napptummetand

Napp och tumme påverkar tänderna

Hur påverkar användningen av napp eller av att suga på tummen barnets tänder och bett? Barn som suger mycket på nappen eller på tummen blir i vissa fall tvungna att använda tandställning när de kommer upp i skolåldern.

Felaktigt bett med napp eller tumme

Ett barn som suger ofta och intensivt på tummen eller på en napp får ofta ett felaktigt bett.

Vanligtvis blir det så att framtänderna i överkäken kan stå ut något, sk öppet bett, och de får då inte kontakt med underkäkens framtänder när tänderna bits ihop. De utstående framtänderna kan göra det svårare att komma åt med tandborsten vid tandköttskanten och det ökar även risken för större skador på tänderna om barnet skulle ramla.

Tumsugning påverkar i många fall bettet mer än nappen då tummen är längre tid i munnen än nappen och används högre upp i åldrarna. Ett tips kan vara är att försöka minska på barnets användande av napp eller tumme. Försök att exempelvis bara låta barnet suga vid insomnande eller vila. Bara genom detta kan tändernas läge förbättras. Försök alltid att få barnet att sluta med napp och eller tumme innan de permanenta tänderna kommit fram. Klarar barnet av att sluta innan de nya tänderna kommer så rättar tänderna ofta till sig av sig själv när de nya kommer fram. Ibland kan det dock krävas tandställning när barnet kommer i skolåldern.

Läs mer om tändernas framkomst.

De som läst avsnittet om hur napp- och tumsugning påverkar tänderna läste även mer om att suga på tummen och om att använda napp.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Cravings gravid

Cravings gravid

Vi listar vanliga cravings och konstiga cravings som du inte visste fanns. För de flesta börjar cravings att märkas av redan i vecka 10. Att man får ett starkt sug eller begär beror detta inte på näringsbrist utan snarare på hormonförändringar.

Läs artikeln »
nar barn ar sjuka

När barn är sjuka

När barn är sjuka behöver de kärlek och närhet. Barn som har feber och är sjuka behöver dricka mycket vätska. Barn som är sjuka behöver också vila och sova. Råd om hur du tar hand om ditt barn när det är sjukt.

Läs artikeln »
spermie graviditet

Spermie och graviditet

Spermie / sperma är det som kommer ut genom urinröret i penis vid utlösning. Hur länge lever spermier? Det är spermierna som ska försöka att befrukta ägget för att du ska bli gravid. Ibland pratar man om spermier men menar sädesvätskan.

Läs artikeln »
kostbarn06

Kost till nyfödd

Fakta om bröstmjölk och modersmjölksersättning. Vad ska ett barn äta under de första 6 månaderna? Ska man amma och ge bröstmjölk så länge det är möjligt eller är det okej att gå över till modersmjölksersättning? Vad äter nyfödda barn? Gå från amning till ersättning.

Läs artikeln »
navelstrangen

Navelsträngen

Varför finns navelsträngen? Vilken funktion har navelsträngen? När ska man klippa av navelsträngen? Kan barnet få navelsträngen runt halsen? Läs svaren på dessa frågor i denna artikel.

Läs artikeln »
Sova på sidan under graviditeten

Sova på rygg eller sidan

När du är gravid ska du sova på vänster sida. Under den senare delen av graviditeten bör du inte sova på rygg. Orsaken är ökad risk för sent missfall. Bäst, när du är gravid, är att sova på vänster sida även om höger sida också går bra.

Läs artikeln »
toxoplasma

Toxoplasma / toxoplasmos

Vad händer om du smittas av Toxoplasma under graviditeten och du drabbas av Toxoplasmos? Hur stor sannolikhet är det och hur många som är gravida drabbas? Här får du alla fakta du behöver veta om Toxoplasma när du är gravid. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.