normalt blödningar

Blödningar – är det normalt

Är det normalt att ha blödningar när man är gravid? Är det normalt att ha blödningar tidigt under graviditeten? Eller är det normalt att ha blödningar sent i graviditeten? Vi ger dig svaret på vad som är normalt när du är gravid.

Är det normalt att ha blödningar när man är gravid?

Vi hjälper dig att reda ut vad som är normalt och inte normalt när du är gravid. Här svarar vi på frågan: Är det normalt att ha blödningar när man är gravid?

Att få en mindre blödning är ganska vanligt och behöver inte betyda att något är fel. Ungefär 30% av alla kvinnor har tidigare blödningar. En blödning kan vara ett tecken på missfall, men ofta beror blödningen på något annat.

Normalt upptäcker man att man blöder i samband med att man torkar sig när man går på toaletten eller ser en fläck i trosan. Man kan inte framkalla en blödning själv genom exempelvis tunga lyft eller motion (Läs även: Blödning gravid).

Att ha lätta blödningar under graviditeten är alltså oftast helt normalt. Har du haft en kraftigare blödning, en ökande blödning, har ont i magen eller bara vill vara på den säkra sidan så ska du kontakta din barnmorska eller en gynekolog.

Föregående | Nästa

Läs även: Är det normalt att mitt barn hickar i magen?

Se alla frågor om vad som är normalt när du är gravid!

Lyssna på detta avsnitt av vår podcast för att få svar på allt du behöver veta om blödningar under graviditeten. Med i studion har vi Barnmorska Louise Rabe från mottagningen Mama Mia.

De som läst avsnittet om det är normalt att ha blödningar när man är gravidbesökte även vår samlingssida för alla frågor om vad som är normalt under graviditeten.

 

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

gravid symptom kramp under graviditeten

Kramp under graviditeten

Kramp under graviditeten. Lider du av kramp i ben och vader? När en kvinna är gravid är det vanligt att hon drabbas av kramp i ben och vader. Krampen är oftast värst på natten.

Läs artikeln »
mjölkstas - spända bröst efter förlossningen

Mjölkstas

Mjölkstas kan vara en smärtsam upplevelse. Det drabbar cirka 1 av 3 nyblivna mammor och du behöver inte amma för att få det. Mjölkstas kommer normalt under den första vecka efter förlossningen. Symptom är spända och hårda bröst, ibland med feber. Använd Cottermans grepp för att lindra.

Läs artikeln »
profylax

Profylax / Psykoprofylax

Profylax / Psykoprofylax under förlossningen. Minska smärtan under förlossningen med rätt andningsteknik. Profylax är dock så mycket mer än bara andning. Profylax hjälper dig att vara mer närvarande under förlossningen, du förbättrar syreupptagningen och det ger dig kontroll över situationen. Läs mer om profylax och om att andas rätt under förlossningen på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
katt gravid

Gravid och katt

Katt innebär en risk när man är gravid. Man måste dock inte göra sig av med sin katt bara för att man är gravid. Toxoplasmainfektion smittar främst när man rensar kattlådan. Om man är gravid och smittas så kan infektionen leda till missfall eller skador på fostret.

Läs artikeln »
prematur daglig vard

Daglig skötsel av för tidigt födda barn

Omvårdnad av prematur / tidigt född. Hur tar man hand om ett barn som är prematur? Den dagliga omvårdnaden av ett barn som är för tidigt fött skiljer sig något från de barn som är födda efter fullgången tid. Läs om hur du tar hand om och vårdar det prematura barnet.

Läs artikeln »
vitamin e missfall

Undvik missfall med vitaminer

En större studie (dock inte tillräckligt stor för att vara statistiskt säkerställd) visar på att multivitamin tillsammans med järn och folsyra var fördelaktigt för graviditeten och gav positiva signaler relaterat till tidigt missfall.

Läs artikeln »
missfall efter

Efter missfall

Efter missfall. När kan man bli gravid eller ha samlag efter missfall? Hur vet man när man kan bli gravid efter ett missfall? Vad händer i kroppen efter ett missfall?

Läs artikeln »
vab

VAB – vård av sjukt barn

Vid VAB så ska detta anmälas till Försäkringskassan. VAB står för vård av sjukt barn, vilket ger dig som förälder rätt till ersättning. Vi förklarar reglerna och ger dig tips för att det ska bli så enkelt som möjligt när du vabbar. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.