Gravid vecka 21

Gravid vecka 21

Gravid i vecka 21! När du är gravid i vecka 21 har barnet känsel och börjar känna smaker. Barnet växer fort och du känner säkert barnets sparkar nu.

Allt om mage, kropp, foster, kost, utveckling i vecka 21

När du är gravid i vecka 21 ser du vanligtvis gravid ut, även för omgivningen. Du kan mycket väl märka av din graviditet genom en dryg halsbränna som inte verkar vilja ge med sig. Det är även möjligt att du nu börjar känna av det som kallas foglossning.

Ditt barn är i vecka 21 cirka 18 centimeter långt mellan huvud och stjärt. Mäter man hela barnets längd så är barnet nästa 27 centimeter långt. Vikten i vecka 21 ligger runt 350 gram. Barnets första avföring, s.k. mekonium eller barnbeck, börjar nu bildas i tarmen. Du börjar nu bli allt tyngre och det blir viktigare för varje dag att du är rädd om din rygg.

Faktaruta vecka 21

  • Vilken trimester är du i? Andra trimestern 
  • Hur många månader har du varit gravid i vecka 21? 5 månader och 1 vecka
  • Hur många veckor är det kvar? 19 veckor
  • Hur stort är fostret? Runt 18 centimeter från huvud till stjärt och väger runt 350 gram
  • Vilken frukt motsvarar storleken? Fostret är nu stort som ett granatäpple

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 21 – fostrets utveckling

Barnet i magen har fortfarande en hel del utrymme i livmodern för att kunna röra sig fritt. Men inom kort så kommer det, precis som för alla andra som bor i ett litet utrymme under lång tid, att börja kännas trångt. Du känner säkert redan av allt mer regelrätta sparkar långt upp i magen och ända nere vid blygdbenet.

Med alla denna magdans som pågår när du är gravid i vecka 21, är det svårt att tro att ditt barn får någon sömn alls. Barnet sover dock lika mycket som en nyfödd, vilket är runt 16 timmar per dygn (läs mer om nyfödda barns sömn).

Gravid vecka 21

Barnets sinnesorgan fortsätter att utvecklas i rask takt när du är gravid i vecka 21. Smaklökarna på tungan är färdiga och barnet börjar reagera på smärta.

Barnet sväljer nu lite fostervatten varje dag, inte bara för att få näring och vätska, utan även för att öva sig på att svälja och smälta föda. Det sägs att smaken på fostervattnet skiljer sig från dag till dag beroende på vad du har ätit. Det finns även de forskare som hävdar att barn efter förlossningen har en förkärlek till samma mat som det smakat på i magen. Så varför chansa! Se nu till att äta mycket fisk och grönsaker ☺

I början av graviditeten är det moderkakan som producerar fostervatten men när njurarna fungerar vid ungefär fyra månaders ålder, tar de över produktionen. Njurarna tar även hand om en del avfallsprodukter i barnets blod och tillverkar urin av dem. Det mesta av avfallsprodukterna som nu bildas transporteras dock bort via moderkakan och ut i ditt blodomlopp. Det är därför istället dina njurar som tar hand om det mesta av renandet efter barnet.

Gravid vecka 21 – din kropp

När du är gravid i vecka 21 kan det vara dags för ditt barn att märka dig för livet. Detta i form av hudbristningar på din mage, rumpa, lår, höfter och/eller bröst. Det är inte säkert att du drabbas, men om din mamma fick hudbristningar så är du sannolikt en kandidat.

Snabb viktökning under graviditeten kan också göra så att du får hudbristningar. Kan du påverka din viktuppgång så är det därför en bra anledning till att skynda långsamt med din viktuppgång. Läs gärna mer om vad din viktuppgång består av under graviditeten.

Tyvärr finns det inget beprövat sätt att förhindra bristningar från att rita mönster över din hud. Det skadar inte att smörja in dig med mjukgörande kräm, men det garanterar inte att du slipper hudbristningarna. Normalt sett bleknar de bort med tiden, efter förlossningen, och får en mindre märkbar silvergrå färg.

Din fysik i vecka 21

Du kan känna att du har ont i bäckenet, det kallas för bäckenuppluckring även kallat foglossning, det är normalt att man får det i femte eller sjätte månaden. När du är gravid samlar du även på dig vatten, så du kan känna dig svullen fram mot eftermiddagen och kvällen. Livmoderns mått kan vara mellan 19 till 22 centimeter och du kan nu känna den nära naveln. Det är heller inte ovanligt att brösten läcker råmjölk.

Var rädd om din rygg när du är gravid. Tänk på hur du sitter och ligger och inte minst på hur du lyfter. Ryggen är redan påfrestad samtidigt som bäckenet börjar bli mer rörligt på grund av graviditetshormonerna. Om du har mycket besvär med ryggen så finns det speciella bälten att köpa som ”fixerar” bäckenet när du går och står. Det kan även vara värt att rådfråga en sjukgymnast om du har mycket besvär.

