Gravidhjärna

Gravidhjärna

Gravidhjärna. Är du gravid och upplever att du har svårt att komma ihåg saker. Är du glömsk och förvirrad? Kanske lider du av gravidhjärna. Forskning visar att det faktiskt finns något som heter gravidhjärna.

Glömsk och förvirrad under graviditeten

Gravidhjärna är ett fenomen som tidigare ifrågasattes, men som på senare året blivit allt mer accepterat. Gravida säger sig känna av symptom som att de tappar minnet, känner sig groggy på jobbet och att de glömmer vad de lagt mobil, nycklar och andra vardagsprylar.

Forskare vid University of London (2014) har konstaterat att den högra hjärnhalvan, dvs den som är kopplad till emotionell kompetens, är mer aktiv under graviditeten. Den högra hjärnhalvan tar därmed fokus från den vänstra halvan. Det här tros kunna bidra till ”gravidhjärnan”.

Gravida kvinnor har i forum beskrivit känslan av gravidhjärna som:

”Jag kände mig inåtvänd.”
”Det kändes som jag hade gröt i hjärnan.”
”Jag glömde och tappade bort allt i slutet av graviditeten.”

Gravidhjärnan

Typiska symptom på gravidhjärna är att glömma bort möten, glömma varför du gick in i en butik, var du lagt din plånbok, om du stängt av spisen och mycket annat. Som med så många andra graviditetskrämpor så tror vissa forskare (och andra inte) att det även i detta fall är dina graviditetshormoner som påverkar ditt minne.

Sömnlöshet tros också kunna förstärka den förvirrande känslan och det finns även de som tror att stressen och omställningen när man är gravid kan påverka minne och sinnesnärvaro. Det är dock inget att oroa sig för, även om du kanske får investera i nya post-it lappar. Graviditetshjärnan försvinner igen efter förlossningen.

Mer om: Amningshjärna

Varför blir jag glömsk under graviditeten?

Graviditetshjärnan bidrar ofta till att man glömmer saker när man är gravid. Forskare har på senare år (2014) kommit fram till att så kallad gravidhjärna faktiskt finns på riktigt. Psykologer har kommit fram till att det sker förändringar i hjärnan under graviditeten, som inträffar för att mamman lättare ska kunna ”bonda” med sitt barn efter förlossningen. Främst innebär denna förändring att gravida får en ökad aktivitet i den högre hjärnhalvan, den del som är kopplad till det emotionella. Den vänstra hjärnhalvan är istället kopplad till det logiska tänkandet.

Forskningen tyder på att hormonerna finjusterar den intuition som hjälper en kvinna att förstå sitt barns behov direkt från födseln. De gravida kvinnorna i studien var bättre på att läsa av känslor än de kvinnor som redan hade barn.

En genomgång av flera års studier av hjärnans påverkan under graviditeten som presenterades i ”journal of Clinical and Experimental Neuropsychology” visade att vissa typer av minne påverkas under graviditeten, men inte alla. Främst påverkas korttidsminnet.

Vissa nyare studier visar att gravidhjärnan inte beror på hormoner. En studie som utfördes (2014) av brittiska forskare visar just detta. Studien visade att gravida kvinnor som gjorde minnestester fick sämre resultat för varje trimester som gick (vilket för visso säger att gravidhjärnan finns). Forskarna kunde dock inte se något samband med förändrade hormonnivåer.

Mer om: Trötthet under graviditeten

Vad du kan göra åt din gravidhjärna?

Tyvärr kan du inte tänka bort din gravidhjärna, så du blir tvungen att leva med den under några månader. Här är i alla fall lite tips på hur du kan underlätta livet med en ständigt förvirrad gravidhjärna.

  • Ta ett djupt andetag. Försök att inte vara för hård mot dig själv. Stress kommer bara göra dig ännu mer förvirrad!
  • Skriv ner saker. Om du måste komma ihåg saker; mat som ska köpas, samtal som ska ringas, frågor till din barnmorska, ta dina vitaminer, etc, så skriv ner det.
  • Skapa en back-up. Försök att minska antal saker som du behöver komma ihåg genom att delegera. Använd folk i din omgivning; Älskling, jag lägger mina nycklar på byrån i hallen.
  • Ta det med ett skratt. Det är vad det är och det blir vad det blir. Gravidhjärnan stannar bara några få månader så under tiden kan du lika bra skratta åt det.
  • Ladda upp med Omega-3. Detta fett finns det mycket av i fisk och det hjälper hjärnans funktion och utveckling. Positivt både för dig och ditt barn.

Äldre forskning visade att gravidhjärnan är en myt

Äldre forskning, som nu delvis är motbevisad, tydde på att gravidhjärnan var en myt. Främst byggde detta på forskning av Helen Christensen vid Australian National University i Canberra (år 2000). Hon följde 2500 kvinnor under tio år och fann på denna tid inte någon skillnad i hjärnkapacitet under eller efter graviditeten. Kvinnorna testades med frågor rörande både minne och logik. Det visade sig att svaren inte försämrades under graviditeten.

Mer om: Graviditetssymptom

Lider du av gravidhjärna?

Har du någon gång upplevt symtom på gravidhjärna?

Har du upplevt eller upplever du just nu symtom på gravidhjärna?
411 röster

Källa gravidhjärna: 4health.se, What to expect, dailymail.co.uk, theconversation.com.

De som läst avsnittet om gravidhjärna läste även mer i vår graviditetskalender och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Tidigt missfall

Tidigt missfall

Tidigt missfall är något som det inte finns så mycket statistik på. Anledningen är att ett tidigt missfall normalt händer redan innan man vet att man är gravid. De flesta tidiga missfall inträffar innan graviditetsvecka 12. Under den första trimestern inträffar hela 80% av alla missfall. 

Läs artikeln »
barn bloja

Att använda blöjor

Blöja – allt om att använda blöja. Hur ofta byter man blöja, behöver man byta på natten? Hur ofta ska man byta kissblöjan. Det är viktigt att tvätta barnet rätt och att byta blöja när barnet bajsat eller kissat. Vill du ha tips på hur du byter blöjan på rätt sätt?

Läs artikeln »
barn hosta

Hosta barn / bebis

Hosta är ett vanligt symtom redan hos en bebis. Hosta kommer och går hos alla barn och det utgör kroppens naturliga skyddsreflex för att hålla luftvägarna fria. Hosta är vanligt vid flera olika sjukdomar såsom vid förkylning då hostan ofta håller i sig i genomsnitt 18 dagar. 

Läs artikeln »
rökning under graviditeten

Rökning under graviditeten

Att röka när man är gravid kan innebära en stor risk för fostret. Rökning under graviditeten ökar bland annat risken för missbildning och hämmar barnets tillväxt. Röker du tidigt i graviditeten men sluter innan vecka 12 så är det positivt för barnet.

Läs artikeln »
profylax

Profylax / Psykoprofylax

Profylax / Psykoprofylax under förlossningen. Minska smärtan under förlossningen med rätt andningsteknik. Profylax är dock så mycket mer än bara andning. Profylax hjälper dig att vara mer närvarande under förlossningen, du förbättrar syreupptagningen och det ger dig kontroll över situationen. Läs mer om profylax och om att andas rätt under förlossningen på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
gravid listeria

Listeria när man är gravid

Hur påverkar listera fostret? Hur påverkar listera graviditeten? Listera är en bakterie som sprids via jord, vatten och dåliga livsmedel. Det finns många återgärder du kan göra för att minska risken för att smittas av listeria. Det handlar inte endast om att undvika vissa livsmedel, utan listera kan även undvikas genom att man är försiktig vid förberedelsen av mat.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.