Sittvagn bäst i test

Sittvagn : Bästa sittvagnen 2023

Sittvagn - Fakta och tips om sittvagnar. Vilken sittvagn ska du köpa? Vad ska du tänka på när du väljer sittvagn? Allt om sittvagnar hittar du här. Vi hjälper dig med allt du behöver veta när det är dags att köpa barnvagn.

Sittvagn : en komplett guide

Sittvagn är ofta den andra vagnen eller insatsen ett barn har om det inte är en kombivagn. Sittvagnen används från det att barnet själv kan sitta ordentligt. Detta innebär att det kan vara lämpligt att byta till sittvagn när barnet är cirka 6-8 månader. Sittvagnen kan sedan användas fram tills det att barnet är cirka 3 år.

En fördel är om sittvagnen eller sittdelen är vändbar så att barnet både kan sitta med ansiktet mot föräldern och med ansiktet framåt om barnet vill titta på omgivningen. För barn som fortfarande behöver sova mitt på dagen är det en fördel om sittvagnen går att fälla till ett plant liggläge.

I denna artikel har vi även analyserat de test av sittvagnar som är gjorda på marknaden. Nedan presenterar vi de sittvagnar som är bäst i test.

Detta inlägg innehåller reklamlänkar, där vi får provision på köp som genomförs efter klick. Detta är en del av våra intäkter, men något som vi ALDRIG låter påverkar vår utvärdering. De produkter vi rekommenderar utgår alltid från fakta och säkerhet för dig och ditt barn.

Sittvagn

sittvagn

När ditt barn väl lärt sig sitta så brukar det vara svårt att inte låta barnet sitta upp och se sig omkring. Barn är nyfikna på allt och vill gärna se vad som händer runt omkring sittvagnen. I början kan det vara att föredra att sittdelen är vänd bakåt, mot föräldrarna, då detta skapar en trygghet för barnet. Efter hand som barnet blir äldre är det dock fördelaktigt om sittvagnen är vänd framåt, i färdriktningen, så att barnet ser vad som händer. Idag finns det gott om vagnar som är både liggvagn och sittvagn i ett, en s.k kombivagn.

Valet av sittvagn beror på hur mycket du ska använda den. Sittvagnar kommer i mängder av storlekar och utförande, så välj det som passar er beroende på er livsstil. Vet ni med er att ni kommer att använda sittvagnen mycket så bör ni investera i en stabil vagn med hög kvalitet. Har du en trång hiss eller ska åka mycket kollektivt så kan det vara lämpligt att köpa en mindre och smalare vagn. Det är också bra om sittvagnen inte väger för mycket och är lätt att fälla ihop. I många butiker får du gärna ta vagnen med dig ut och prova så att den går i bagageutrymmet på bilen, vilket kan vara väl värt att prova innan ni lägga en massa pengar på en ny vagn.

Sulkyvagnen blir idag allt mer vanlig. Denna lämpar sig väl för dem som inte ska använda vagnen så mycket då den är lite enklare än en sittvagn. Sittvagnen är att fördra och är skönare för barnet den första tiden. Sittvagnen är ofta även lättare att använda som avlastning då den normalt har bättre och fler utrymme att lasta i samt är stabilare och klarar av att man hänger matkassar och liknande på den.

Bäst i test – Sittvagn

Bäst i testModell och ranking
Britax smile 3 bäst i test1. Britax Smile 3 (sittvagn)

Se produkt och pris på:
Jollyroom
BabyV
Joolz hub plus 2. Joolz Hub

Se produkt och pris på:
Jollyroom
Babyland
Sittvagn Stokke Beat3. Stokke Beat

Se produkt och pris på:
Jollyroom
Baby V
Läs mer om testvinnaren längre ner

Bäst i test – budgetklassen

Här hittar du lite enklare sittvagnar som gränsar mot kategorin sulkyvagn.

Bäst i testModell och ranking
sittvagn Britax B Motion plus1. Britax B Motion Plus

Se produkt och pris på:
Jollyroom
BabyV
Baby jogger city tour sittvagn 2. Baby Jogger City Tour Lux

Se produkt och pris på:
Jollyroom
Babyland
Babymarkt
Läs mer om testvinnaren längre ner

Britax Smile 3 : bäst i test sittvagn

Britax Smile 3 bäst i test
Bästa sittvagnen

Detta är den bästa sittvagnen, men som dock egentligen är en duovagn. Du kan köpa den som sittvagn vilket är anledningen till att den kvalificerar in här. För en väldigt lite peng kan du dock köpa till liggdelen och du får du en fantastiskt fin Duovagn.

Britax Smile 3 har en sittdel som är vändbar, vilket är postivt. Den har en stor sufflett som skyddar mot sol och vind. Den har plan sittyta, luftdäck, rymlig varukorg och ett fempunktsbälte som gör att barnet inte klättrar ur vagnen. Ryggdelen i Smile 3 är förlängd jämfört med tidigare modell vilket gör den än bättre än tidigare modell. Detta är den vagn vi rekommenderar som förstahandsval.