Mer om: Ryggont under graviditeten

Normalt i vecka 21

Nu ser du säkert gravid ut och det du känner i magen kan inte längre misstas för gaser. Ofta börjar därför graviditet nu att sjunka in och du inser: Jag är verkligen gravid! För många uppstår ambivalenta eller oroliga känslor vid denna insikt. Vill jag verkligen bli mamma? Vågar jag föda?

Var inte orolig! Nästan alla blivande mammor känner sig någon gång under graviditeten orolig eller till och med rädd. En graviditet är nästan som att köra ett skenande tåg med oväntade och enorma förändringar runt kröken. Under denna period finns det mycket som oroar en blivande mamma, vilket gör det viktigt att prata om dina känslor. Lyft upp dina känslor och prata med vänner som har fått barn, med din mamma eller med din läkare.

Läs även: Vad är normalt när man är gravid?

Besvär i vecka 21

Enligt våra läsare så är det allt fler som får besvär med ryggont och foglossning vilket kan vara en av anledningarna till den ständiga tröttheten. När ska man egentligen få ligga bekvämt! Här nedanför kan du läsa om fler vanliga symptom i v 21.

Halsbränna – När du är gravid i vecka 21 är det inte ovanligt att du känner av halsbränna. Detta känns som en brännande känsla i bröstet och kan ge riktigt sura uppstötningar som även kan orsaka dålig andedräkt. Detta beror delvis på att den övre magmunnen blir lite slappare under graviditeten samt på den växande livmodern som trycker matsmältningsorganen uppåt. Prata med din barnmorska om vilka läkemedel du kan använda vid halsbränna. Läs mer om halsbränna under graviditeten.

Ökad aptit – Känner du alltid för att äta? För att inte äta för mycket onyttighet så kan det vara bra att alltid bära med dig lite nyttigare snacks såsom nötter och russin. Detta hjälper dig att snabbt fylla på bränsle när du är på språng.

Hur mycket har du gått upp i vikt? Läs mer om viktökning under graviditeten.

Uppblåst och gasig – slutar det aldrig! Det ökande trycket från din livmoder på ändtarmen kan innebära dels gasighet och dels att du blir hård i magen. Drick mycket vatten och ät fiberrik mat för att undvika att bli förstoppad. Läs mer om svullen mage under graviditeten.

Åderbråck – när du är gravid i vecka 21 bär du runt på en stor extravikt i form av blod. Denna sätter press på cirkulationssystemet och kan leda till svullna blodkärl som kallas för åderbråck. Bästa sättet för att minimera dessa är att försöka hålla din viktökning på en hälsosam nivå. Läs mer om åderbråck under graviditeten.

Blödande tandkött – Trots alla cravings som kommer med graviditeten så gäller det att vara extra noga med tandhygienen. När du är gravid blir tandköttet lättare inflammerat vilket leder till blödande tandkött. Om detta inträffar så bör du undvika att äta söta saker och saker som klibbar, då detta ökar bakteriemängden i munnen och ytterligare irriterar tandköttet. Läs mer om blödande tandkött under graviditeten.

Dela med dig av dina graviditetsbesvär just nu!

Vilka besvär upplever du i vecka 21?
252 röster · 1038 svar

Nu är du gravid i vecka 21:

» Vecka 20    » Vecka 22

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 21 läste även om vad som hände senare i graviditeten och om fostrets längd och vikt vid olika ålder.

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

Förstoppnings gravid

Förstoppning under graviditeten

Är du förstoppad eller hård i magen under graviditeten. Har du trög mage och upplever att det är svårt att bajsa ordentligt? Förstoppning under graviditeten är mycket vanligt och beror på de hormoner i kroppen som ökar när man är gravid.

Läs artikeln »
dadlar gravid

Dadlar gravid

Det går bra att äta dadlar när man är gravid. Dadlar är dessutom nyttiga och enligt en del studier så tyder det på att de kan göra förlossningen lättare.

Läs artikeln »
Nattljusolja gravid

Nattljusolja gravid

Nattljusolja är ett växtbaserat kosttillskott som sägs kunna påskynda och underlätta en förlossning. Man ska vara medveten om att saknas säker forskning kring hur nattljusolja påverkar foster och den gravida kvinnan. 

Läs artikeln »
doula

Doula

Doula är en erfaren person som hjälper och stödjer under graviditeten och förlossningen. Var hittar du din doula? Vad gör en doula? Funderar du på att använda en doula under förlossningen så hittar du all fakta och information om doulor här på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
normaltgravidgravid normalt

Normalt under graviditeten

Vad är normalt under graviditeten? Vi hjälper dig att reda ut vad som är normalt när du är gravid. När man är gravid har man många dagar då man undrar om detta är normalt. Läs alla våra artiklar om vad som är normalt under graviditeten för att känna dig extra trygg.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.