allt om din graviditet och bebis

Fråga experten

Fråga experten är en kostnadsfri tjänst där du kan få svar på frågor och funderingar som rör graviditet, nyfödda barn och livet som förälder. Tjänsten är exklusiv för våra prenumeranter. Prenumererar du inte redan så kan du göra det här. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Fråga   Gravidträning

Är det några övningar som jag ska undvika?

Hej,
Jag har precis blivit gravid och tränar mycket crossfit. Är det några övningar som jag ska undvika eller går det bra fast med lägre vikter?

Svar:

Hej!
I början behöver du inte anpassa så mycket. Du ska hålla lite koll på din puls då maxpuls och hur du vanligen ökar i puls kan vara skiftande under din graviditet jmf med tidigare. Man rekommenderar inte HiiT träning just pga av att det kan va svårt att känna sina gränser. Annars kan du köra på, när din mage börjar växa så håll koll på att din bäckenbotten och dina magmuskler orkar hålla emot buktrycket i tunga övningar. När buktrycket känns “tungt” mot bäckenbotten eller du inte kan hålla inne magen så är övningens belastning för hög. Tänk också på att din tyngdpunkt förändras efterhand som magen växer, anpassa övningarna efter detta. 🙂
lycka till!
Bästa Hälsningar Therese – Träning för Mammor