Slempropp

Slempropp

Slemproppen - allt du behöver veta om hur en slempropp ser ut, hur stor den är och vad slemproppen är. När slemproppen gått så är det normalt inte dags att åka till förlossningen.

Vad är en slempropp och hur ser slemproppen ut?

Slemproppen sitter i livmoderhalsen som ett skydd för ditt barn. Den bildas redan runt vecka fyra sitter kvar under hela graviditeten. Slemproppen sitter mellan slidan och livmodern och lossnar ofta när värkarna börjar. Att slemproppen kommer ut ska inte ses som ett tecken på att förlossningen satt igång utan snarare att det börjar närma sig och du bör göra dig redo. Här nedan hittar du all information du behöver veta kring slemproppen.

Vad är en slempropp och varför finns den?

Slemproppen kallas även initialblödning, fibrinpropp eller för Kristellers slempropp. Den bildas normalt runt den fjärde graviditetsveckan och fungerar sedan som ett skydd under graviditeten mot exempelvis bakterier.

Slemproppen bildas runt livmodermunnen som är den nedersta delen av livmoderhalsen och den del som skiljer slidan från början av livmodern. Det bildas också en typ av slempropp även när man inte väntar barn. Denne löses upp i samband med ägglossningen så att spermierna ska kunna tränga igenom och befrukta ägget. Detta slem följer sedan med menstruationen ut och en ny slempropp bildas sedan.

När du väl är gravid blir detta slem tjockare och bildar en propp som sedan ökar något i omfång under graviditetens gång. Slemproppen är ett av flera gravidtecken som en läkare kan notera vid en gynekologisk undersökning.

Slemproppen som ska skydda fostret under i stort sätt hela graviditeten bildas runt den fjärde veckan. Den sitter sedan som en kork eller ett skydd mellan slidan och livmodern. Den huvudsakliga uppgiften som slemproppen har är att skydda det blivande barnet mot bakterier och annat potentiellt skadligt som annars skulle kunna komma in i livmodern.

Din slempropp kan lossna som en enda stor klump eller också kommer den ut successivt i omgångar. Slemproppen kan även återbildas om den skulle lossna för tidigt eller om den av någon anledning skulle skadas. Ofta lossnar slemproppen när värkarna börjat men den kan också komma flera veckor innan det är dags för förlossningen. Att den lossnat betyder vanligen att livmoderhalsen börjat vidga sig.

Här nedan kan du se bilder på hur slemproppen kan se ut.

Läs även: Teckningsblödning

Hur ser slemproppen ut?

Slemproppen stöts normalt ut några veckor eller dagar innan förlossningen startar. I vissa fall händer det till och med att den inte kommer förrän under förlossningen.

Slemproppen fotograferad av Jonny Rosengren
Slempropp i slutet av graviditeten

En slempropp kommer ofta ut som en slemliknande, lite kraftigare flytning. Den kan vara allt ifrån transparant, lätt gulaktig, beigefärgad, vara rosastrimmig eller blodig. Det är inte säkert att slemproppen kommer som en hel klump och det är därför inte säkert att du märker det. Utseendet kan variera stort och det är därför svårt att beskriva vad du ska leta efter.

Om du får en blödning i samband med att slemproppen lossnar, sk teckningsblödning, så är det normalt ingen fara. Även detta är ett tecken på att förlossningen snart kommer börja. Får du däremot en kraftigare blödning så ska du genast åka in till sjukhuset och helst göra detta i liggande läge. Vid blödning i samband med att slemproppen lossnar rekommenderas du därför att alltid ringa till förlossningen och rådfråga. Förlossningen kontaktar SOS alarm om det bedöms akut.

Beskrivning av en slempropp

Slempropp

Utseendet på slemproppen skiljer sig mycket från kvinna till kvinna. Här beskriver kvinnor hur deras slempropp såg ut:

– Som en genomskinlig klump med tunna blodstrimmor.
– Det kändes som en ”klump” som kom ut, ungefär som en golfboll.
– Slemmig och geléaktig, men genomskinlig och blodblandad.
– Som en genomskinlig och gulaktig substans på toapappret när jag kissade.

Vet du vad som är normalt under graviditeten?

Vad gör jag när slemproppen gått?

Vi ställde frågan ”vad gör jag när slemproppen går till Louise Rabe, Barnmorska på Mama Mia Malmö och Mama Mia Livets Trelleborg. Såhär säger hon:

Slemproppen kallas den tjocka flytning som sitter inne i livmodertappen som skyddar fostret mot infektioner. När livmodertappen börjar mjukna och förkortas, och så småningom öppna sig, kan denna flytning/propp lossna så att den kommer ut genom slidan. Den beskrivs lättast som en genomskinlig tjock slemmig flytning med ibland en liten strimma blod/brunt i. Vissa kvinnor som föder barn märker aldrig när den lossnar då den ibland kan lossna en liten del i taget eller följer med vattnet ut vid en eventuell vattenavgång, då den är svår att upptäcka. Andra kvinnor ser denna väldigt tydligt. Dock är det vanligt med mycket stora flytningar, över lag, i slutet av en graviditet.

