Gravid vecka 9

Gravid vecka 9

Gravid vecka 9! Här går vi igenom vad händer med fostret/barnet när du är gravid i vecka 9. Du får även tips på hur du kan lindra eventuella besvär och om hur du kan minnas din graviditet i många år framåt.

Allt om mage, kropp, fostret, kost, utveckling i vecka 9

Runt vecka 9 i graviditeten har livmodern blivit dubbelt så stor som innan du blev gravid. Du kan märka av en del symptom såsom att byxorna sitter tightare runt midjan, acne kan plötsligt dyka upp och du kan få mjukt och känsligt tandkött. Barnet är nu mellan 22-30 millimeter långt från huvud till stjärt.

Redan när du är gravid i vecka 9 växer armar och ben fort. Ögonlocken täcker nästan hela ögonen och en näsa börjar sticka ut och är synlig. Barnet är bara stort som en vindruva men tränar hela tiden sina muskler genom att röra sig.

Faktaruta vecka 9

  • Vilken trimester är du i? Första trimestern 
  • Hur många månader har du varit gravid i vecka 9? 2 månader och 1 vecka
  • Hur många veckor är det kvar? 31 veckor
  • Hur stort är fostret? 22-30 millimeter från huvud till stjärt
  • Vilken frukt motsvarar storleken? Fostret är nu stort som en oliv

Såhär räknar vi ut barnets ålder

Gravid vecka 9 – fostrets utveckling

Fostret utvecklar nu ansiktet mer och mer och barnet blir mänskligare för varje vecka som går. När du är gravid runt vecka 9 så förkortas och försvinner den embryotiska svansen som är en rest från djurlivet. Fostret kan nu även reagera på beröring och känseln utvecklas allt mer.

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

Vi är stolta över vår utförliga veckokalender som vi skickar till dig helt gratis. Prenumerera idag för att inte missa något i ditt barns utveckling.

Fostret är nu mellan 22-30 millimeter långt från huvud till stjärt. Fingrarna har växt ut längre och simhuden mellan dem börjar försvinna. Tårna håller nu också på att utvecklas. När du är gravid i vecka 9 så finns redan de inre delarna av könsorganen, äggstockar eller testiklar. Det yttre könsorganet bildas nu ur två veck och en liten könsknopp ovanför dem. Från början är där ingen skillnad mellan pojke och flicka.

Hjärtat utvecklas färdigt under den här veckan. Barnet får fortfarande en del näring från den så kallade gulesäcken, men moderkakan tar mer och mer över och gulesäcken börjar tillbakabildas.

Gravid vecka 9 – din kropp

Många kvinnor som är gravida i vecka 9 börjar mer och mer oroa sig. Ofta är det tankar på missfall, förhållandet, viktökning, jobbet och andra saker som snurrar runt i huvudet och skapar oro.

Det är heller inte ovanligt att kvinnor börjar tveka inför faktumet att de nu faktiskt ska bli mamma. Denna känsla kan mycket väl komma även om du länge längt efter att skaffa barn. Det är nu viktigt att du pratar med din partner om tankarna som far runt så att du inte isolerar dig själv och blir deprimerad.

När du är gravid i vecka 9 är det inte ovanligt att tandköttet blir mjukare, vilket kan göra att du lätt blöder vid tandborstning. Hormonella förändringar gör även att slemhinnan i munnen blir mer svullen och skör, samt att salivens egenskaper kan förändras. Detta tillsammans med att det under graviditeten är lätt att småäta, kan leda till ökad risk för hål i tänderna. Var därför extra noga med din munhygien när du är gravid.

Din livmoder är nu lika stor som ett gåsägg. Du kan börja känna att byxor sitter lite tightare för varje vecka men det syns ännu inte att du är gravid. Det är vanligt att du nu drabbas av nästäppa. Undvik dock näsdroppar om du kan. Det du kan testa istället är vanlig koksaltlösning som finns i sprayflaskor på Apoteket.

Hälsa och välmående i vecka 9

Att vara gravid är inte bara roligt, utan det ställer också mycket ansvar på dig som kvinna. Oro för vad som eventuellt kan hända är mycket vanligt under den här perioden och en del upplever även stress inför framtiden och dess förändring.

Försök redan nu att hitta tid för avslappning och om möjligt så sluta att känna efter och bara ”va” för en stund. För att uthärda alla förändringar i kroppen så är det även viktigt att du får ordentligt med sömn. Ät också nyttigt och se till att röra på dig regelbundet. Glöm inte heller att dricka rikligt med vatten.

