Tvillingar vecka 9

Tvillingar : Gravid vecka 9

När du är gravid med tvillingar i vecka 9 så är de fortfarande långt ifrån färdigutvecklade. Barnen är nu inte större än två oliver, men sett till längden och vikten föregående vecka så har tillväxten varit enorm.

En del som är gravida med tvillingar upplever mer intensiva symptom än de som endast är gravida med ett barn. I vecka 9 är det vanligt att man känner sig trött, har spända bröst och upplever en hemsk halsbränna. 

Har du i graviditetsvecka 9 nyligen fått reda på att du väntar tvillingar så kommer det sannolikt att ta ett tag innan du helt och hållet är bekväm med känslan. Att vänta tvillingar är dock något unikt så försök att njuta och känn dig utvald. 

Har du börjat fundera på namn: Här hittar du namn till tvillingar som börjar på samma initialer

Utvecklingen när du väntar tvillingar i vecka 9

När du är gravid med tvillingar i vecka 9 så är de fortfarande långt ifrån färdigutvecklade. Barnen är nu inte större än två oliver, men sett till längden och vikten föregående vecka så har tillväxten varit enorm. 

Barnens ögon är i vecka 9 nästan helt färdigformade och de skyddas av ögonlocken som också nästan är helt färdiga. Även andra delar av ansiktena såsom näsorna har tagit sin rätta form. Öronen är inte lika långt gångna men de är på god väg. Runt denna vecka så har även barnens tandanlag tagit form även om det dröjer nästan ett år ytterligare innan deras tänder syns och kan användas. 

Runt vecka 9 är även moderkakan eller moderkakorna fullt utvecklade. Detta betyder att tvillingarna runt den här perioden får all sin näring från samma system som dig. Tidigare har barnet fått sin näring via något som kallas gulesäcken.

Vi vill gärna publicera din bild

Vi skulle gärna vilja publicera din bild i vår graviditetskalender. Skulle du vilja vara med och göra vår sida ännu bättre så är vi tacksamma om du vill skicka oss en bild på din gravidmage eller en bild från ultraljudet. Vi publicerar då din bild här på sajten. Ingen ersättning utgår utan det är helt frivilligt om du vill dela med dig till andra som befinner sig i samma situation. Glöm inte att ange vilken vecka du är i eller när i graviditeten det var du gjorde ultraljudet. Skicka din bild till gravidmage@babyhjalp.se.

Symptom och besvär

När du är gravid med tvillingar i vecka 9 så domineras besvären av ömma bröst, svullen mage och trötthet. Brösten som tidigare varit ömma och smärtat vid beröring kan nu även börja klia. Detta kan mycket väl vara en intensiv klåda som tillsammans med ömheten orsakar stora besvär. 

Att uppleva besvär såsom humörsvängningar är också något som är väldigt vanligt i vecka 9. Detta beror dels på de höga nivåerna av hormoner i kroppen, men ditt mående generellt spelar såklart också in. Vem blir inte lättirriterad när man är ständigt trött, öm och illamående

De som läst om tvillingar och graviditetsvecka 9 läste även mer om att vara gravid vecka 9.

Föregående vecka: Tvillingar i vecka 8 | Nästa vecka: Tvillingar i vecka 10

Dela gärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar om graviditet

hemorrojder gravid

Hemorrojder när man är gravid

Hemorrojder under graviditeten är vanligt. Åderbråck som sätter sig runt ändtarmsöppningen kallas för hemorrojder och kommer ofta när man är gravid.Det finns saker du kan göra för att undvika och lindra hemorrojdern när du är gravid.

Läs artikeln »
gravid symptom ryggont under graviditeten

Ryggont under graviditeten

Är du gravid och har ont i ryggen / ländryggen? Många gravida kvinnor drabbas av ryggont och det börjar ofta tidigt i graviditeten. Orsakerna till ryggont är många, men det finns några saker du kan göra för att lindra smärtan i ryggen.

Läs artikeln »
normaltgravidgravid normalt

Normalt under graviditeten

Vad är normalt under graviditeten? Vi hjälper dig att reda ut vad som är normalt när du är gravid. När man är gravid har man många dagar då man undrar om detta är normalt. Läs alla våra artiklar om vad som är normalt under graviditeten för att känna dig extra trygg.

Läs artikeln »
Livmodertappen

Livmodertappen gravid

Längst ner är livmodern formad som en tapp  som kallas livmodertappen.Tappen är både hård och mjuk. Vissa kan uppleva smärta vid beröring av livmodertappen och andra kan känna illamående, yrsel eller andra obehag. Många kan inte känna sin egen livmodertapp så om du försöker och inte hittar den, så ska du inte vara orolig.

Läs artikeln »
Ledsen kvinna efter fördröjt missfall

Fördröjt missfall / tyst missfall

Ett fördröjt missfall är när graviditeten avslutas utan att den gravida kvinnan direkt märker av det. Ibland kan det dröja flera veckor innan en blödning inträffar och man upptäcker att det blivit ett tyst missfall. Denna typ av missfall upptäcks ofta antingen vid ett ultraljud eller genom att man till slut drabbas av en blödning.

Läs artikeln »
moderkakan

Moderkakan

Moderkakan eller Placenta. Vad är en moderkaka och hur fungerar moderkakan? Moderkakan finns bara i kvinnans kropp under tiden då hon är gravid. Moderkakan ger barnet både näring och syre under graviditeten samt hjälper till att transportera bort avfallsprodukter från fostret som moderns kropp sen gör sig av med.

Läs artikeln »
Ligamentsmärtor gravid

Ligamentsmärtor gravid

Ligamentsmärtor när man är gravid är smärta som uppkommer när livmodern växer och ligamenten tänjs ut. Ligament går från livmodern och ner mot ljumsken och dessa behöver kroppen göra längre för att barnet ska få plats att växa. Ofta kan ligamentsmärtor stråla ut mot ljumsken och blygdläpparna.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.