allt om din graviditet och bebis

Bej

Fråga experten

Fråga experten är en kostnadsfri tjänst där du kan få svar på frågor och funderingar som rör graviditet, nyfödda barn och livet som förälder. Tjänsten är exklusiv för våra prenumeranter. Prenumererar du inte redan så kan du göra det här. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Fråga   Nyfödda barn

Vågar man skaffa ett barn till?

Hej!
Jag fick mitt första barn januari 2012, ett planerat snitt, men förlossningen kom igång av sig själv så vi provade vaginalt, men blev sedan akut snitt.
I december 2013 födde jag mitt andra barn vaginalt, förlossningen startade av sig själv, gick relativt fort men krystningsfasen blev lite utdragen. Fick lite värkstimulerande, men dom fick stänga av igen eftersom jag fick ont i magen, efter en stund testade man med värkstimulerande igen och det gick bra.
Har alltså gjort ett snitt 2012 januari och fött vaginalt december 2013 ca 2 år mellan. Vi pratar nu om att eventuellt skaffa ett barn till, men har hört mycket om risker på grund av snitt, framför allt att livmodern kan ha blivit svag och brista. Detta har hänt en bekant till mig som blev igångsatt efter snitt.
Vågar man skaffa ett barn till? Har riskerna minskat eftersom jag fött ett barn vaginalt efter snittet? Varför fick jag känningar i magen av värkstimulerande dropp? Berodde det på snittet?
Har två underbara pojkar och vill inte utsätta för onödiga risker, men vi skulle vilja ha ett barn till.
Mvh Terese

 

Svar:

Hej,
Ni ska inte vara rädda för att skaffa ett barn till. En förlossning nära inpå ett tidigare snitt kan innebära en något ökad risk, men ca 1 år efter ett snitt är risken mycket liten.
Vid en igångsättning påfrestar man livmodern kraftigt vilket kan ha varit orsaken till händelsen med din väninna. Om man är osäker kan man lägga upp en tryckmätare vid förlossning så att man kan övervaka trycket inne i livmodern och på så sätt undvika en ruptur. Orsaken till smärtan i din mage vid förra förlossningen låter som att du fick en något hög stimulering/kraftiga värkar, sannolikt berodde det inte på ditt förra snitt.
Önskar er lycka till!


Bej

Bej