tandborstning

Borsta tänder barn

Borsta tänderna på barn. Hur borstar man tänderna på barn? Måste barn borsta tänderna? Vilken tandborste och tandkräm ska barn använda? Vad händer om man inte borstar tänderna? Vi ger tips och trix för hur du borsta tänderna på barn.

Borsta tänder på ditt barn

Så snart ditt lilla barn får tänder, så ska du också ta fram tandborsten. Det är viktigt att borsta tänderna på barnet så att tänderna inte drabbas av karies.

Om rester från mat och dryck finns kvar på tänderna förlängs syraangreppet. Bakterier i munnen växer till sig av den näring som framför allt söt mat ger. Värst är detta på natten. Att borsta tänderna morgon och kväll tar bort en stor del av bakterierna vilket minskar syraangreppet på tänderna.

I denna artikel går vi igenom:

  • Varför och när du ska borsta ditt barns tänder
  • Hur länge föräldern ska borsta barnets tänder
  • Hur man borsta tänderna på bästa sätt
  • Tips gällande tandborste och tandkräm för barn
  • Hur du gör om barnet vägrar att borsta tänderna

Här kan du läsa mer om barns tänder eller om hur mat och dryck påverkar tänderna.

Varför och när ska du borsta tänderna?

Tandborstning barn

Det är viktigt att borsta barnets tänder både morgon och kväll. På morgonen borstar du efter barnets frukost och på kvällen efter barnets sista mål. Om barnet har en tendens att somna vid kvällens sista måltid så är det bättre att borsta tänderna innan måltiden än inte alls. När du borstar barnets tänder så försvinner både matrester och de bakterier som orsakar hål i tänderna från tandytan.

Börja borsta tänderna på barnet redan när första tanden tittar fram, vid s.k. tandbrytning. De första tänderna kallas för mjölktänder. Använd en liten mjuk babytandborste. Du kan använda fluortandkräm redan från början. Ta bara en liten klick tandkräm, ungefär lika stor som barnets lillfingernagel. Försök att se till så att barnet inte sväljer tandkrämen. När du borstar ska du fukta tandborsten i lite vatten och gnugga försiktigt på morgon och kväll.

Vem borstar barnets tänder?

Barn vill ibland borsta sina egna tänder. Barn klarar dock inte av att borsta tänderna helt själv förrän i tioårsåldern. Först då är deras finmotorik tillräckligt utvecklad för att de ska klara av att borsta tänderna på egen hand. Innan dess behöver barnet hjälp av en vuxen. Hjälps gärna åt genom att låta barnet borstar först och sedan hjälper du som vuxen till med tandborstningen.

Hur borstar man tänderna på barn?

Många är osäkra på hur man ska borsta tänderna på ett barn (och en del är även osäkra om de själv gör rätt). När du borstar tänderna på ett barn så börja med att borsta tändernas utsida och insida med små lätta gnuggande rörelser ner mot tandköttet. För att komma åt framtänderna kan du behöva lyfta på läppen med ett finger. Till sist borstar du tändernas tuggytor.

Hur väljer jag tandborste till barnet?

Välj en barntandborste som har mjuka strån. Du kan köpa dessa hos din tandläkare eller på apoteket för att vara på den säkra sidan. Glöm inte byta ut tandborsten när den är sliten. När barnet blir lite större går det bra att använda en eltandborste. Ditt barn behöver inte skölja munnen efter att ni har borstat tänderna. Att det finns fluortandkräm kvar i munnen är bra för barnets tänder.

TIPS tandkräm

Så snart barnet får tänder ska du börja med att borsta dem. Det kan dock vara att rekommendera att vänta med tandkräm tills dess att första kindtanden bryter upp. Använd gärna barntandkräm då vuxentandkräm ofta är för stark för det lilla barnet. Var sparsam med tandkrämen. Ett bra mått på mängden tandkräm är barnets lillfingernagel.

Fläckar på tänderna

När barnet är litet så är tänderna emalj inte färdigutvecklad på de permanenta tänderna. För mycket fluorid kan då ge fläckar på tänderna. Vid sex års ålder är emaljen utvecklad och risken för fläckar är således lägre efter denna ålder. Var därför försiktig med fluorprodukter under barnets första sex år och undvik att använda vuxentandkräm samt vatten eller andra produkter med hög fluoridhalt.

