allt om din graviditet och bebis

Fråga experten

Fråga experten är en kostnadsfri tjänst där du kan få svar på frågor och funderingar som rör graviditet, nyfödda barn och livet som förälder. Tjänsten är exklusiv för våra prenumeranter. Prenumererar du inte redan så kan du göra det här. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Fråga   Mammaträning

Kan jag göra kobra och uppåtgående hund efter graviditeten?

Hej! Jag har en fråga angående yogautövning efter graviditet. Min son är nu 7 månader och jag har kommit igång med styrketräning på gym och konditionsträning i grupp pass. Jag har hållit mig borta från yogan hittills eftersom jag läste att många övningar i yogan strängt ska undvikas efter graviditet, som kobra och uppåtgående hund. När kan jag börja med detta igen? Saknar min yoga och vill kunna köra fullt ut..!

Svar:

Hej!
Tankar/teorier om yoga efter graviditet går lite isär beroende på teori. Det jag kommit fram till (då jag både är yoga instruktör och MammaMagetränare) är att om du kan hålla muhla bahnda och uddiyana bahnda så kan du yoga. Är man van yogi så kan man yoga relativt snart efter förlossning med anpassningar utefter hur kroppen känns. Problemet är att de muskler som håller rot och maglåset är de som blir påverkade/skadade under graviditeten och att man har hormoner kvar i kroppen som påverkar ens ligament. Det kan alltså vara svårt att veta om man hittat bahndas eller inte. Allt handlar eg om att ha kontroll på sin kropp och vara extra lyhörd på dess signaler. Börja lugnt och utan prestation. Tänk att du ska jobba aktivt i varje position, aldrig passiva ytterlägen och ta det steg för steg.
Lycka till, Therese – Träning för Mammor