allt om din graviditet och bebis

Fråga experten

Fråga experten är en kostnadsfri tjänst där du kan få svar på frågor och funderingar som rör graviditet, nyfödda barn och livet som förälder. Tjänsten är exklusiv för våra prenumeranter. Prenumererar du inte redan så kan du göra det här. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Fråga   Mammaträning

Min mage blir större när jag tränar

Jag är normalt sett liten och smal men gick upp strax över 30kg vid min senaste graviditet (tredje) och nu 3,5 månader efter så har jag 10 kg kvar. Har tränat lite lätt med knip och lugna övningar och nu sista veckorna har jag även börjat med mammagympa där fokus är mkt på bäckenbotten/knip/rygg etc. och så tränar jag kortare pass på min crosstrainern. Men problemet är att mina mått över mage och midja blir bara större den senaste månaden och jag känner att jag svankar mer! Har även börjat få ont i ryggen när jag sover. Måttmässigt är magen nästan tillbaka på samma mått som jag var två veckor efter förlossningen dvs över 100! Vikten fortsätter dock sakta neråt. Vad är det som händer? Gör jag något fel?
Med vänlig hälsning

Svar:

Hej!
Först vill jag gratulera till ett bra jobb, du verkar ha bra motivation och det är a och o för rehabarbetet efter en graviditet! Det som slår mig är att om du får ont i svanken/ryggen är chanserna stora att du aktiverar fel muskler. Det kan vara svårt att hitta sina bäcken och bålmuskler efter graviditet och chansen är stor att man aktiverar de stora ytliga musklerna istället för de inre stabiliserande även när man gör lugnare övningar. Mitt råd till dig är att kontakta en Cert Mammamage instruktör i din närhet som kan hjälpa dig att hitta rätt muskler, så du håller in magkorsetten när du anstränger dig och hittar lyftet i bäckenbotten. Ett annat tips är att äta en kur probiotika för att minska eventuell irritation i tarmarna och svullnad pga detta. Hela magen är i uppror efter en graviditet och dess påfrestningar på kroppen och probiotika kan hjälpa i så fall. Jag rekommenderar probioplex från Helhetshälsa men det finns andra på marknaden i din hälsokostaffär eller på apoteket. Om du får riktigt ont så sök hjälp hos vårdcentralen eller liknande.
Lycka till!
Mvh Therese – Träning för Mammor