Gravid vecka 7

Gravid vecka 7

Gravid vecka 7! I vår graviditetskalender kan du följa utvecklingen när du är gravid. I vecka 7 har du 33 veckor kvar till det förväntade förlossningsdatumet. Mycket kommer att hända under de återstående veckorna.

Allt om mage, kropp, fostret, kost, utveckling i vecka 7

När du är gravid i vecka 7 känner du oftast av att du är gravid. Många kvinnor upplever yrsel efter att ha stått upp länge och brösten blir större. Vårtgårdarna blir större och din hjärtfrekvens ökar kraftigt. Fostret är i vecka 7 mellan 7-13 millimeter långt från hjässa till stjärt.

Under denna period i fostrets utveckling är det extra viktigt att inte utsätta fostret för något som kan påverka dess utveckling negativt. Nu utvecklas nämligen många av de inre och livsviktiga organen. Barnets hjärta slår vid den här tiden runt 150 slag per minut, vilket är ungefär dubbelt så fort som hos en vuxen.

Faktaruta vecka 7

  • Vilken trimester är du i? Första trimestern 
  • Hur många månader har du varit gravid i vecka 7? 1 månad och 3 veckor
  • Hur många veckor är det kvar? 33 veckor
  • Hur stort är fostret? 7-13 millimeter från hjässa till stjärt
  • Vilken frukt motsvarar storleken? Fostret är nu stort som ett blåbär

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 7 – fostrets utveckling

Fostret är i vecka 7 mellan 7 och 13 millimeter från hjässa till stjärt. Fostret växer med cirka en millimeter per dygn så variationen kan vara stor. Fostret har vid den här åldern en liten svans där bak som senare kommer att försvinna.

Ögonen ser vid den här tiden ut som två fördjupningar på var sin sida av huvudet. På sidorna av huvudet sitter även några små knoppar, som sedan ska smälta ihop och bilda ytterörat.

Hjärnan börjar nu dela sig i två halvor och hjärtat slår med ca 110-160 slag per minut. Fostret kan reflexmässigt röra armar och ben och fingrar och tår börjar växa fram vilka ser ut som små paddlar. Med hjälp av vaginalt ultraljud kan man ofta se att fostret rör sig med små, små rörelser.

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

Lungor, inälvor, njurar, lever och inre könsorgan är nästan färdigutvecklade. I vecka 7 är det otroligt viktigt att du inte utsätter barnet för något som har en negativ påverkan på fostrets utveckling. Du bör undvika alkohol, droger, nikotin och vissa mediciner. Är du osäker så bör du alltid rådfråga din läkare eller barnmorska.

Gravid vecka 7 – din kropp

Nu känner de flesta av typiska graviditetssymptom såsom illamående, kräkningar och trötthet. Det är dock inte alla som känner av detta, så om du inte känner igen dig så är det ingen fara. Hur mycket man känner beror helt på nivån av graviditetshormon i kroppen och hur väl kroppen hanterar dessa.

Magen kan nu ofta kännas uppblåsta på grund av att tarmarna arbetar långsammare och du kan mycket väl bli förstoppad. Ät gärna katrinplommon eller katrinplummonpuré för att få igång magen. Drick även mycket vatten, då detta kan minska sannolikheten för att du ska bli förstoppad.

En del kvinnor kan redan i vecka 7 känna av halsbränna fast att det är vanligare under senare delen av graviditeten. Ofta har du märkt av en mindre viktuppgång och din ämnesomsättning ökar nu med ungefär 25%.

Brösten kan nu bli lite större och bröstvårtorna kan även bli mer framträdande och mörkna något. Träning under graviditeten är ett bra sätt att förbereda kroppen på de påfrestningar som en graviditet innebär. Lyssna på din kropp när du tränar och känner du obehag med någon specifik övning så ska du genast sluta. Många gym erbjuder rådgivning som är anpassad för gravida. Du kan även prata med din barnmorska om träning.

Ta hand om dig själv i vecka 7

Under hela graviditeten är det viktigt att äta bra och att dricka tillräckligt med vätska. Kanske mår du nu illa vilket gör det ännu viktigare att du äter och dricker bra när du väl kan. Tänk särskilt på att dricka ordentligt med vatten då man på grund av hormonförändringar i kroppen lätt blir förstoppad. Försök även att röra på dig och planera gärna in en promenad eller motsvarande varje dag. Se till att lyssna på kroppen och vila om du är trött.