Att den sk. slemproppen går eller lossnar är inte ett tecken på att förlossningen startat. Det kan betyda att den kommer i gång inom kort men det kan också betyda att det inte är dags förrän om flera dagar. Prata med din barnmorska om du undrar mer, och vad det kan betyda för just dig.

Läs mer: Flytningar under graviditeten

Ska du åka till förlossningen när slemproppen gått?

När livmoderhalsen öppnar sig och värkarna blir mer intensiva så rivs hinnorna kring livmoderhalsen loss, vilket kan få slemproppen att lossna. Detta är därför ett av de tecken du ska vara uppmärksam på för att veta att förlossningen närmar sig – men är inte ett tecken på att förlossningen är nära.

Det är inte säkert att hela slemproppen kommer ut i ett stycke utan den kan ibland komma i småstycken. Ibland så små att du inte ens märker att den kommer ut. Har du kraftiga flytningar under graviditeten, framför allt i slutet, så kan även slemproppen misstagas för en extra slemmig flytning.

Att din slempropp gått är inte ett tecken på att du ska bege dig till förlossningen. Det kan fortfarande dröja några veckor innan förlossningen kommer fullt igång. Men du vet i alla fall att du ska vara bredd. Även om du inte märker att slemproppen lossnar så behöver du inte vara orolig. Förlossningen kommer att starta när det är dags.

Läs även våra läsares olika förlossningsberättelser.

De som läst avsnittet om slemproppen läste även om när det är dags att åka till förlossningen och om vilka prylar till barnet du bör köpa innan förlossningen?

Fler artiklar för dig med familj

knipövningar gravid

Knipövningar

Knipövningar behöver du göra både när du är gravid och efter en förlossning. Knipövningar och bäckenbottenträning behövs genomföras dagligen av alla kvinnor under cirka 5 minuter för att snabbt stärka muskulaturen runt bäckenbotten.

Läs artikeln »
Värktimer

Värktimer

Denna värktimer mäter hur långt det är mellan värkarna. Med denna lättanvända värktimer här på Babyhjälp.se har du koll på dina värkar. Klicka på ”start-knappen” när värken börjar. När värken slutar trycker du en gång till på knappen. Vänta tills nästa värk börjar och gör om proceduren.

Läs artikeln »
Nattljusolja gravid

Nattljusolja gravid

Nattljusolja är ett växtbaserat kosttillskott som sägs kunna påskynda och underlätta en förlossning. Man ska vara medveten om att saknas säker forskning kring hur nattljusolja påverkar foster och den gravida kvinnan. 

Läs artikeln »
moderkakan

Moderkakan

Moderkakan eller Placenta. Vad är en moderkaka och hur fungerar moderkakan? Moderkakan finns bara i kvinnans kropp under tiden då hon är gravid. Moderkakan ger barnet både näring och syre under graviditeten samt hjälper till att transportera bort avfallsprodukter från fostret som moderns kropp sen gör sig av med.

Läs artikeln »
sätesbjudning vändningsförsok

Vändningsförsök

Ett vändningsförsök vid bekräftad sätesbjudning genomförst normalt runt vecka 36-37. Det utförs på förlossningen av en läkare. Du bör vara fastande och innan vändningsförsöket genomförs så genomgår du en ultraljudsundersökning. Läkaren försöker sedan vända barnet genom att påverka det utifrån.

Läs artikeln »
18 tips för att starta förlossningen

Få igång förlossning på egen hand

Tips för att starta förlossningen. När man är i slutet av graviditeten är man trött och ser framemot att förlossningen ska komma. Hur kan du starta förlossningen på egen hand? Vi har samlat 18 tips för hur du på egen hand kan sätta igång värkarna. 

Läs artikeln »
Förlossningsberättelse tredje barnet

Linas förlossningsberättelse

Förlossningsberättelsen är publicerad på Babyhjälp.se. Lina berättar om förlossningen av sitt tredje barn Ebba. I förlossningsberättelsen kan du läsa om Linas upplevelse, hur snabbt det gick och vilken smärtlindring som Lina tyckte fungerade bäst. 

Läs artikeln »
Latensfasen

Latensfasen – Latensfas

Latensfas kalas den del då kroppen förbereder sig inför förlossningen. Under latensfasen öppnas livmodersmunnen upp 3-4 centimeter. Fasen känns igen på de molliknande värkarna som påminner om mensvärk. Vi ger dig 7 tips på hur du kan lindra smärtan under latensfasen. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.