tander mat dryck

Mat & Dryck

Även mjölktänder kan få hål och det är därför viktigt att tänka på barnets matvanor. Rätt val av mat och dryck, samt att äta lagom ofta, är nyckeln till bra tänder. Vi ger dig tips på hur du genom rätt mat och dryck ger dina barn förutsättningar för starka tänder. Babyhjälp.se

Hur påverkar mat och dryck barns tänder?

Bra matvanor är grunden till bra tänder. Därför är det viktigt att du ger dina barn rätt mat och dryck, samt lagom ofta.

Det finns ingen anledning att slarva med barnets tänder. Argument såsom att barnet ändå kommer att tappa mjölktänderna håller inte. Mjölktänderna är tvärtom extra känsliga för kariesangrepp. Mjölktänderna ger plats åt de permanenta tänderna. Skulle en mjölktand behöva tas bort kan det innebära att det blir mindre plats för de nya tänderna som kommer senare. Riskera därför inte ditt barns tänder utan sköt både mat och dryck samt barnets tandborstning.

Bra matvanor är bra för barns tänder

Ät regelbundet! Servera frukost, lunch och middag som mättar och som barnet hinner äta utan att stressa. Ge gärna barnet två mellanmål per dag, ett på förmiddagen och ett på eftermiddagen. Det räcker med lite frukt eller något annat lätt att äta såsom en smörgås eller ett glas mjölk. Mjölk är bra för barnet och även för tänderna.

Låt tänderna vila mellan varje måltiderna. Det bör gå åtminstone två timmar mellan måltiderna då du ska undvika mat och dryck som påverkar tänderna. Vatten är dock alltid tillåtet, då vatten inte påverkar tänderna.

Mat och dryck med mycket socker ökar risken för hål i tänderna. Exempel på detta är saft, nyponsoppa, läsk, godis, kakor och kex. Den söta maten ger bakterierna på tänderna mer näring. Bakterierna blir fler och mer syra som fräter på tandemaljen bildas. Tänk därför på att inte låta barnet gå runt och dricka saft hela dagarna istället för vatten och låt inte majskrokar och kex vara tillgängliga för barnet dygnet runt.

Undvik denna mat så mår tänderna bättre

Vissa matvaror såsom kex, russin, chips och segt godis klibbar fast på tänderna och finns kvar länge i munnen vilket förlänger syraangreppet. Undvik därför denna typ av matvaror. Ska du ge barnet onyttigheter så välj saker som inte klibbar, såsom choklad.

Det är dock bra om du kan hålla ditt barn ifrån godis så länge det går. Har du mer än ett barn så blir det svårare att hålla de yngsta ifrån godiset. Det finns undersökningar som visar att barn med storasyskon tidigare får godis introducerat än barn utan syskon. Vill du ge barnet godis så försök att begränsa hur ofta det blir. En gång i veckan, exempelvis lördagsgodis, är en bra regel. Släck även törst med vatten och håll saft och läsk till fest.

Läs även: Mjölktänderna

Mat och dryck på natten

Många barn vill gärna äta eller dricka på natten. Om barnet får något sött att dricka nattetid blir dock syraangreppet på tänderna värre än på dagen. Orsaken till detta är att det finns mindre saliv i munnen när man sover. Saliv verkar neutraliserande på syra. Är barnets tänder dessutom renborstade uppstår karies mycket snabbt om ditt barn dricker något sött på natten.

Bröstmjölk och välling

Ett mål med bröstmjölk skadar inte barnets tänder. Om barnet däremot ”snuttammas”, dvs när barnet använder bröstet som tröstnapp med korta mellanrum under natten, så kan karies uppstå. Tänderna behöver vila även från bröstmjölk.

Många barn vill ha välling på natten. Välling har ingen påverkan på tänderna om dessa är renborstade på kvällen och ditt barn sedan dricker upp vällingen direkt. Se dock till så att vällingen inte innehåller tillsatt socker.

De som läst avsnittet om mat och dryck och barns tänder läste även mer om att borsta tänderna på barn och om hur napp- och tumsugning påverkar tänderna.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

skriker

Barn skriker / gråter

Skriker och gråter ditt barn / bebis? Alla barn skriker och gråter! Skrikande bebisar kan vara hjärtekrossande men samtidigt frustrerande. Hur tröstar man barnet? Varför skriker / gråter min bebis? Hur får man en skrikande bebis att sluta skrika och gråta?

Läs artikeln »
Mjölktänder

Mjölktänder

Varför heter det egentligen mjölktänder och när får respektive tappar barn mjölktänder? Totalt sätt har barn 20 mjölktänder och den mjölktand de tappar först är den i den nedre framkäken. 

Läs artikeln »
RS virus barn

RS-virus barn

Hur smittar RS-virus nyfödda och spädbarn? Hur skyddar man sina barn mot RS virus? Vilka symptom har mina barn om de har smittats av RS-virus? Är RS-virus farligt för barn? I denna artikel lyfter vi vanliga frågor och svar om RS-virus hos barn, nyfödda och spädbarn.

Läs artikeln »
barnvard

Vård av barnet

Skötsel av det nyfödda barnet – Vård av barn. Efter förlossningen är det mycket man ska känna till kring hur barnet skall skötas, vårdas och tagas om hand. Hur klipper man naglarna på barnet? Hur och när ska man bada barnet? Måste barnets hud vårdas? Vad är ett storkbett?

Läs artikeln »
gravid symptom hudbristningar under graviditeten

Hudbristningar under graviditeten

Bristningar eller hudbristningar är vanligt när man är gravid och det drabbar mer än hälften av alla gravida. Bristningarna kommer främst på mage, bröst, rumpa och lår. Hudbristningarna går inte att undvika, men de försvinner med tiden.

Läs artikeln »
Så förändras din kropp efter graviditeten

Så förändras din kropp efter graviditeten

Efter en graviditet så förändras din kropp. Vissa av dessa fysiska förändringar är bestående medan andra försvinner några månader efter förlossningen. Här listar vi 21 olika sätt på vilket din kropp påverkas efter förlossningen av en graviditet. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.