liggvagn

Liggvagn

Liggvagn - Fakta och tips om liggvagnar. Vilken liggvagn ska du köpa? Det finns mängder av liggvagnar där ute, men vissa liggvagnar är farliga för barnet och andra liggvagnar är helt opraktiska. Vi hjälper dig med allt du behöver veta när det är dags att köpa barnvagn.

Fakta och tips om liggvagnar

Liggvagnen är den första vagnen som används till det nyfödda barnet. Först när barnet kan sitta själv, vid 6-8 månaders ålder, kan man byta ut liggvagnen mot en sittvagn. Viktigt i valet av liggvagn är att den tål den vardagliga hanteringen samt att barnet ligger bra och bekvämt i vagnen.

Det nyfödda barnet sover den största delen av dagen så för att få en mobil vardag är det viktigt att barnet ligger bekvämt i liggvagnen så att barnet kan sova gott även under dagtid då ni inte är hemma. Många använder även liggvagnen som ett alternativt till en vagga eller barnsäng i början när barnet är väldigt litet och spjälsängen känns enorm för det lilla barnet. Viktigt med en liggvagn är att den har ett fullt liggläge så att barnets rygg kan slappna av. Även madrassen i liggvagnen måste vara i lagom temperatur och mjuk och skön för barnet.

Liggvagnen

En liggvagn måste vara stor nog för att rymma en åkpåse och några tjocka filtar på vintern utan att det blir trångt för vintern. Liggvagnar är inte billiga och negativt är såklart att den har en kort användningstid. Är det möjligt att låna en liggvagn eller att köpa den begagnad så är detta ett hett tips. Satsa istället pengarna på en bra sittvagn eller en duovagn som barnet sedan använder fram till tre års ålder.

Köper du en liggvagn så är det bra om den är fjädrad så att barnet kan gungas och vaggas i vagnen, både under färd och i hemmet om den används som alternativ till barnsäng. Tänk även på att ditt barn i början vill kunna se dig och kunna möta din blick. Liggvagnen bör därför vara vänd så att barnets ligger med ansiktet mot dig när du går bakom vagnen. Detta upplever barnet som både tryggt och rogivande.

LiggvagnNär du väljer modell på liggvagnen ska du även överväga sådana saker som stadsmiljön eller landskapsmiljön i din närhet. Hur ser det ut och hur får vagnen plats i olika utrymmen och hur tar den sig fram på underlaget. Provkör gärna vagnen innan du köper den och mät eller testa så att den verkligen går in i hissen eller bilens bagageutrymme.

Spana in liggvagnar på Babyshop.se, Jollyroom.se eller på Lekmer.se eller hitta en bra barnvagnsbutik i vår butiksguide

Tyckte du faktan om liggvagnar var bra kanske du även är intresserad av att läsa fördjupad fakta om barnvagnarliggvagnarsittvagnarduovagnarkombivagnarsyskonvagnarsulkyvagnar.

Se gärna våra filmer för dig som har barn.

Fler artiklar för dig med familj

ej sikke lej

Ej Sikke Lej

Ej Sikke Lej – babykläder och barnkläder. Ej Sikke Lej är ett danskt märke som tagit fram klädkollektioner till barn i många år. Barnkläder från Ej Sikke Lej håller en hög kvalité och de mesta av barnkläderna från märket är tillverkade av ekologiska material.

Läs artikeln »
Babyshower presenter

Present till babyshower

Här har vi samlat allt du behöver veta när du ska köpa present till babyshower. Du får tips och råd på olika typer av presenter och du får även vägledning om hur du ska tänka beroende på den blivande mammans livssituation. Du hittar längre ner i artikeln 23 tips på presenter.

Läs artikeln »
sulkyvagn

Sulkyvagn

Vilken sulkyvagn ska du köpa? Vilka nackdelar finns det med en sulkyvagn? Vi hjälper dig med allt du behöver veta när det är dags att köpa barnvagn.

Läs artikeln »
barnvagnar

Barnvagnar

Barnvagnar – Fakta, information och tips om barnvagnar, liggvagnar, sittvagnar, sulkyvagnar, syskonvagnar, mm. Vilken barnvagn ska du köpa? Det finns mängder av barnvagnar där ute, men vissa barnvagnar är farliga för barnet och andra barnvagnar är helt opraktiska.

Läs artikeln »
blojtarta

Blöjtårta

Blöjtårta – så gör du din egen blöjtårta steg för steg. Funderar du på att göra en egen blöjtårta? Vi ger dig tipsen på hur du gör din egen fina och exklusiva blöjtårta. Om du vill ha lite hjälp på vägen så vet vi var du kan köpa kit för att pimpa till din blöjtårta.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.