Tvillingar vecka 8

Tvillingar : Gravid vecka 8

Det finns saker som du redan nu i vecka 8 kan göra för att må bättre när du väntar tvillingar. I slutet av vecka 8 så kommer tvillingarnas alla större organ, inklusive lungor och könsorgan, vara igång med sin utveckling.

När du är gravid vecka åtta med tvillingar så kan du kanske precis fått reda på att du väntar två eller flera barn. En spännande tid väntar nu och inne i magen händer det en massa saker. 

Dina tvillingar inne i magen börjar nu i vecka 8 allt mer likna riktiga bebisar. Deras armar blir nu allt mer längre, deras öron börjar ta form och även deras överläpp och deras lilla näsa börjar sticka ut. 

Utvecklingen när du väntar tvillingar i vecka 8

Två foster inne i magen ställer högre krav på att du får i dig tillräckligt med näring. Precis som när man väntar ett barn så kommer din kropp att prioritera att dina växande tvillingar får sin näring innan du som blivande mamma får din dos. Då du har två barn som suger åt sig av alla vitaminer, mineraler, proteiner så gäller det att du äter bra och allsidig kost. Det är vanligt att de som är gravid tar tillskott av kalcium, folsyra, järn och kanske även av protein. Prata gärna med din barnmorska och hör om där är något särskilt du ska tänka på. 

Tvillingarna utvecklas fort i vecka 8 och armar och ben växer nu ut och blir allt längre. Redan nu kan man se början till tår och fingrar även om de har en bit kvar innan de är fulländade. 

I slutet av vecka 8 så kommer barnets alla större organ, inklusive lungor och könsorgan, vara igång med sin utveckling. Barnens hjärta har redan nu delat sig och har en höger och en vänsterhalva. Inom kort kommer det att dela sig ytterligare så att det får alla fyra kammarna. 

Barnens hud är nu papperstunn och hade man tagit ett närmre titt så hade man kunnat se blodkärlen genom huden. Dina tvillingar har redan nu börjat få små ögonlock som senare kommer att skydda barnens ögon.

Läs mer: Fostrets längd och vikt de olika veckorna

Må bättre när du väntar dina tvillingar

Det finns saker som du redan nu i vecka 8 kan göra för att må bättre när du väntar tvillingar. Några av dessa saker är: 

  • Ät mindre måltider och oftare. Detta hjälper kroppen att ta till vara på mer näring, samt att smälta maten. Det kommer också att leda till att du kommer uppleva mindre magproblem. Mår du illa så kan det också kännas lättare att mindre åt gången. 
  • Drick även mycket vatten. Detta kommer att få dig att må bättre och även om du redan känner dig svullen så sluta inte att dricka vatten – det kommer att ge motsats effekt. 
  • Köp amningsskydd eller värmeskydd för att hjälpa dina bröst. Många gravida lider av ömma bröst och det kan då vara guld värt att slippa något som trycker och skaver på bröstet. Ett tips är även att köpa en BH-utan bygel, en sport-BH brukar funka utmärkt och sitta bättre. 
  • Glöm inte bort att du är gravid. I vecka 8 kanske det inte syns att du är gravid men inne i din mage växer två små tvillingar. Värna om deras hälsa och undvik allt som handlar om rökning, snusning, vin eller droger. Dubbelkolla även alla tabletter du äter så att du verkligen kan ta dem när du är gravid. 
  • Försöka att vila när du kan. Redan tidigt kan man känna sig trött men man skäms för att gå och lägga sig. Gör inte det. Behöver du vila, så gör det. Ingen kommer att tacka dig för att du inte tar hand om dig själv. Och när man är gravid så har man rätt att tänka på sig själv och de små krabaterna som lever i ens kropp. 
  • Var glad! Alla mår bättre av ett leende. Det finns studier som säger att man faktiskt blir gladare av att le, även om det är på låtsas. Även om du mår dåligt så testa att ställa dig framför spegeln och le och skratta åt dig själv. Njut och var lycklig.

