allt om din graviditet och bebis

Fråga experten

Fråga experten är en kostnadsfri tjänst där du kan få svar på frågor och funderingar som rör graviditet, nyfödda barn och livet som förälder. Tjänsten är exklusiv för våra prenumeranter. Prenumererar du inte redan så kan du göra det här. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Fråga   Förlossning

Stor bebis

Hejsan!
Jag födde en son för 2 månader sedan.
Han var ovanligt stor, vägde 5700 gram och var 60 cm lång! detta visste vi inte innan förlossningen. (Inga tecken diabetes)
Jag födde vaginalt och det gick bra både för mig och min son. Jag har dock i efterhand tänkt väldigt mycket på förlossningen och vad som kunde hänt om det inte gått bra..
När jag var gravid så ökade mitt SF mått kraftigt vid en mätning. Eftersom jag själv var stor när jag föddes (5500 gram) så frågade jag då om även mitt barn kunde bli stort. Svaret jag fick från min barnmorska var att det inte var troligt men att de kunde göra ett extra ultraljud om jag ville. De kollade mängd fostervatten vilket var normalt, men gällande storlek så ansåg ultraljudsavdelningen att det inte var nödvändigt att kolla detta. Jag litade då på dem och storlek kollades alltså inte, utan jag tänkte att bebisen låg lite speciellt i magen vilket gjorde att magen var så stor. Jag gick dessutom över tiden och sattes igång först i vecka 42+2.
Mina frågor är:
1: är det ärftligt att få stora bebisar, borde alltså sjukvården varit mer uppmärksamma på detta och gjort ett extra ultraljud?
2: hade det gått att se att han var såpass stor innan och hur hade man gjort med förlossningen? Min mamma fick ju till exempel planerat kejsarsnitt med mig för att jag var så stor. Borde jag alltså fått kejsarsnitt om man kollat storleken? Skulle de låtit mig gå så mycket över tiden som jag gjorde?
3 : finns det större risker med att föda så stora bebisar vaginalt? Vad kunde ha hänt?
4: har sjukvården gjort fel här, vart vänder jag mig i så fall? Vill ju inte att någon annan ska råka ut för samma sak.

5: Jag fick sy några stygn, vet dock inte hur många, kan inte se det i min journal, ska det stå där?

Som sagt gick ju allting bra men jag kan ändå inte sluta tänka på detta och hur det hade kunnat bli…

Svar:

Hej!

Grattis till ditt föräldraskap! Jag förstår att du har många frågor och det är helt naturligt efter förlossningen, även om allt har gått bra. Viktigt att få chans att få svar och att bearbeta sina frågor. Jag tycker du ska ta kontakt med förlossningen där du födde barn. Be att få ett samtal med barnmorskan som förlöste dig. Ta med dig dina frågor så du känner att du får svar. En del av dina frågor kanske inte barnmorskan kan svara på direkt, men hon kan ta reda på svaret och återkoppla till dig. Alternativt bör din barnmorska på MVC kunna hjälpa dig med antingen samtal eller kontakt med förlossningen. Ibland har man samtal med läkare efter förlossning eller inför ny graviditet för planering så det blir bra nästa gång. Det ser lite olika ut med rutiner på olika orter, men du har rätt till svar på dina frågor. Så jag väljer att inte gå in i svar på varje fråga, då du behöver mer än så för att kunna bearbeta, samt att svaren skiljer sig åt i olika regioner. Lycka till. Mvh Ulrika Friberg, Leg Barnmorska