Dokumentera din graviditet

Redan nu i vecka 9 så har du säkert märkt att veckorna börjat flyta ihop. Det är inte helt enkelt att minnas allt som händer eller att komma ihåg alla frågor som dyker upp.

Skriv gärna ner saker du gör och kommer på i en anteckningsbok eller i en veckodagbok. Detta blir även ett trevligt minne i framtiden när du tänker tillbaka på din graviditet. Vi kan rekommendera boken ”Min graviditet – en veckodagbok” som finns att köpa i nätbokhandeln.

Graviditetsbesvär i vecka 9

Enligt våra läsare är trötthet, svullen mage och ömma bröst de vanligaste besvären i graviditetsvecka nio. För de som lider av illamående så sägs det att det ofta är som värst runt vecka 9.

Känslosvall – Många upplever nu att känslorna åker bergochdalbana på grund av hormonförändringar i kroppen. Detta är något som är vanligt förekommande och det är generellt värst mellan vecka 6 och vecka 10. För vissa återkommer humörsvängningarna i slutet av graviditeten då den mentala och fysiska påfrestningen ökar. Läs mer om humörsvängningar.

Kliande bröst – I denna delen av graviditeten så upplever många kvinnor att brösten kan vara väldigt ömma. Förändringarna som nu sker i brösten kan utöver smärta och allmän obekvämhet orsaka en hemsk klåda. Klådan är något som är vanligt inte bara när du är gravid i vecka 9, utan det pågår under hela graviditeten. Läs mer om brösten under graviditeten.

Dela med dig av dina känslor och dina upplevelser samt se vilka symptom eller besvär som andra gravida känner av i vecka 9.

Vilka besvär upplever du i vecka 9?
22 röster · 122 svar

Nu är du gravid i vecka 9:

» Vecka 8    » Vecka 10

De som läst avsnittet om att vara gravid i vecka 9 läste även mer om om sex under graviditeten, havandeskapsförgiftning samt om att föda tvillingar.

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

forlossningen stotta partner

Stötta din partner

Hur kan du hjälpa och stötta din partner under förlossningen? Tips på hur man kan hjälpa och stödja sin partner under en jobbig förlossning. Förlossningen är inte alltid så enkelt, så ett gott stöd från partnerna kan göra underverk under förlossningen. Såhär stöttar du din man, kvinna och partner under förlossningen.

Läs artikeln »
Avslag efter förlossning

Avslag efter förlossningen

Avslag heter den vaginala blödning som inträffar efter förlossningen. Avslaget efter förlossningen syftar till att stötta bort rester, vävnader och blod från livmodern. Normalt håller ett avslag på i 6-8 veckor. 

Läs artikeln »
navelstrangen

Navelsträngen

Varför finns navelsträngen? Vilken funktion har navelsträngen? När ska man klippa av navelsträngen? Kan navelsträngen lossna? Kan barnet få navelsträngen runt halsen? Läs svaren på dessa frågor i denna artikel.

Läs artikeln »
Ledsen kvinna efter fördröjt missfall

Fördröjt missfall / tyst missfall

Ett fördröjt missfall är när graviditeten avslutas utan att den gravida kvinnan direkt märker av det. Ibland kan det dröja flera veckor innan en blödning inträffar och man upptäcker att det blivit ett tyst missfall. Denna typ av missfall upptäcks ofta antingen vid ett ultraljud eller genom att man till slut drabbas av en blödning.

Läs artikeln »
igångsättning av förlossning

Igångsättning förlossning

Igångsättning av förlossning kan vara aktuellt av flera orsaker och det finns flera olika sätt att göra för att förlossningen ska sättas igång. Dessa 4 sätt är vanligast. Livmodertappen kan mjukas upp för att förlossningen ska sättas igång. Man kan även få dropp med hormon som gör att igångsättning av värkarbetet blir mer effektivt.

Läs artikeln »
Tecken dags åka förlossningen

Tecken på att det är förlossningsdags

Tecken på förlossning. När är det dags att föda och att åka till förlossningen och vilka tecken ska jag leta efter? För dig som är gravid finns det fyra tecken på att du ska åka till förlossningen. Vattnet går, värkarna sätter igång, du drabbas av en teckningsblödning eller om slemproppen släpper. Det finns dock några saker man bör tänka på.

Läs artikeln »
Halsbränna gravid

Halsbränna gravid

Halsbränna när man är gravid är ett vanligt besvär. Orsaken till varför du som gravid får halsbränna är att fostret trycker på mage och tarmar. Minska besvären genom att följa våra råd i denna artikel. Trycket från mage och tarmar försvårar matsmältningen vilket i sin tur ger halsbränna under graviditeten. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.