Kan jag äta Halloumi, stekt eller grillad?
Halloumi tillhör de färskostar som går bra att äta när du är gravid. Vill du vara extra försiktig så ska du se till så att den är nyförpackad. Orsaken är att det finns en ökad risk för bakterietillväxt om osten ligger för länge.
När du är gravid så går det bra att äta Halloumi tillverkad av både pastöriserad- och opastöriserad mjölk samt både när den är rå, grillad och stekt.
Det är vanligast att Halloumi tillverkas av opastöriserad mjölk, men ostmassan upphettas till 95 grader under tillverkningen vilket gör att du ändå kan äta den när du är gravid.
Om du dessutom väljer att steka eller grilla osten så hettas den sannolikt upp över 70 grader, vilket gör den helt riskfri. Om du vill äta otillagad Halloumi direkt från förpackningen så ska du se till så att den är nyförpackad. Detta innebär att det bör återstå två tredjedelar av tiden från förpackningsdatum till bäst-före-datum.
Enligt livsmedelsverket är Listeria mycket ovanlig i halloumi.
De som läste om Halloumi ost när man är gravid läste även mer om mozzarella ost, fetaost och om opastöriserad ost.
Källa: livsmedelsverket