (stadium I och II) till djup sömn (stadium III och IV), tillbaka till ytligare sömn och till en period av REM-sömn. Den första perioden av REM-sömn kommer efter ca 90 minuters sömn och brukar vara ca 5-10 minuter, medan de senare perioderna blir allt längre.

REM-sömnen utmärks av mental aktivitet (i form av drömmar). Puls, andning och hjärtverksamhet blir oregelbundna och vissa muskelgrupper aktiveras. Vaknar man under den sista REM-sömnen, minns man kanske någon av drömmarna, särskilt om den har varit uppskakande eller berört ett centralt tema i ens liv.

Det är oftast, men inte enbart, under REM-sömnen som man drömmer som mest. Det finns teorier som menar att den intensiva rörelsen hos ögonen är ett resultat av att man följer de visuella intrycken man får under drömmen. Intressant att notera är att mardrömmar faktiskt oftast inte sker under REM-sömnen utan snarare under NREM-sömnens stadium III och IV.

Mer om: Graviditetssymptom

Källa drömmar: sömnupplysningen.se, babycenter.com, Parents.com, Patricia Garfield, PhD, author, Creative Dreaming; co-founder and president, Association for the Study of Dreams. Karen Muller, PhD, Association for the Study of Dreams; clinical psychologist, Hayward, Calif.

De som läst avsnittet om drömmar och mardrömmar under graviditeten läste även mer i vår graviditetskalender och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar för dig som är gravid

Förstoppnings gravid

Förstoppning under graviditeten

Är du förstoppad eller hård i magen under graviditeten. Har du trög mage och upplever att det är svårt att bajsa ordentligt? Förstoppning under graviditeten är mycket vanligt och beror på de hormoner i kroppen som ökar när man är gravid.

Läs artikeln »
Babykörkort

Ta vårt babykörkort

Babykörkort – ta ditt babykörkort på Babyhjälp.se. Testet består av tre delar. Kan du ta hand om ett barn? Känner du dig redo att bli förälder? Här kan du ta vårt babykörkort så att du känner dig säker inför din nya roll som förälder.

Läs artikeln »
normalt blödningar

Blödningar – är det normalt

Är det normalt att ha blödningar när man är gravid? Är det normalt att ha blödningar tidigt under graviditeten? Eller är det normalt att ha blödningar sent i graviditeten? Vi ger dig svaret på vad som är normalt när du är gravid.

Läs artikeln »
hantera förlossningsrädslan

Hantera förlossningsrädslan

Hantera och kontrollera din förlossningsrädsla med hjälp av dessa tips och råd. Det går att hantera sin förlossningsrädsla, men det är svårt att helt bli av med sin rädsla och oro inför förlossningen.

Läs artikeln »
fostervatten lacka

Att läcka fostervatten

Läckage av fostervatten är inget som normalt inträffar. Om man läcker fostervatten så bör man kontakta förlossningen. Det kan vara ett tecken på att förlossningen snart ska börja. Många gånger så förväxas läckage av fostervatten med urinläckage eller vattniga flytningar. Vi förklarar skillnaden.

Läs artikeln »
gravid nötter

Gravid och nötter

Nötter som del av kosten när du är gravid är väldigt nyttligt. Många ställer sig dock frågan under graviditeten om det är okej att äta nötter eller jordnötter när de är gravida? Läs mer om nötter när du är gravid.

Läs artikeln »
adoption

Adoption i Sverige

Adoption i Sverige. Att adoptera barn kan vara en komplicerad process, men vi beskriver här enkelt hur det går till att adoptera. Regler och fakta om adoption, adoptionscentrum, adoptioner, att adoptera.

Läs artikeln »
hur fungerar ett agglossningstest

Hur fungerar ett ägglossningstest?

Vet du hur ett ägglossningstest fungerar? Ett ägglossningstest fungerar så att det mäter nivån av LH hormon i urinen. Ett stegring av detta hormon innebär att ägglossning är på väg. Nästan alla ägglossningstest fungerar på samma sätt.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.