allt om din graviditet och bebis

Fråga experten

Fråga experten är en kostnadsfri tjänst där du kan få svar på frågor och funderingar som rör graviditet, nyfödda barn och livet som förälder. Tjänsten är exklusiv för våra prenumeranter. Prenumererar du inte redan så kan du göra det här. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Fråga   Förlossning

Planerat kejsarsnitt

Hej,
Jag ska föda via planerat kejsarsnitt, då min son ligger i sätesläge. Jag är väldigt orolig över att föda via kejsarsnitt då jag har extremt stor rädsla för sjukhusmiljöer och får lätt panikanfall under situationer som jag är obekväm/osäker i. Jag ska ta med min sambo som är min största stöttepelare och den enda personen som kan få mig lugn.
Hursomhelst så undrar jag ifall de finns någon möjlighet att efter bebis kommit och under tiden jag ska sys ifall mina grabbar kan stanna hos mig? Är detta något som du tror finns någon möjlighet till? Är som sagt extremt rädd och får väldigt lätt panikanfall, speciellt när jag känner mig rädd och obekväm. Jag klarar inte ens av att ta ett blodprov utan att börja gråta och få panik eller utan min sambo för den delen heller.
Jag är extremt orolig och hoppas det finns en möjlighet för detta, men skäms för mycket för att fråga min egna barnmorska. Jag är ändå en vuxen människa som dessutom ska bli mamma, borde ju klara av detta. Men känner bara mer och mer panik, rädsla, ångest och oro inför min förlossning.

Svar:

Hej!

När du är i vecka 35 ungefär, skrivs dina tankar inför kejsarsnittet ner i din journal och det är viktigt att du formulerar vad som för dig är viktigt. Det är ju för att du ska få bästa tänkbara vård. Jag vet inte vilka rutiner som är gällande där du ska få din bebis, utan du måste fråga på rätt ställe, där dom känner till rutiner och praxis. I Göteborg, på Östra sjukhuset hade detta fungerat, såvida allt är normalt och inget akut tillstöter. Det är många som känner som du och det är inget att skämmas över. Du har rätt till dina känslor och rädslor och möter du någon som inte respekterar det, så är det den personen som borde skämmas -inte du! Jag tror på dig och hoppas det kommer att gå bra och bli precis så som du önskar. Lycka till! Mvh Ulrika Friberg, Leg Barnmorska