Se produkt och pris på:
Jollyroom, BabyV

Britax B Motion Plus : Bäst i test budget

Britax Römer B-MOTION 4 PLUS
Britax Römer B-MOTION 4 PLUS

Detta är en enklare sittvagn men som kommenderas av många konsumenter. Några av de positiva egenskaperna med denna sittvagn / sulky är att den går att lägga ner så att liggläget blir helt plant. Den har även ett ställbart fotstöd och en lång sufflett som skyddar barnet. En annan fördel är att det går att fälla ihop Britax B Motion plus med endast en hand.

Vagnens handtag är ställbart och kan vikas upp eller ned. Detta är praktiskt både om ni i hushållet är olika långa, men även när ni behöver förvara vagnen och vill att den ska ta mindre plats. Denna sittvagn är främst avsedd för plant underlag även om vagnens skumfyllda hjul även klarar av enklare terräng. Vagnen väger e 11,5 kg och klarar en maxvikt på 20 kg.

Se produkt och pris på:
Jollyroom, BabyV, Babyland

Olika typer av sittdel

När det kommer till sittvagn så kan de ha två olika typer av sittdel som används när barnet kan sitta upp på egen hand. Standardmodellen av sittdelar har ofta en ryggdel som går att fälla upp eller ned så att det blir plant eller med viss lutning. Tänk på att alla varianter inte går att lägga ner till plant läge utan de har alltid en viss lutning. Ska barnet sova mycket i vagnen så bör du köpa en variant som går att lägga plant.

sittvagn
Sittvagn

Vissa vagnar har även en ergonomisk sittdel som är något högre än standardmodellen. Här lutas hela sätet bakåt om barnet ska ligga ner, men sätet blir aldrig helt plant. Fördelen med dessa sittdelar är att de ofta väger mindre och tar mindre plats. De är dock ofta små vilket gör att liftar inte går att använda tillsammans med denna sits.

Frågor och svar

Vilken sittvagn ska jag välja?

Välj en sittvagn som passar dina behov. Ska du använda sittvagnen ofta så ska du köpa en mer gedigen sittvagn som håller en högre kvalité. Bra vagnar är då Britax Smile 3 eller Stokke Beat. Om du inte ska använda den varje dag och kommer att transportera den mycket ihopfälld så blir det viktigare att vagnen är lättare och mindre. Välj då en enklare modell som du hittar i budgetklassen.

Vilken sittvagn är bäst?

Den bästa sittvagn är Britax Smile 3 följt av Joolz Hub och Stokke Beat. Denna sittvagn håller en hög genomgående kvalité och har fått bäst i test vid flera olika utvärderingar.

Från vilken ålder kan man använda sittvagn?

En sittvagn kan användas från det att barnet kan sitt upprätt på egen hand. Detta är normalt när barnet är runt 6-9 månaders ålder.

Varför ska man välja en vändbar sittvagn?

En vändbar sittvagn uppskattas av barn när de är lite äldre. När man börjar med sittvagn är det ofta skönt att ha sittdelen vänd mot sig så att man ser barnet. När barnet blir lite äldre så blir det allt mer nyfiken och vill vända sig om. Det kan då vara bra att vända sittdelen så att barnet kan titta framåt och se vad som händer i färdriktningen. Barn som sitter åt ”fel håll” har en tendens att vända sig ut från vagnen vilket gör att de inte sitter säkert.

Hitta en bra barnvagnsbutik i vår butiksguide eller spana in sortimentet av barnvagnar på Jollyroom.se, BabyV eller på Babymarkt.

Tyckte du faktan om sittvagnar var bra kanske du även är intresserad av att läsa fördjupad fakta om barnvagnarliggvagnarsittvagnar,
 duovagnar, kombivagnarsyskonvagnarsulkyvagnar.

Guider för gravid och förälder

Tips på gravidböcker

Böcker under graviditeten

Böcker om graviditet och förlossning. Vi tipsar om bra gravidböcker och många fler boktips. När man är gravid köper man ofta många böcker men vilka gravidböcker behöver man köpa egentligen? Tips på gravidböcker, graviddagböcker förlossningsböcker och många fler. 

Läs artikeln »
prylar

Barnprylar

Vilka prylar behöver du till ditt barn och vilka barnprylar är överflödiga? Var köper du bra och säkra saker till ditt barn?

Läs artikeln »
doppresent

Doppresent – doppresenter

Vad förväntas du egentligen att köpa för doppresent? Vi går igenom doppresenter, tips på doppresenter samt vad du kan köpa beroende på vilken relation du har till barnet som ska döpas. 

Läs artikeln »
Present nyfödd

Present nyfödd

Det är inte lätt att köpa present till nyfödd, men här har vi tipsen som löser ditt problem. Vi har samlat flera olika tips på presenter till nyfödd som garanterat uppskattas av både förälder och barn. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.