får man äta fetaost när man är gravid

Kan man äta fetaost när man är gravid?

Kan man äta fetaost när man är gravid? Fetaost finns i många sallader och vill man äta nyttigt under graviditeten så frestas man ofta av val som innehåller fetaost.

Fetaost gravid

Fetaost tillhör de saker som en del kvinnor får craving efter när de är gravida. Frågan många ställer sig är därför huruvida det är okej att äta fetaost under graviditeten?

Det finns flera olika varianter av fetaost. Originalet är gjort av pastöriserad fårmjölk eller getmjölk och detta är okej att äta även när man är gravid.

Kan jag äta fetaost?

När man är gravid så ska man undvika färskostar som är tillverkade av opastöriserad mjölk. Livsmedelsverket ger rådet att man ska hålla sig till fetaost som är gjord på pastöriserad mjölk. Denna variant går bra att äta.

Däremot ska du undvika fetaost som är gjord på opastöriserad mjölk. Det går dock bra att äta fetaost som är opastöriserad om den hettas upp dem till minst 70 grader, tills det bubblar. Då dör eventuella listeriabakterier.

Läs även: Kan man äta burrata?

Livsmedelsverket och fetaost för dig som är gravid

De nuvarande råden för dig som är gravid är enligt livsmedelsverket:

När det gäller feta så är det en ost som är för syrlig för att listeria ska kunna föröka sig. Om fetan är pastöriserad och eller förpackad så är risken för listeria mycket liten.

Läs mer: Så undviker du listeria samt om mozzarellaost när du är gravid.

Här kan du se livsmedelsverket ostguide.

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

De som läst avsnittet om gravida kan äta fetaost läste även om gravida kan äta sushi och om att dricka vin under graviditeten.

Källa mozzarella under graviditeten: Livsmedelsverket, 1177 samt svar från barnmorskor.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

vaccination

Vaccination av barn och spädbarn

Vaccination barn, vaccination spädbarn – När skall barn vaccineras? Vilka vaccinationer behöver barn och spädbarn? De första vaccinationssprutorna får barn redan vid tre månaders ålder, men det tar fortfarande lång tid innan barnet har ett fullgott vaccinationsskydd.

Läs artikeln »
tvillingar

Tvillingar

Det finns två typer av tvillingar, enäggstvillingar och tvåäggstvillingar. Ofta blir graviditeten med tvillingar något kortare än en normal graviditet som är 40 veckor. I denna artikel kan du läsa mer om tvillingar och om hur det är att föda och vara gravid med tvillingar.

Läs artikeln »
gravid symptom hudbristningar under graviditeten

Hudbristningar under graviditeten

Bristningar eller hudbristningar är vanligt när man är gravid och det drabbar mer än hälften av alla gravida. Bristningarna kommer främst på mage, bröst, rumpa och lår. Hudbristningarna går inte att undvika, men de försvinner med tiden.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.