Missfall i vecka 8

När man väntar tvillingar så är det något större risk för att drabbas av missfall. Försök att inte tänka på detta, utan var istället glad över din graviditet. Sköter man sin hälsa och har en normal livsstil så kan man normalt inte påverka sannolikheten för ett missfall. Om det händer så är det för att kroppen bedömer att något är fel och därför stöter bort fostret. Läs mer om Missfall.

Symptom vecka 8 med tvillingar

Att vänta tvillingar i vecka 8 kan redan nu få din midja att kännas större. Din livmoder växer samtidigt som barnen och det kommer med tiden att bli allt trängre inne i magen. 

Vanliga symptom är nu fortsatt trötthet, illamående och en ökad mängd flytningar. En del kan nu även uppleva att de lättare blir andfådda till följd av den större mängd blod som nu flyter genom kroppen. Huvudvärk är också en vanligt följd av detta. 

En annan konstig sak som kan uppenbara sig är märkliga drömmar. Många gravida berättar om mardrömmar och udda sexdrömmar som plötsligt dykt upp under graviditeten (läs mer). Detta är vanligt både när man väntar ett barn eller tvillingar

De som läst om tvillingar och graviditetsvecka 8 läste även mer om att vara gravid vecka 8.

Föregående vecka: Tvillingar i vecka 7 | Nästa vecka: Tvillingar i vecka 9

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

gravid illamående

Illamående gravid

Är du gravid och illamående? Runt hälften av alla gravida upplever illamående under graviditeten. Värst är det på morgonen. Det  börjar redan tidigt i graviditeten. Vi ger tips på hur du kan lindra graviditetsillamåendet. Hur länge är man egentligen illamående under graviditeten? 

Läs artikeln »
moderkakan ata upp

Kan man äta moderkakan?

Äta moderkakan eller placenta. Är det vanligt att man äter moderkakan? Hur tillagar man moderkakan? I vilka kulturer är det vanligt att man äter moderkakan? Får man lov att äta moderkakan?

Läs artikeln »
igångsättning av förlossning

Igångsättning förlossning

Igångsättning av förlossning kan vara aktuellt av flera orsaker och det finns flera olika sätt att göra för att förlossningen ska sättas igång. Dessa 4 sätt är vanligast. Livmodertappen kan mjukas upp för att förlossningen ska sättas igång. Man kan även få dropp med hormon som gör att igångsättning av värkarbetet blir mer effektivt.

Läs artikeln »
kvinnokroppens system

Nervsystemet

Det sympatiska nervsystemet och det parasympatiska nervsystemet vid förlossningen. Genom att känna din kropp och ha en ökad kunskap om dess nervsystem så kan du minska smärtan under förlossningen.

Läs artikeln »
Snart förlossning - hinnsvepning

Hinnsvepning

Hinnsvepning kan utföras av barnmorska eller läkare för att hjälpa förlossningsarbetet på traven. Vissa genomför det även hemma. När du är gravid i slutet av din graviditet kan en hinnsvepning hjälp kroppen att sätta igång sammandragningarna. 

Läs artikeln »
Förlossningsberättelse tredje barnet

Linas förlossningsberättelse

Förlossningsberättelsen är publicerad på Babyhjälp.se. Lina berättar om förlossningen av sitt tredje barn Ebba. I förlossningsberättelsen kan du läsa om Linas upplevelse, hur snabbt det gick och vilken smärtlindring som Lina tyckte fungerade bäst. 

Läs artikeln »
Förlossningsvärkar

Förlossningsvärkar

Förlossningsvärkar under graviditeten. Hur känns förlossningsvärkar? Ofta får man höra att du vet när det är förlossningsvärkar. Ofta är förlossningsvärkar smärtsamma, regelbundna och de går inte över när du vilar eller rör på dig.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.