allt om din graviditet och bebis

Fråga experten

Fråga experten är en kostnadsfri tjänst där du kan få svar på frågor och funderingar som rör graviditet, nyfödda barn och livet som förälder. Tjänsten är exklusiv för våra prenumeranter. Prenumererar du inte redan så kan du göra det här. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Fråga   Förlossning

När åka in till förlossningen?

Hej!
Jag är gravid i v 40+5 och väntar på att mina värkar ska starta någon gång som just nu känns omöjligt. Jag har en fundering, har pratat med min barnmorska men har inte förstått det helt ännu. När det är dags att åka in till förlossningen?
När jag söker på det står det så himla olika och känns omöjligt att veta när jag ska åka in.
På 1177 så står de att man brukar åka in när man har 3-4 värkar inom 10 minuter, vissa har skrivit att dem har gått hemma i flera timmar med värkar så täta men ska man inte åka in så fort man har 3-4 värkar inom 10 min? Vissa skriver att dem har haft värkar var 5 min och mer sällan och åkt in och ändå varit öppen mer än 5 cm. Jag ser ingen röd tråd i det hela? Hur länge går man hemma med värkar och är dessa lindriga värkar mot för när det 3-4 värkar inom 10 min hur står man annars ut?

Svar:

Hej!

Det finns en förlossningskoordinator på alla förlossningskliniker. När det börjar närma sig förlossning är det bra att ha koll på numret, vart du ska ringa när du tror det är dags för förlossning. Dit kan du också ringa om något händer akut och din barnmorska på MVC inte har telefontid. Du ringer när du inte känner dig trygg hemma. Rådgör personligen utifrån hur läget är då. Även om du har tre värkar på 10 min, kan det kännas jobbigt och du behöver support och kanske smärtlindring. Du ska alltid ringa in om du tror att vattnet gått eller om du blöder mer än i storlek som en 5-krona.

Lycka till!

Mvh Ulrika Friberg, leg barnmorska www.studioyogaheart.se