recept trolldeg

Trolldeg

Recept på trolldeg. Här har du ett enkelt recept på trolldeg som du enkelt bakar med ingredienser som du har hemma i skafferiet. Trolldeg är snabbt och enkelt och roar barn under flera timmar under regniga dagar.

Recept på trolldeg

Att bygga och skapa i trolldeg sysselsätter barn under många timmar. Att göra trolldeg går snabbt och enkelt. På denna sida hittar du recept på hur du gör din egen trolldeg.

Hur gör man trolldeg?

För att göra trolldeg så behöver du ingredienser som du i de flesta fall redan har hemma i skafferiet. Trolldeg är en enkel form av lera.

Det som är bra med trolldeg är att den går snabbt att göra. Nackdelen är att den torkar snabbt. Den håller cirka ett dygn i plastpåse i kylen. När man leker med trolldeg kan det vara bra att ha en skål vatten bredvid sig på bordet så att man regelbundet kan fukta leran så att den inte spricker. Du kan även använda vatten för att “limma” fast bitar eller för att jämna ut sprickor i trolldegen.

Recept på trolldeg

  • 3 delar vetemjöl
  • 1 del salt
  • 1-1,5 del vatten
  • karamellfärg (beroende på vilken färg du vill att leran ska ha)

Tillsätt gärna en dryg matsked matolja per deciliter salt, så blir inte händerna så torra efter att man lekt med degen. Vill du inte ha karamellfärg i leran så går det lika bra att måla leran i efterhand. Om du ska måla figurerna så låt de torka över natten eller i ugnen i 100 grader Celsius under en knapp timme.

Såhär gör du trolldegen

Börja med att blanda mjöl och salt i en skål. Blanda och knåda sedan ner lite vatten i taget tills du får en smidig deg.

Måla trolldegen

Det går bra att måla trolldeg. Se till att använda hobbyfärg eller gouachefärg som är vattenbaserade färger som täcker bra på trolldegen. Vattenfärg fungerar dåligt på trolldeg. Vill du ha en ofärgad glaserad yta så pensla figurerna med mjölk. Vill du ha en mörkare brödfärgad glasering så pensla istället med ägg. Efter glasering sätter du figurerna i en 250 grader varm ugn under några minuter.

Läs även om hur man gör egen lera.

De som läste avsnittet om att göra trolldeg besökte även vår butiksguide samt läste om barnleksaker och säkerhet.

Se gärna våra filmer för dig som har barn.

Fler artiklar för dig med familj

passbarn

Pass till barn

Skaffa pass till barn. Pass behövs även för nyfödda barn och skaffas på passexpeditionen. Samtliga vårdnadshavarna måste skriva på en blankett om medgivande till att skaffa barnet ett pass. Fakta, regler och tips kring pass till barn.

Läs artikeln »
barnvard

Vård av barnet

Skötsel av det nyfödda barnet – Vård av barn. Efter förlossningen är det mycket man ska känna till kring hur barnet skall skötas, vårdas och tagas om hand. Hur klipper man naglarna på barnet? Hur och när ska man bada barnet? Måste barnets hud vårdas? Vad är ett storkbett?

Läs artikeln »
barn bloja

Att använda blöjor

Blöja – allt om att använda blöja. Hur ofta byter man blöja, behöver man byta på natten? Hur ofta ska man byta kissblöjan. Det är viktigt att tvätta barnet rätt och att byta blöja när barnet bajsat eller kissat. Vill du ha tips på hur du byter blöjan på rätt sätt?

Läs artikeln »
sulkyvagn

Sulkyvagn

Vilken sulkyvagn ska du köpa? Vilka nackdelar finns det med en sulkyvagn? Vi hjälper dig med allt du behöver veta när det är dags att köpa barnvagn.

Läs artikeln »
tander mat dryck

Mat & Dryck

Även mjölktänder kan få hål och det är därför viktigt att tänka på barnets matvanor. Rätt val av mat och dryck, samt att äta lagom ofta, är nyckeln till bra tänder. Vi ger dig tips på hur du genom rätt mat och dryck ger dina barn förutsättningar för starka tänder. Babyhjälp.se

Läs artikeln »
inskolning dagis förskola

Inskolning på dagis / förskola

Inskolning på dagis / förskola. Hur går inskolningen till när ditt barn börjar på dagis / förskola? Inskolningen pågår ofta i cirka 2 veckor då barnet får vänja sig vid den nya miljön som dagiset innebär för ett litet barn.

Läs artikeln »
Barns utveckling 10 11 12 månader

Barns utveckling månad 10, 11 och 12

Barns utveckling under 10, 11 och 12 månaders ålder. Hur utvecklas barnet i den här åldern. När kan barnet gå eller ställa sig upp? När kan barnet krypa? Fakta och information om barnets utvecklingssteg under åldern 10, 11 och 12 månaders ålder.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.