allt om din graviditet och bebis

Fråga experten

Fråga experten är en kostnadsfri tjänst där du kan få svar på frågor och funderingar som rör graviditet, nyfödda barn och livet som förälder. Tjänsten är exklusiv för våra prenumeranter. Prenumererar du inte redan så kan du göra det här. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Fråga   Kost

Vanlig mjölk vs välling

Hejsan!
Jag och min sambo kommer bli föräldrar för första gången i våra liv och pratade mycket om kläder, barnvagn och förveredelse inför förlossning.

Däremot så är vi lite oense om välling.
Jag vill inte ge välling till vårt barn pga undersökningar om diabetes och ökad vikt när barnet bli äldre. Jag vill gärna använda mig av tjockare mjölk isåfall än välling om det går.
Så min fråga är :
Är det bättre att ge vanlig mjölk eller ska man ge välling när man ska sluta amma, om det finns andra alternativ så vad man kan ge då?

Svar:

Hej, ni ska absolut inte ge vanlig mjölk till en bebis. När bebisen är född kommer bebisen vara inskriven på BVC där ni fortlöpande kommer få all information ni behöver för att ta hand om bebisen på bästa sätt. I Sverige säljs bra ersättningar som innehåller vitaminer och det som behövs i näringsväg, som inte finns i vanlig mjölk. Dock saknar ersättning dina antikroppar som barnet har nytta av. Du får läsa på mer litteratur, böcker om amning och fråga på BVC när bebisen är född. Mvh Ulrika Friberg, Leg Barnmorska