allt om din graviditet och bebis

Fråga experten

Fråga experten är en kostnadsfri tjänst där du kan få svar på frågor och funderingar som rör graviditet, nyfödda barn och livet som förälder. Tjänsten är exklusiv för våra prenumeranter. Prenumererar du inte redan så kan du göra det här. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Fråga   Förlossning

Omföderska efter många år

Hej!
Jag är gravid i v.34 med mitt andra barn. Min förstfödda är 9 år fyllda, det var således länge sedan jag genomgick en förlossning. Under min första förlossning var jag i latensfas i cirka 20 timmar och under aktiv fas i 8 timmar. Den var komplikationsfri, men jag tog all smärtlindring som barnmorskorna kunde erbjuda mig. Jag har sökt runt på internet för att få svar på min fråga, men har inte hittat något klart svar. Kommer min kropp att fungera som en omföderska, eller kommer det bli som en första förlossning igen? Vad kan jag förvänta mig? Jag förstår såklart att det inte finns något klart svar, men det vore skönt att ha något att förhålla sig till.

Svar:

Hej! Du räknas absolut som en obstetrisk omföderska. Kroppen har fött barn förut och sannolikt kommer det gå både lättare och smidigare att föda barn igen. Lycka till! Mvh Ulrika Friberg, Leg Barnmorska