liggvagn

Liggvagn : en komplett guide av liggdel / liggvagn

Liggvagn - fakta och tips om liggvagnar. Vilken liggvagn ska du köpa? Det finns mängder av liggvagnar där ute, men vissa liggvagnar är farliga för barnet och andra liggvagnar är helt opraktiska. Vi hjälper dig med allt du behöver veta när det är dags att köpa liggvagn.

Fakta och tips om liggvagn

Liggvagnen är den första vagnen som används till det nyfödda barnet. Först när barnet kan sitta själv, vid 6-8 månaders ålder, kan man byta ut liggvagnen mot en sittvagn. Viktigt i valet av liggvagn är att den tål den vardagliga hanteringen samt att barnet ligger bra och bekvämt i vagnen.

Det nyfödda barnet sover den största delen av dagen så för att få en mobil vardag är det viktigt att barnet ligger bekvämt i liggvagnen så att barnet kan sova gott även under dagtid då ni inte är hemma. En liggvagn är normalt en del av en duovagn, som består av en liggdel och en sittdel.

Läs även: Bästa duovagnen

Många använder även liggvagnen som ett alternativt till en vagga eller barnsäng i början när barnet är väldigt litet och spjälsängen känns enorm för det lilla barnet. Viktigt med en liggvagn är att den har ett fullt liggläge så att barnets rygg kan slappna av. Även madrassen i liggvagnen måste vara i lagom temperatur och mjuk och skön för barnet.

Detta inlägg innehåller reklamlänkar, där vi får provision på köp som genomförs efter klick. Detta är en del av våra intäkter, men något som vi ALDRIG låter påverkar vår utvärdering. De produkter vi rekommenderar utgår alltid från fakta och säkerhet för dig och ditt barn.

Liggvagn : duovagn respektive kombivagn

Till en duovagn får du en separat liggdel och en separat sittdel. När man talar om en liggvagn avser man normalt den del av duovagnen som används under den första tiden till ett nyfött barn.

Läs mer: Bäst i test duovagn

Till en kombivagn används normalt en lift, en hårdlift eller en mjuklift. Vagnen är i grund en sittvagn i vilken man placerar en innerdel (lift) som enkelt går att lyfta i och ur vagnen. På detta sätt skapar man en liggvagn.

Läs mer: Bäst i test kombivagn

Tips när du väljer Liggvagn

En liggvagn måste vara stor nog för att rymma en åkpåse och några tjocka filtar på vintern utan att det blir trångt för vintern. Liggvagnar är inte billiga och negativt är såklart att den har en kort användningstid. En liggvagn används från det att barnet är nyfött fram tills det att barnet kan sitta upprätt på egen hand, vilket är vid 6-8 månaders ålder.

Läs mer: Allt du behöver veta inför barnvagnsköpet.

Är det möjligt att låna en liggvagn eller att köpa den begagnad så är detta ett hett tips. Satsa istället pengarna på en bra sittvagn eller en duovagn som barnet sedan använder fram till tre års ålder.

Köper du en liggvagn så är det bra om den är fjädrad så att barnet kan gungas och vaggas i vagnen, både under färd och i hemmet om den används som alternativ till barnsäng. Tänk även på att ditt barn i början vill kunna se dig och kunna möta din blick. Liggvagnen bör därför vara vänd så att barnets ligger med ansiktet mot dig när du går bakom vagnen. Detta upplever barnet som både tryggt och rogivande.

Liggvagn

När du väljer modell på din liggvagn ska du även överväga sådana saker som stadsmiljön eller landskapsmiljön i din närhet. Hur ser det ut och hur får vagnen plats i olika utrymmen och hur tar den sig fram på underlaget. Provkör gärna vagnen innan du köper den och mät eller testa så att den verkligen går in i hissen eller bilens bagageutrymme.

Liggvagn vs liggdel

Liggvagnen används under en begränsad tid men det är trots det en av de vagnar som används väldigt mycket. Liggdelens utformning kan variera något beroende på vilken typ av barnvagn du köper. I kort kan man säg att en liggvagn är liggdelen plus chassi, medans liggdelen endast är den del i vilken barnet ligger.

