Skrikande och gråtande barn
Något av det första ett nyfött barn gör är att skrika. Detta är ett av barnets viktigast sätt att kommunicera och uttrycka sina behov. Man kan aldrig skämma bort ett barn genom för mycket kärlek när barnet skriker eller gråter. Hos ett nyfött barn finns det tre huvudsakliga skäl till gråt och skrik: mat, rena blöjor och närhet.
Första gången ett barn skriker är det efterlängtat – ett tecken på liv. Alla barn skriker och som nybliven mamma eller pappa är det lätt att tro att något är fel. Man blir lätt ledsen och nedstämd, vilket kan vara mycket tröttsamt och frustrerande. Att reagera starkt på gråt och skrik från barnet är naturligt och beror på att barnet behöver föräldrarnas omvårdnad för att kunna överleva. Gråtandet och skrikandet är ofta värst den första tiden och blir ofta bättre när barnet är cirka tre månader (mer om tremånaderskolik).
Varför skriker/gråter mitt barn
Normalt brukar man säg att ett nyfött barn gråter sammanlagt 1-1½ timme om dagen. Skriker barnet mer än så är det antagligen andra orsaker än vad vi nämner i detta stycke. Redan tidigt lär sig många mammor att känna igen sitt eget barns skrik och skilja det från andra barn. Att lära sig att tolka skrikets innebörd tar ofta lite längre tid. Räkna med några månader. Det finns normalt ett antal huvudsakliga anledningar till varför barn gråter eller skriker. Glöm inte bort att gråt och skrik är barnets enda sätt att kommunicera med omvärlden.
Skrik av hunger: Detta är en av de vanligaste orsakerna till att barnet skriker. Prova att lägga barnet till bröstet för att se om det vill äta. Många barn äter lite men ofta medan andra äter enormt länge men inte lika många gånger. Erbjud barnet mat och låt det äta om det vill – barnet säger själv till när det fått nog. Ibland är det kanske bara barnet som har ett stort behov av att suga, fastän det egentligen inte behöver äta. Det kan då vara aktuellt att prova med en napp.
Skrik av trötthet: Om barnet har svårt att komma till ro kan det mycket väl bli ”övertrött”. Barnet behöver då din hjälp att komma till ro och somna. Prova att vagga barnet i vagnen/sängen eller försök med att ”bumpa” barnet på dess stjärt. Mer om sömn och läggningsrutiner.
Värme eller kyla: En bebis som är för varm eller kall skriker. En bra tumregel är att en bebis behöver ett lager kläder mer än du för att ha det lagom skönt. Ett barn är ofta kallt om händer eller fötter och det är därför svårt att avgöra om barnet behöver mer eller mindre kläder genom att känna på dessa. Ett tips är att istället känna på barnets mage. Lagom rumstemperatur ligger i sovrummet ligger runt 18 grader.
Avsaknad av närhet: Barn behöver närhet och kärlek. Ett barn som bara får ligga och skrika utan att någon visar intresse kommer till slut lära sig att det inte lönar sig att klaga. Detta kan få konsekvenser som att barnet helt slutar att be om hjälp eller att det längre fram får svårt med relationer till andra människor. Smek och rör ditt barn mycket och visa att det är ett naturligt sätt att umgås. Hudkontakt i tidig ålder sägs även spela in för utvecklingen av vårt känsloliv och vår kontaktförmåga.
Skrik av smärta: Oftast känner en förälder igen om skriket beror på smärta eller om det bara är vanligt klagande. Misstänker du att något är fel ska du alltid ringa till sjukvårdsupplysningen eller besöka en läkare.
Andra anledningar kan vara; för lite stimulans, överstimulans, depression hos mamman eller stressade föräldrar.
Anna berättar:
Minns ni hur det var att vara liten. När man slog sig så att det gjorde riktigt ont och när pappa eller mamma lyfta upp en i sitt knä. Man fortsatte att gråta, men de kändes ändå lite annorlunda. Man kände sig trygg och rädslan var borta. Jag tror att små barn behöver en trygg och tröstande famn att gråta i. Kramas kan man aldrig göra för mycket.
Kolik
Kolik, även kallat tremånaderskolik, är när det nyfödda barnet skriker intensivt och otröstligt i flera timmar i sträck och det återkommer regelbundet vid en viss tid på dygnet. Orsaken till kolik är inte helt känd, men en av de mest sprida teorierna är att det handlar om smärta i magen. Cirka vart femte barn får någon typ av kolik. En tröst kan vara att det för det mesta går över av sig själv när barnet passerat just tre månaders ålder (därav namnet tremånaderskolik). Läs mer om kolik.
Har ditt barn svårt att sova? Är barnet klängigt? Gråter det mycket? Äter det dåligt? Kanske är ditt barn en s.k. High Need Baby.
De som läst avsnittet om barn som skriker och gråter läste även om när barn får tänder och om matvägran.