Tvillingar vecka 9

Tvillingar : Gravid vecka 9

När du är gravid med tvillingar i vecka 9 så är de fortfarande långt ifrån färdigutvecklade. Barnen är nu inte större än två oliver, men sett till längden och vikten föregående vecka så har tillväxten varit enorm.

En del som är gravida med tvillingar upplever mer intensiva symptom än de som endast är gravida med ett barn. I vecka 9 är det vanligt att man känner sig trött, har spända bröst och upplever en hemsk halsbränna. 

Har du i graviditetsvecka 9 nyligen fått reda på att du väntar tvillingar så kommer det sannolikt att ta ett tag innan du helt och hållet är bekväm med känslan. Att vänta tvillingar är dock något unikt så försök att njuta och känn dig utvald. 

Har du börjat fundera på namn: Här hittar du namn till tvillingar som börjar på samma initialer

Utvecklingen när du väntar tvillingar i vecka 9

När du är gravid med tvillingar i vecka 9 så är de fortfarande långt ifrån färdigutvecklade. Barnen är nu inte större än två oliver, men sett till längden och vikten föregående vecka så har tillväxten varit enorm. 

Barnens ögon är i vecka 9 nästan helt färdigformade och de skyddas av ögonlocken som också nästan är helt färdiga. Även andra delar av ansiktena såsom näsorna har tagit sin rätta form. Öronen är inte lika långt gångna men de är på god väg. Runt denna vecka så har även barnens tandanlag tagit form även om det dröjer nästan ett år ytterligare innan deras tänder syns och kan användas. 

Runt vecka 9 är även moderkakan eller moderkakorna fullt utvecklade. Detta betyder att tvillingarna runt den här perioden får all sin näring från samma system som dig. Tidigare har barnet fått sin näring via något som kallas gulesäcken.

Vi vill gärna publicera din bild

Vi skulle gärna vilja publicera din bild i vår graviditetskalender. Skulle du vilja vara med och göra vår sida ännu bättre så är vi tacksamma om du vill skicka oss en bild på din gravidmage eller en bild från ultraljudet. Vi publicerar då din bild här på sajten. Ingen ersättning utgår utan det är helt frivilligt om du vill dela med dig till andra som befinner sig i samma situation. Glöm inte att ange vilken vecka du är i eller när i graviditeten det var du gjorde ultraljudet. Skicka din bild till gravidmage@babyhjalp.se.

Symptom och besvär

När du är gravid med tvillingar i vecka 9 så domineras besvären av ömma bröst, svullen mage och trötthet. Brösten som tidigare varit ömma och smärtat vid beröring kan nu även börja klia. Detta kan mycket väl vara en intensiv klåda som tillsammans med ömheten orsakar stora besvär. 

Att uppleva besvär såsom humörsvängningar är också något som är väldigt vanligt i vecka 9. Detta beror dels på de höga nivåerna av hormoner i kroppen, men ditt mående generellt spelar såklart också in. Vem blir inte lättirriterad när man är ständigt trött, öm och illamående

De som läst om tvillingar och graviditetsvecka 9 läste även mer om att vara gravid vecka 9.

Föregående vecka: Tvillingar i vecka 8 | Nästa vecka: Tvillingar i vecka 10

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

hypnobirthing

Hypnobirthing

Hypnobirthing är en metod som hjälper den som är gravid att få en trygg och naturlig förlossning. Hypnobirthing handlar om att lära användaren av metoden att ta kontroll över sitt eget nervsystem och sitt mentala fokus. Metoden består av fyra olika tekniker; avslappning, visualisering, andning och koncentration.

Läs artikeln »
forlossningen stotta partner

Stötta din partner

Hur kan du hjälpa och stötta din partner under förlossningen? Tips på hur man kan hjälpa och stödja sin partner under en jobbig förlossning. Förlossningen är inte alltid så enkelt, så ett gott stöd från partnerna kan göra underverk under förlossningen. Såhär stöttar du din man, kvinna och partner under förlossningen.

Läs artikeln »
Så förändras din kropp efter graviditeten

Så förändras din kropp efter graviditeten

Efter en graviditet så förändras din kropp. Vissa av dessa fysiska förändringar är bestående medan andra försvinner några månader efter förlossningen. Här listar vi 21 olika sätt på vilket din kropp påverkas efter förlossningen av en graviditet. 

Läs artikeln »
Avslag efter förlossning

Avslag efter förlossningen

Avslag heter den vaginala blödning som inträffar efter förlossningen. Avslaget efter förlossningen syftar till att stötta bort rester, vävnader och blod från livmodern. Normalt håller ett avslag på i 6-8 veckor. 

Läs artikeln »
Listeria symptom

Symptom listeria

Listeria symptom hos gravida. Hur vet man om man smittats av listeria när man är gravid? Vilka symptom får man vid en listeriainfektion? Hur behandlar man listeria om man smittats? Listeria har symptom som påminner om influensa vilket gör den svår att upptäcka i tid.

Läs artikeln »
förlossningsbrev

Förlossningsbrev

Förlossningsbrev. Hur skriver du ett förlossningsbrev? Vad ska ett förlossningsbrev innehålla. Använd vår mall för ditt förlossningsbrev så får du med den information som personalen på förlossningen efterfrågar.

Läs artikeln »
gravid symptom yrsel under graviditeten

Yrsel under graviditeten

Yrsel och svimningskänslor under graviditeten är mycket vanligt. Rädslan att yrseln ska få en att trilla och skada barnet är stor. Om du känner av yrsel eller svimningskänslor så ska du försiktigt sätta dig ner. Läs mer om yrsel under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.