resa med barn

Resa med barn

Det finns mycket du ska tänka på innan du reser med ditt lilla barn. Var är det lämpligt att resa med barn? När är det okej att resa med barn? Vi har samlat fakta och tips om som du har nytta av under resan med ditt barn.

Fakta och tips om att resa med små barn

Visst kan man resa med ett nyfött spädbarn. Ge inte upp era resor och semestrar bara för att ni fått barn, det gäller bara att anpassa resan efter det lilla barnet. Var inte för länge i solen och se till att han eller hon får i sig vätska. Ammar barnet så är det inget problem, all vätska och näring som behövs finns alltid på plats under resan.

Resa med barn

Var försiktig med solen och tänk på att barn inte tål sol på samma sätt som en vuxen. Se därför till att ditt barn är väl skyddat och använder solhatt och en tunn långärmad tröja. Mörka kläder ger bättre skydd än ljusa. Använd gärna en kompletterande solskyddsfaktor som är framtagen till barn. Detta finns att köpa på Apoteket eller i alla större välsorterade livsmedelsbutiker. Rekommendationerna för barn är så hårda att de säger att barn under ett år inte ens ska vistas i den varma solen. Ska barnet emot rekommendationen vara i solen så bör solfaktorn till barn under 1 år vara så hög som möjligt, gärna uppåt 50. Tänk på att insmörjning av huden ska ske cirka en halvtimme innan du utsätter huden för sol och att vattenfast solkräm inte innebär att man kan bada i timmar utan att smörja på ett nytt lager. Till barn gäller regeln, hellre en gång för mycket än för lite.

Läs mer om sol, värme och solskyddsol när du är gravid, eller om att flyga med barn.

Turistdiarré

Om ditt barn är under 6 månader och drabbas av akut diarré så bör du ta kontakt med läkare. Äldre barn klarar det ofta bättre. Det farliga med akut diarré är vätskebrist och behandlingen syftar därför till att ersätta vatten och saltförluster. Åker du till ett land där risken för turistdiarré är stor bör du därför alltid ha med dig vätskeersättning som är anpassat till barn. Om diarrén blir långvaring, barnet blir trött, barnet slutar kissa eller om han eller hon vägrar att dricka så bör du genast kontakta läkare. Var mycket observant på barnets tillstånd då de tål en vätskeförlust mycket sämre än oss vuxna.

Under ett dygn så ska du försöka ge det drabbat barnet cirka 7-8dl vätska om han eller hon är yngre än 6 månader. Barn mellan 6 månaders ålder och 1 år bör dricka minst en liter per dygn. Andra dygnet kan man komplettera vätskeersättningen med välling eller lätt puré. Försök sedan återgå till vanlig kost men undvik mjölkprodukter till en början.

TIPS! Har du ingen vätskeersättning att tillgå så gör du enkelt egen genom att blanda 2 matskedar socker och en halv tesked salt i 1 liter vatten. Smaksätt med lite saft om barnet hellre dricker då.

Försäkringskassan och Barnbidrag när man reser

Du bör känna till reglerna kring barnbidrag och försäkringskassan om du ska vara utomlands en längre tid. Försäkringskassans regler säger att barnet inte får behålla sitt barnbidrag om det vistas utanför Sverige i mer än 6 månader. Vid hemkomsten så får man åter barnbidrag efter cirka en månads tid i Sverige. Föräldraförsäkringen ger dig hela 1 år på dig att resa. Du bör anmäla alla resor över 6 månader till försäkringskassan.

Poddtips när du ska resa med barn

Ska du ut och resa med barn så kan vi rekommendera att du lyssnar på detta avsnitt av Kaos i Barnparadiset. I detta avsnitt berättar Victoria och hennes kompis om vad som är bra att tänka på när man är ute och resa med sina barn.

Försäkring under resan

Se till att du har ett bra försäkringsskydd när du ska ut och resa. Hemförsäkringen täcker oftast hela familjen i 45 dagar och bör täcka alla eventuella sjukvårdsutgifter. Ett tips är att innan resan kontakta ditt försäkringsbolag och be om ett servicekort med telefonnummer till SOS-alamering.

Ska du åka utomlands längre än 45 dagar (eller annan tid enligt ditt försäkringsbolags tillämpningsregler) är det viktigt att du kontrollerar om du behöver komplettera din försäkring med ett tillägg.

Caroline berättar:

Jag tyckte det gick hur bra som helst att resa med barn. Vi åkte till Spanien första gången när Theo var 10 månader och det var inga problem så länge vi bara höll oss i skuggan. Han älskade poolen och ville bada hela tiden. Det svåraste var nästan att hålla solhatten på huvudet – han ville jättegärna att även den skulle plaska runt i poolen.

Prylar för att underlätta resan

Bärsele – detta kan vara mycket praktiskt att ha med sig och tillåter er att ta er fram på många platser där det kan bli trångt med barnvagn.

Paraplyvagn – ett bra komplement, där barnet kan sova medan föräldrarna äter middag, eller stannar för att vila. En stor fördel med en paraplyvagn, jämfört med en vanlig barnvagn, är att den blir enormt liten och kompakt när den är ihopfälld. Mer om barnvagnar.

Blöjor – i många delar av världen så är blöjor av acceptabel kvalité dyrare och sällsyntare än vad de är i Sverige. Ta gärna med några extra så att du har i reserv.

Bilbarnstol – det är nästan bara i norra Europa och USA som man kan räkna med att det finns möjlighet att hyra en bilbarnstol. Kontrollera därför detta i förväg om ni går i tankar om att hyra bil.

De som läst avsnittet om hur det är att resa med barn läste även om regler för pass till barn och om vaccinationer inför resan. Ska du ut och resa med barnet kanske detta även innefattar en flygresa. Har du tänkt på hur det är att flyga med ett litet barn?

Fler artiklar för dig med familj

Potträning

Potträning

Potträning är vanligt när barn är i åldern 18-24 månader. Det finns flera olika metoder och sätt för att genomföra en potträning och vägen till att bli blöjfri är inte alltid så enkel.

Läs artikeln »
nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
lasa for barn

Läsa för barn

Genom att läsa högt för barnet och prata om bilderna så stimuleras språkutvecklingen. Läser du för ditt barn? Läs gärna en stund varje dag för ditt barn.

Läs artikeln »
vaccination

Vaccination av barn och spädbarn

Vaccination barn, vaccination spädbarn – När skall barn vaccineras? Vilka vaccinationer behöver barn och spädbarn? De första vaccinationssprutorna får barn redan vid tre månaders ålder, men det tar fortfarande lång tid innan barnet har ett fullgott vaccinationsskydd.

Läs artikeln »
nattskräck barn

Nattskräck

Nattskräck är episoder av rädsla, intensiv skräck och rörelse medan man sover. Ofta börjar nattskräck hos barn när de är mellan 3 och 12 år men går över när de blir äldre.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.