Läs mer: Besöken hos barnmorskan

Missed Abortion

Detta är något som på svenska heter ofostrig graviditet, men som ofta kallas för missed abortion eller försenat missfall. En ofostrig graviditet är en graviditet som fortlöper men där själva fostret saknas. Detta innebär att något gick fel i celldelningen så att endast hinnsäck och moderkaka bildades. Fenomenet är väldigt ovanligt, men många oroar sig ändå. Läs mer om ofostrig graviditet.

Symptom när du är gravid i vecka 7

När du är gravid i vecka 7 så rusar hormonerna i kroppen och blodflödet är intensivare nere i underlivstrakterna än tidigare. Kvinnan kan mycket väl uppleva flytningar runt där här tiden som är tunna och mjölkvita, men dock luktfria. Dessa flytningar är viktiga då de är ett tecken på bildandet av slemproppen. En slempropp är vad det låter som, en slemmig slump, som sitter som ett skydd i livmoderhalsen och stoppar bakterier för att komma in till fostret.

Även om det inte syns utåt att du är gravid i vecka 7 så kan det mycket väl märkas på dig. Du har kanske hört talas om att det kan ”lysa” om gravida kvinnor? Detta sägs vara sant och beror på att det ökade blodflödet i kroppen även påverkar ansiktet så att din hud blir mer oljig och lysande än förut. Dina kinder kan också upplevas som lite rosa, nästan som att du fått en naturlig rouge.

Dela med dig av dina känslor och dina upplevelser samt se vilka symptom andra gravida känner av i vecka 7.

Läs mer om vanliga symptom i graviditetsvecka 7: Trötthet, Illamående och ömma bröst.

Nu är du gravid i vecka 7:

» Vecka 6    » Vecka 8

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 7 läste även mer om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Dela gärna

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar om graviditet

fostervattenprov

Fostervattenprov

Fostervattenprov är ett test som kan upptäcka om fostret har något kromosomfel. Fostervattensprovet genomförs tidigast i vecka 15 och det medför en förhöjd risk för missfall. Vad betyder resultat och svar efter fostervattensprovet? Här beskriver vi hur det går till.

Läs artikeln »
gravid listeria hur smittar

Hur smittar listeria?

Hur smittar listeria? Hur undviker man att smittas av listera under graviditeten? Det finns många återgärder du kan göra för att minska risken för att smittas av listeria. Det handlar inte endast om att undvika vissa livsmedel, utan listera kan även undvikas genom att man är försiktig vid förberedelsen av mat.

Läs artikeln »
gravid symptom nastappa under graviditeten

Nästäppa under graviditeten

När du är gravid drabbas man ofta av nästäppa s.k gravidtäppa, vilket framförallt påverkar nattsömnen negativt. För att lindra nästäppan under graviditeten så kan man använda koksaltlösning. Undvik dock vanlig nässpray när du är gravid.

Läs artikeln »
Färdknäppen

Färdknäppen

Färdknäppen är en gammal myt eller sanning om hur man genom samlag i slutet av graviditeten kan hjälpa till att sätta igång förlossningen. Enligt Färdknäppen är det mannens säd, som gör så att förlossningsvärkarna sätter igång. 

Läs artikeln »
kejsarsnitt

Kejsarsnitt

Kejsarsnitt kan genomföras både planerat och akut, men varför gör man egentligt kejsarsnitt och hur går det till? Hur blir ett ärr efter ett kejsarsnitt. Får man själv välja om barnet ska födas med kejsarsnitt eller måsta man föda vaginalt om det är möjligt.

Läs artikeln »
gravid symptom kramp under graviditeten

Kramp under graviditeten

Kramp under graviditeten. Lider du av kramp i ben och vader? När en kvinna är gravid är det vanligt att hon drabbas av kramp i ben och vader. Krampen är oftast värst på natten.

Läs artikeln »
knipövningar gravid

Knipövningar

Knipövningar behöver du göra både när du är gravid och efter förlossningen. Efter graviditet och förlossning är bäckenbottenmuskulaturen ofta försvagad. Gör de knipövningar som nämns här dagligen under cirka 5 minuter så kommer du snabbt att stärka muskulaturen runt bäckenbotten.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.

Veckokalender
prenumerera idag

Få fakta skickat till din mailbox varje vecka med information om vad som händer just nu i din graviditet. Det är helt gratis.