allt om din graviditet och bebis

Bej

Fråga experten

Fråga experten är en kostnadsfri tjänst där du kan få svar på frågor och funderingar som rör graviditet, nyfödda barn och livet som förälder. Tjänsten är exklusiv för våra prenumeranter. Prenumererar du inte redan så kan du göra det här. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Fråga   Kost

Omega 3

Hej,
Jag har nyss fått positivt på stickan och är v5. Jag äter ingen fisk eller skaldjur och är lite orolig då dessa första veckor är som viktigast men jag får inte i mig omega 3. Jag har den senaste månaden tagit en kapsel per dag (200 mg DHA, 300 EPA) men hur mycket borde jag ta? Vill inte ta för mycket men inte heller för lite. Kollade på apoteket där de hade en kombinerad folsyra/omega3 eller bara omega3 och de rekommenderar lite olika men råden var ändå vad man ska ta utöver vanlig kost, inte hur man ska tänka om man inte får i sig fisk eller skaldjur alls. Äter varierad kost i övrigt så hur mycket omega3 behövs/dag för att kompensera att jag inte får i mig dessa fettsyror?

Svar:

Hej, jag kan tyvärr inte doser eller rekommenderad mängd omega 3. Finns dietister kopplade till MVC du kan ringa och rådfråga. Livsmedelsverket har också info och apotekspersonal med utbildning. Lycka till. Mvh Ulrika Friberg, Leg Barnmorska


Bej

Bej