Om barnet inte vill borsta tänderna

Vissa barn älskar att borsta tänderna medan en del barn bara vägrar! Precis samma sak händer med mat, nagelklippning och annat i vardagen. Misströsta inte utan acceptera att perioder som denna kommer och går.

Om detta händer så – ge inte upp! Lirka, lek och fortsätt med tandborstningen varje dag, så kommer ni snart in i rätt vanor igen.

8 tips när ni borstar tänderna på barn

Tvinga aldrig ditt barn att borsta tänderna. Då finns det en risk att tandborstningen blir något negativt. Försök att utnyttja din fantasi för att göra det roligt att ta hand om sina tänderna. Lek och busa gärna! Här kommer lite tips:

  • Leta efter roliga saker i munnen – titta i spegeln.
  • Låta barnet borsta dina tänder. Titta i spegeln och konstatera hur fint det blev.
  • Hurra och klappa händerna mellan varven.
  • Hitta på ljud som passar med tandborstningen. Låt som en eltandborste, en bil eller annat.
  • Gör fel. Barn tycker det är kul när vuxna gör fel så att de kan visa vad de kan. Håll tandborsten på fel håll när du borstar, eller sätt tandkrämen på skaftet, tummen eller annat ställe.
  • Berätta en saga, kanske om en lite mus som bor i munnen och som snart ska ha ett stort kalas. Berätta något där musen inte hittar något han söker efter, så att han får gå runt och runt och leta. Sen måste musen städa, putsa… osv…
  • En annan lekfull strategi är att gå på skattjakt i munnen. Leta vita pärlor och diamanter.
  • Döp tänderna till namn, så blir det roligare.

Läs gärna artikeln om barns tänder, så får ni tips och fakta om barnets tänder.

De som läst avsnittet om tandborstning på barn läste även mer om mjölktänderna,  mat och dryck som påverkar barns tänder och om hur napp- och tumsugning påverkar tänderna.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Cravings gravid

Cravings gravid

Vi listar vanliga cravings och konstiga cravings som du inte visste fanns. För de flesta börjar cravings att märkas av redan i vecka 10. Att man får ett starkt sug eller begär beror detta inte på näringsbrist utan snarare på hormonförändringar.

Läs artikeln »
sätesbjudning

Sätesbjudning

Sätesbjudning innebär att barnet ligger med gumpen nedåt. Det är ovanligt att en kvinna genomgår en sätesförlossning. Idag är det vanligast att en kvinna föder genom kejsarsnitt när barnet ligger i sätesbjudning. Läs om riskerna, innebörden och fakta kring sätesbjudning på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
Missfall statistik

Missfall statistik

Om du är en orolig person så ska du hålla dig ifrån statistik kring missfall. Lever du ett liv under normala omständigheter så är sannolikheten att drabbas av ett missfall cirka 15%. Statistik för missfall finns det en hel del av och siffrorna talar för att risken minskar ju länge tiden går. 

Läs artikeln »
Fetma och övervikt under graviditeten

Övervikt och fetma under graviditeten

Lider man av övervikt och fetma när man är gravid, så kan kost och träning hjälpa gravida kvinnor att begränsa sin viktökning. Detta visar den hittills största amerikanska studien i sitt slag som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Obesity. 

Läs artikeln »
Mollusker barn

Mollusker

Här hittar du bilder på mollusker så att du vet hur de ser ut. Mollusker är vanligt hos barn, men vad är mollusker och hur blir du av med dem? Mullosker drabbar främst barn i förskoleåldern och de försvinner vanligen av sig själv inom något år. Molluscum contagiosum.

Läs artikeln »
Feber barn

Feber hos barn

Feber hos barn är vanligt, men när har barn feber? Vad är låg respektive hög feber hos ett barn och vilka signaler ska man hålla utkik efter? Varför får barn feber? Är det normalt att barn får feber så ofta? Vi ger dig tips och råd när ditt barn har feber.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.