Hur fungerar liggdelen i en duovagn?

En duovagn kommer ofta med en separat liggdel. Denna är ofta mer rymlig och gör att barnet har mer plats. Det är exempelvis fördelaktigt om du ska använda en större och varmare åkpåse på vintern. Men det kan även vara fördelaktigt på sommaren då det blir luftigare i liggdelen.

Hur fungerar liggdelen i en kombivagn?

En kombivagn kommer istället med en mjuk eller hård lift. Liften är en insats eller separat liggdel som placeras i vagnens sittdel. Denna typ av liggdel kommer med ett bärhandtag som gör den lätt att lyfta ur vagnen för att bära med sig barnet. Det finns mjuka liftar och hårda liftar. Här kan du läsa mer om olika varianter av liftar till kombivagnen.

Vad är fördelarna med en separat liggdel?

Vill du ha en stabil och gedigen liggvagn som du vet att du kommer att använda mycket så är den separata liggdel du får till en duovagn utmärkt. Liggdelen fäster man direkt i chassit och den fungerar som en helt separat vagn. Oftast är liggdelen utrustad med en egen sufflett vilken skyddar barnet mot sol och vind.

En hel del modeller har vädringsfunktion i basen genom ett nät eller en lucka. Detta gör det svalare inne i liggvagnen. En separat liggdel är ofta större och rymligare, vilket gör det svalare på sommaren och varmare på vintern när man får plats med både filtar, täcke och åkpåse.

En separat liggdel är tyvärr oftast dyrare än en lift, men du kan och andra sidan sälja den begagnat när du inte längre behöver den. När du använder den separata liggdelen så måste du förvara sittdelen någonstans, precis som att du senare måste förvara liggdelen. Framför allt liggdelen är relativt stor så det är bra att du har en förvaringsplats för den. Vi rekommenderar inte att man sätter ut den i ett garage eller i ett förråd då det lätt blir fuktskadat.

Många liggvagnar kommer med en liggdel som har en byggel eller ett bärhandtag. Ibland sitter detta även i suffletten. Detta gör det smidigt om du behöver lossa liggdelen för att bära den med dig. Om du inte köper liggdel och chassi ihop så glöm inte att säkerställa att de passar (är av samma märke och har samma typ av adapter).

Spana in liggvagnar på Bugaboo, Jollyroom.se, BabyV eller på Pinkorblue eller hitta en bra barnvagnsbutik i vår butiksguide

Tyckte du faktan om liggvagnar var bra kanske du även är intresserad av att läsa fördjupad fakta om barnvagnarliggvagnarsittvagnarduovagnarkombivagnarsyskonvagnarsulkyvagnar.

Guider för gravid och förälder

Shopping barn

Shopping till barn

Butiksguide – shopping till barn. Ska du handla babykläder, barnkläder, leksaker eller mammakläder? Då hittar du tips på seriösa butiker i vår butiksguide. Handla tryggt och säkert på nätet. Shopping för dig och dina barn.

Läs artikeln »
Tips på gravidböcker

Böcker under graviditeten

Böcker om graviditet och förlossning. Vi tipsar om bra gravidböcker och många fler boktips. När man är gravid köper man ofta många böcker men vilka gravidböcker behöver man köpa egentligen? Tips på gravidböcker, graviddagböcker förlossningsböcker och många fler. 

Läs artikeln »
Babyskydd bäst i test

Babyskydd – Bästa babyskyddet 2023

Babyskydd används i bilen från det att barnet är nyfött fram till 6-9 månaders ålder. Ett babyskydd ska placeras bakåtvänt i fram- eller baksätet och monteras med bilens trepunktsbälte. Babyskyddet är anpassat efter babyns kropp och är smalare och har en något större lutning än en bilbarnstol. Innan babyskyddet sätts in i bilen så ska du säkerställa att krockkudden är urkopplad.

Läs artikeln »
Present nyfödd

Present nyfödd

Det är inte lätt att köpa present till nyfödd, men här har vi tipsen som löser ditt problem. Vi har samlat flera olika tips på presenter till nyfödd som garanterat uppskattas av både förälder och barn. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.