Gravid vecka 19

Gravid vecka 19

Gravid i vecka 19! Fosterrörelser i vecka 19 är vanligt, men det är inte säkert att du känner något än. Barnet är nu runt 15 centimeter långt från huvud till stjärt.

Allt om mage, kropp, foster, kost, utveckling i vecka 19

Utvecklingen av fostret går fort och barnet har redan nu börjat få anlag till de permanenta tänderna under de redan klara mjölktänderna. Din ämnesomsättning har blivit snabbare och du har en ökad blodmängd i kroppen, vilket kan ha en positiv inverkan på ditt hår och dina naglar.

Barnet är när du är gravid i vecka 19 ungefär 14-15,5 centimeter långt mellan huvud och stjärt och väger runt 240 gram. I vecka 19 brukar man kunna se barnets kön vid en ultraljudsundersökning. Mamman kan eventuellt börja få en mörkare hudrand från blygdbenet upp mot naveln, denna kallas ”linea nigra” och bleknar ofta bort efter graviditeten.

Faktaruta vecka 19

  • Vilken trimester är du i? Andra trimestern 
  • Hur många månader har du varit gravid i vecka 19? 4 månader och 3 veckor
  • Hur många veckor är det kvar? 21 veckor
  • Hur stort är fostret? Runt 14-15,5 centimeter från huvud till stjärt och väger runt 240 gram
  • Vilken frukt motsvarar storleken? Fostret är nu stort som ett mango

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 19 – fostrets utveckling

Vid ultraljudet som görs under denna period så fastställer man det beräknade förlossningsdatumet. Har du fått ett förväntat datum tidigare av din barnmorska så kan det datumet nu komma att ändras. Vid ultraljudsundersökningen tittar man på alla stora organ och strukturer för att få en uppfattning om barnet har utvecklats som det ska samt tittar så att moderkakan ligger rätt placerad.

Om du inte redan känt barnets rörelser så kan du mycket väl se fosterrörelser vid ultraljudet. När du är gravid i vecka 19 så kan man ofta även se barnets kön, men det är inte säkert. Berätta vid undersökningen om ni vill veta eller inte så att det inte blir något missförstånd. Områdena för lukt, smak, hörsel, syn och beröring fortsätter att utvecklas under vecka 19.

Viss forskning tyder på att barnet kanske kan höra din röst i den här perioden. För att stimulera barnet så kan du gärna läsa högt, prata med barnet, eller sjunga en glad melodi om stämningen slår till. Det sägs att barn, även när de ligger i mammans mage, kan lära sig att känna igen föräldrarnas röster.

I vecka 19 är armar och ben är i rätt proportioner till varandra och till resten av barnets kropp. Barnets njurar producera urin redan nu och på barnets hårbotten börjar nu hår att gro. En vaxartad skyddande beläggning bildas nu och lägger sig på barnets hud.

Gravid vecka 19 – din kropp

Läsarbild på gravidmage v19
Läsarbild på gravidmage v19

Känner du att du redan nu när du är gravid i vecka 19 blivit stor? Du kommer att börja växa ännu snabbare under de kommande veckorna. Som ett resultat av detta, kan du märka en diffus värk i nedre delen av buken alternativt en tillfällig kort, stickande smärta på ena eller båda sidorna av buken.

Värken kommer främst när du ändrar position eller i slutet av en aktiv dag. Orsaken är att ligamenten som stödjer din livmoder nu stretchas för att tillgodose din ökande vikt. Detta är inget att vara orolig för, men kontakta din läkare om smärtan fortsätter även när du vilar eller om den blir mer intensiv.

När du är gravid i vecka 19 kan även huden i främst ansiktet påverkas (ofta på överläppen, kinderna och pannan). Det syns som mörka fläckar om du är ljus i hyn och som ljusa fläckar om du är mörk i hyn. Dessa fläckar kallas för Kloasma och blir ännu värre om du utsätter dig för mycket solljus. Ofta bleknar dessa fläckar bort när hormonhalterna i kroppen sjunker, men det är inte säkert att de försvinner. Vi rekommenderar dig därför att använda solkräm och att undvika att sitta för länge i solen när du är gravid.

Nästa gång du är hos läkaren eller barnmorskan så kan det även vara dags att prata om järntillskott. Många kvinnor får runt vecka 19 problem med sina järnvärden. Detta testas dock regelbundet vid besöken på MVC.

Normalt när du är gravid

Vad är egentligen normalt när du är gravid? När man är gravid, inte bara i vecka 19, så väcks många frågor om vad som egentligen är normalt att känna och uppleva. Är det egentligen normalt att ha mensvärk när man är gravid? Är det normalt att gravidsymptomen plötsligt försvinner? Är det normalt att man tappar aptiten? Eller är det normalt att man inte ser gravid ut?

I vår artikelserie om ”Vad är normalt under graviditeten?” svarar vi på dessa och många fler frågor.

