gravid utebliven mens

Utebliven mens

Utebliven mens. Har din mens uteblivit så kan det betyda att du är gravid. Utebliven mens är det vanligaste och tydligaste graviditetssymptomet på att du är gravid. Men att mensen uteblir behöver inte betyda att du är gravid.

Att mensen uteblir kan betyda att du är gravid

Att mensen uteblir eller är sen är ett av de tydligaste tecknen i början på graviditeten som kan innebära att man är gravid. Om din mens är försenad eller om man är osäker på om det beror på graviditet så rekommenderas man att göra ett graviditetstest.

Att upptäcka att mensen uteblir är det vanligaste sättet att upptäcka att man är gravid. Mens kan dock utebli en månad, oavsett hur regelbunden det varit förut, utan att man för den delen är gravid.

I denna artikel kan du läsa mer om:

 • varför är min mens sen?
 • vad innebär en utebliven mens?
 • är jag gravid om min mens är sen eller utebliven?
 • orsaker till utebliven mens och ej gravid

Varför uteblir mens?

Varje månad förbereder sig livmodern på att ta emot ett ägg som har blivit befruktat av spermier (spermierna passar på när ägget vandrar i äggledaren). Förberedelsen består av att livmodern skaffar sig en tjock, mjuk slemhinna och samlar på sig blod för att ägget ska få det bra och kunna utvecklas till ett barn.

Läs mer om:
Tecken på ägglossning
Är jag gravid
När kan jag ta ett graviditetstest

Menstruationens syfte är att stöta ut livmoderslemhinnan om man inte blir gravid. Blodet som stöts ut vid mensen består av vanligt blod och av vävnader. Om du är gravid så behåller kroppen sin livmoderslemhinna och mensen uteblir.

Utebliven mens – gör ett graviditetstest

Om mensen uteblir så kan du göra ett graviditetstest för att säkert veta om du är gravid. Vänta tills du säkert vet att din mens är sen eller har uteblivit, och gärna en vecka till, innan du gör ett test. Detta för att kroppen ska få en ärlig chans att producera tillräckligt med graviditetssymptom, HcG, för att ge utslag på ett graviditetstest. Testar man för tidigt så kan testet missvisande både visa positivt och negativt resultat.

Graviditetstest kan du hitta på bland annat följande ställen:

 • Köp på Apoteket.
 • På din mödravårdscentral.
 • Testlagret.se (vår egen webbshop)
 • På sjukhusets kvinnoklinik.
 • Om du är under 20 år kan du få det på ungdomsmottagningen.
 • Du kan även köpa online i flera olika butiker och få diskret och snabb leverans direkt hem till din dörr.

Mer om: Graviditetssymptom

Utebliven mens ej gravid

Utebliven mens behöver inte betyda att du är gravid. Ibland kan mensen utebli under en eller flera månader och detta kan bero på flera olika orsaker. Läs mer om menscykeln.

Här har du en lista på möjliga orsaker till utebliven mens:

 • Stress och oro
 • Viktförändring (uppgång eller nedgång)
 • Miljöombyte och resor
 • Du är på väg in i klimakteriet
 • Sjukdom
 • Preventivmedel eller medicin
 • Felräkning (av menscykeln)
 • Hård träning
 • Hormonell rubbning

En av de vanligaste orsakerna till att ens mens uteblir men att man inte är gravid är stress. Vill du bli gravid så längtar du efter svaret och det är sannolikt att du känner dig stressad och förväntansfull inför resultatet. Alternativet är att du inte vill bli gravid och därför är stressad över möjligheten att du kan vara gravid eftersom din mens är sen eller utebliven. Stress kan också handla om helt andra saker.

Oavsett orsak till stress, så kan den rubba din mens och göra att den uteblir. Detta kan innebära att den är några dagar sen, men det kan också innebära att din mens uteblir under en eller flera menscykler.

Vad kan man göra vid utebliven mens?

Om du konstaterat att du inte är gravid genom att göra ett graviditetstest och därmed uteslutit att du är gravid så har din mens sannolikt uteblivit av andra orsaker. Försök att slappna av och inte oro dig så brukar det i de flesta fall hjälpa. Har du varit med om större förändringar i livet, eller miljöombyten, nyligen så kan det också leda till utebliven mens. Även här så kommer detta att läsa sig med tiden.

Vill du ha hjälp att hantera stress, viktförändringar, livsförändringar eller om du misstänker hormonella rubbningar så är din vårdcentral där för att hjälpa dig. Även om din mens uteblivit i mer än sex månader (utan att du är i klimakteriet) så bör du söka vård.

Hur visste du att du var gravid?

Hur visste du att du var gravid?
36 röster

Källa utebliven mens: 1177, menstruation.se, wikipedie.se, what to expect, alltforforaldrar.se.

De som läst avsnittet om utebliven mens läste även mer i vår graviditetskalender och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Gravidhjärna

Gravidhjärna

Gravidhjärna. Är du gravid och upplever att du har svårt att komma ihåg saker. Är du glömsk och förvirrad? Kanske lider du av gravidhjärna. Forskning visar att det faktiskt finns något som heter gravidhjärna.

Läs artikeln »
diabetes barn

Diabetes barn

Diabetes är en sjukdom som allt oftare drabbar barn. Förr kallades det då för barn- eller ungdomsdiabetes, men idag används beteckningen typ 1-diabetes. Symptom är ofta trötthet, törst, ofta kissnödig, illamående och viktnedgång.

Läs artikeln »
toxoplasma

Toxoplasma / toxoplasmos

Vad händer om du smittas av Toxoplasma under graviditeten och du drabbas av Toxoplasmos? Hur stor sannolikhet är det och hur många som är gravida drabbas? Här får du alla fakta du behöver veta om Toxoplasma när du är gravid. 

Läs artikeln »
Viktökning under graviditeten

Viktökning under graviditeten

Beräkna din viktökning under graviditeten med vår viktkalkylator. Hur mycket är det normalt att gå upp i vikt när man är gravid? Går man upp mest i vikt i början av graviditeten eller kommer viktuppgången i slutet av graviditeten? Räkna ut hur din viktökning bör fördelas månad för månad under graviditeten.

Läs artikeln »
tvillingar

Tvillingar

Det finns två typer av tvillingar, enäggstvillingar och tvåäggstvillingar. Ofta blir graviditeten med tvillingar något kortare än en normal graviditet som är 40 veckor. I denna artikel kan du läsa mer om tvillingar och om hur det är att föda och vara gravid med tvillingar.

Läs artikeln »
prematur neonatalavdelning

Neonatalavdelning

Neonatalavdelningen vårdar prematura barn. I denna artikel går vi igenom allt som rör en neonatalavdelning, allt om NIDCAP-metoden, Kängurumetoden och mycket mer.

Läs artikeln »
Fosterdiagnostik

Fosterdiagnostik

Fosterdiagnostik är ett samlingsnamn för de undersökningar som görs på fostret när du är gravid. Det finns flera olika metoder inom fosterdiagnostiken men syftet är för alla att hitta missbildningar eller avvikelser på kromosomerna.  

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.