navelstrangen

Navelsträngen

Varför finns navelsträngen? Vilken funktion har navelsträngen? När ska man klippa av navelsträngen? Kan barnet få navelsträngen runt halsen? Läs svaren på dessa frågor i denna artikel.

Allt om navelsträng

Navelsträngen ger ditt barn näring i livmodern och som sedan klipps efter förlossningen av till en liten stump. Navelstumpen kommer med tiden att bli brunaktig, krympa och hårdna. Ofta kan den lukta riktigt illa.

När navelsträngen ska klippas av är något som debatterats mycket på senare år. Något som även oroat många föräldrar är risken att navelsträngen ska fasta runt barnets hals och kväva barnet. Vissa föräldrar oroar sig även för att navelsträngen ska lossna.

Här kommer vi bland annat att gå igenom följande frågor:

  • Vad är navelsträngen?
  • Vilken funktion har navelsträngen?
  • Hur ser navelsträngen ut?
  • Kvävs barnet om navelsträngen fastnar runt halsen?
  • Ska man klippa navelsträngen direkt eller vänta?

Läs även mer om moderkakan.

Vad är navelsträngen och vilken funktion har den?

Navelsträng

Navelsträngen är förbindelsen mellan foster och placenta. En ven och två artärer går genom navelsträngen. De två tunna artärerna (arteriae umbilicales) transporterar syrefattigt blod från fostret till placenta och den tjockare navelvenen (vena umbilicales) transporterar det syresatta blodet tillbaka till fostret.

Navelsträngen är fäst i fostrets del av moderkakan (den andra delen tillhör modern). Navelsträngens blodkärl grenar ut i moderkakan i något som kallas korionplattan. Vid tiden för barnets födsel är navelsträngen ungefär 60 cm lång och 1,3 cm i diameter.

Navelsträngen runt barnets hals

Många blivande föräldrar oroar sig för att navelsträngen ska lägga sig runt barnets hals och kväva barnet. Som tur är får barnet normalt både näring och syre via navelsträngen och inte genom att andas genom näsa och mun, vilket i sig bör lugna många som oroar sig. Här kan du läsa om vad som är normalt när navelsträngen ligger runt barnets hals.

Navelsträngen klipps av och kvar blir navelstumpen

När barn och moderkaka är ute så sätter sköterskorna två stycken klämmor på navelsträngen. Strax därefter klipper antingen partnern (detta är helt frivilligt) eller någon av sköterskorna av navelsträngen mellan de två klämmorna. Detta är en helt smärtfri procedur som lämnar kvar en liten navelstump.

Länge ner kan du läsa mer om diskussionen kring när navelsträngen bör klippas av.

Vad händer med navelstumpen

När du kommer hem med ett nyfött barn kommer du vilja veta vad som händer med navelstumpen och hur du tar hand om den.

När du byter blöja så ska du vara försiktig med området runt navelstumpens bas, dvs närmast naveln. Tvätta med en vattenfuktad tops (använd ej alkohol vid rengöring) för att rensa bort eventuella fuktiga rester som samlats där. Barnet har ingen känsel i navelstumpen så du behöver inte vara orolig för att det ska göra ont på barnet.

Blöjan bör sitta så att den inte skaver mot navelstumpen. Detta är viktigt för att navelstumpen ska få luft och hållas ren. Läs mer om hur blöjan ska sitta.

Navelstumpen kommer snart att torka ut och bli hård. Du ska aldrig försöka dra av navelstumpen, den ramlar av utav dig själv. När den ramlar av blir där ofta ett litet sår som tar några dagar innan det läker. Där kan även komma lite genomskinlig eller gul vätska dagarna efter att navelstumpen ramlat av.

Var dock uppmärksam så att naveln inte blir infekterad.

Klippa navelsträngen snabbt eller sent?

På senare år har det debatterats huruvida man ska klippa av navelsträngen direkt eller vänta några minuter. Praxis i Sverige och andra länder har dock länge varit att man klipper navelsträngen direkt hos nyfödda barn.

År 2011 visade barnläkare Ola Andersson och hans kollegor att barn som avnavlats först efter tre minuter eller längre löpte betydligt mindre risk att drabbas av blodbrist som nyfödd och järnbrist vid fyra månaders ålder, jämfört med barn som avnavlats direkt.

Idag är det allt fler sjukhus som infört en praxis att vänta 3 minuter med att klippa navelsträngen. Forskningen har även visat att barn som avnavlats sent även får fördelar längre fram i livet. Den främsta fördelen verkar vara att de får bättre finmotorik. Störst skillnader syns det hos pojkar.

Läs om moderkakan för att förstå hur den samverkar med navelsträngen.

De som läst avsnittet om navelsträngen läste även mer om moderkakan eller om smärtlindring under förlossningen.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

abort

Abort

Abort – här hittar du allt du behöver veta om aborter och abortlagen. Hur går en abort till? Vad händer i kroppen efter en abort? Hur sent får man göra abort? Vad är skillnaden mellan en medicinsk och en kirurgisk abort?

Läs artikeln »
bvc tillväxtkurva barn

BVC tillväxtkurva

BVC tillväxtkurva. Vilken tillväxt ska ett barn ha under det första året? Varför tycker läkarna och sköterskorna på BVC att det är så viktigt att barnet följer tillväxtkurvan? Ladda ner grafer och tabeller i pdf över BVCs tillväxtkurvor (längdkurvor och viktkurvor).

Läs artikeln »
gravid symptom snarkningar under graviditeten

Snarkningar under graviditeten

Har du börjat snarka på natten sedan du blev gravid? Du är inte ensam. 11-16% av alla gravida snarkar. Tyvärr är snarkningarna inte bara irriterande utan snarkningarna för även med sig en del risker.

Läs artikeln »
hemorrojder gravid

Hemorrojder när man är gravid

Hemorrojder under graviditeten är vanligt. Åderbråck som sätter sig runt ändtarmsöppningen kallas för hemorrojder och kommer ofta när man är gravid.Det finns saker du kan göra för att undvika och lindra hemorrojdern när du är gravid.

Läs artikeln »
Ingefära gravid

Ingefära gravid

Kan man äta ingefära när man är gravid? Livsmedelsrådet har tidigare sagt att det är okej, men nyare forskning tyder nu på att en hög dos kan öka risken för missfall. Du avråds därför från att intaga stora mängder ingefära under graviditeten. Detta gäller framför allt ingefärashot och ingefära i kosttillskott form. 

Läs artikeln »
Kan man ge bebis vatten?

Vatten till bebis

Vatten är något som din bebis inte behöver den första tiden. Nyfödda bebisar får i sig tillräckligt med vätska genom kosten och du behöver därför inte erbjuda din bebis vatten. När kan man då ge sin bebis vatten?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.