Gravid i vecka 19 – symptom under graviditeten

Många symptom varar en större del av graviditeten. Andra kommer och går. När du är gravid i vecka 19 så känner du säkert av en ökad aptit. Det är inte ovanligt att man känner sig uppblåst och lider av förstoppning. Tar du järntillskott så kan detta tyvärr göra förstoppningen ännu värre.

Din växande livmoder sätter under graviditeten press på dina blodkärl, vilket minskar blodflödet till hjärnan. Detta kan göra att du känner dig trött och att du ibland kan uppleva yrsel. Trots att det är ett ganska vanligt fenomen att man blir yr under graviditeten så ska man inte ignorera det. Känner du av yrsel så sätt dig ner och ta det lugnt. Du vill inte riskera att ramla och riskera din eller ditt barns hälsa eller tillstånd. Rådfråga din barnmorska om du lider av det i vardagen.

När du är gravid i vecka 19 så kan du även lida av nästäppa. Detta beror på svullnad i näsgångarna och det är heller inte ovanligt att man drabbas av näsblod. Smärta till följd av att ligamenten som stödjer din livmoder, sträcks ut, är heller inte ovanligt. Ofta känner du detta som smärta i nedre delen av buken. Det kan även kännas ut mot äggledarna. Försök att sitta bekvämt och undvik att plötsligt ändra position, eftersom detta kan utlösa smärtan.

Under den här perioden växer livmodern en del, vilket sätter press på nedre delen av ryggen. Undvik tunga lyft så att du inte överbelastar ryggen mer än nödvändigt. Måste du lyfta, så se till att lyfta på rätt sätt.

Dela med dig av dina graviditetssymptom!

Nu är du gravid i vecka 19:

» Vecka 18    » Vecka 20

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 19 läste även om vad som hände senare i graviditeten och om träning när du är gravid.

Dela gärna

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar om graviditet

gravid symptom ryggont under graviditeten

Ryggont under graviditeten

Ryggont under graviditeten. Är du gravid och har ont i ryggen? Många gravida kvinnor drabbas av ryggont och det börjar ofta tidigt i graviditeten. Orsakerna till ryggont är många, men det finns några saker du kan göra för att lindra smärtan i ryggen. Läs mer om ryggont under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
graviditetssymptom

Symptom under graviditeten

Symptom du känner av under graviditeten. Det finns många olika graviditetssymptom eller graviditetsbesvär som du lider eller njuter av när du är gravid. Här går vi igenom de vanligaste graviditetsbesvären och förklarar varför dessa besvär visar sig just när du är gravid.

Läs artikeln »
Förstoppnings gravid

Förstoppning under graviditeten

Förstoppad under graviditeten. Har du trög mage och upplever att det är svårt att bajsa ordentligt? Förstoppning under graviditeten är mycket vanligt och beror på de hormoner i kroppen som ökar när man är gravid. Läs mer om förstoppning under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
hypnobirthing

Hypnobirthing

Hypnobirthing är en metod som hjälper den som är gravid att få en trygg och naturlig förlossning. Hypnobirthing handlar om att lära användaren av metoden att ta kontroll över sitt eget nervsystem och sitt mentala fokus. Metoden består av fyra olika tekniker; avslappning, visualisering, andning och koncentration.

Läs artikeln »
18 tips för att starta förlossningen

Starta förlossningen på egen hand

Tips för att starta förlossningen. När man är i slutet av graviditeten är man trött och ser framemot att förlossningen ska komma. Hur kan du starta förlossningen på egen hand? Vi har samlat 18 tips för hur du på egen hand kan sätta igång värkarna. 

Läs artikeln »
Graviditetspenning

Graviditetspenning / Havandeskapspenning

Om du inte kan arbeta under graviditeten till följd av fysiskt tungt arbete eller riskfylld arbetsmiljö så kan du ha rätt till graviditetspenning. Tänk på att det är arbetsgivaren som ska intyga att du inte kan arbeta eller omplaceras. Beslutet ges sedan av försäkringskassan. Gravidpenning kallades tidigare för havandeskapspenning. 

Läs artikeln »
gravid symptom hudbristningar under graviditeten

Hudbristningar under graviditeten

Bristningar eller hudbristningar är vanligt när man är gravid och det drabbar mer än hälften av alla gravida. Bristningarna kommer främst på mage, bröst, rumpa och lår. Hudbristningarna går inte att undvika, men de försvinner med tiden.

Läs artikeln »
Gravid kvinna som upplever gula flytningar

Gula flytningar gravid

Gula flytningar kan tyda på att du drabbats av bakteriell vaginos, en jästinfektion, äggledarinflammation eller en livmoderinfektion. Misstänker du detta är det viktigt att du söker vård. Gula flytningar när du är gravid är dock normalt inget att oroa sig för så länge de inte luktar.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.