Tvillingar vecka 9

Tvillingar : Gravid vecka 9

När du är gravid med tvillingar i vecka 9 så är de fortfarande långt ifrån färdigutvecklade. Barnen är nu inte större än två oliver, men sett till längden och vikten föregående vecka så har tillväxten varit enorm.

En del som är gravida med tvillingar upplever mer intensiva symptom än de som endast är gravida med ett barn. I vecka 9 är det vanligt att man känner sig trött, har spända bröst och upplever en hemsk halsbränna. 

Har du i graviditetsvecka 9 nyligen fått reda på att du väntar tvillingar så kommer det sannolikt att ta ett tag innan du helt och hållet är bekväm med känslan. Att vänta tvillingar är dock något unikt så försök att njuta och känn dig utvald. 

Har du börjat fundera på namn: Här hittar du namn till tvillingar som börjar på samma initialer

Utvecklingen när du väntar tvillingar i vecka 9

När du är gravid med tvillingar i vecka 9 så är de fortfarande långt ifrån färdigutvecklade. Barnen är nu inte större än två oliver, men sett till längden och vikten föregående vecka så har tillväxten varit enorm. 

Barnens ögon är i vecka 9 nästan helt färdigformade och de skyddas av ögonlocken som också nästan är helt färdiga. Även andra delar av ansiktena såsom näsorna har tagit sin rätta form. Öronen är inte lika långt gångna men de är på god väg. Runt denna vecka så har även barnens tandanlag tagit form även om det dröjer nästan ett år ytterligare innan deras tänder syns och kan användas. 

Runt vecka 9 är även moderkakan eller moderkakorna fullt utvecklade. Detta betyder att tvillingarna runt den här perioden får all sin näring från samma system som dig. Tidigare har barnet fått sin näring via något som kallas gulesäcken.

Vi vill gärna publicera din bild

Vi skulle gärna vilja publicera din bild i vår graviditetskalender. Skulle du vilja vara med och göra vår sida ännu bättre så är vi tacksamma om du vill skicka oss en bild på din gravidmage eller en bild från ultraljudet. Vi publicerar då din bild här på sajten. Ingen ersättning utgår utan det är helt frivilligt om du vill dela med dig till andra som befinner sig i samma situation. Glöm inte att ange vilken vecka du är i eller när i graviditeten det var du gjorde ultraljudet. Skicka din bild till gravidmage@babyhjalp.se.

Symptom och besvär

När du är gravid med tvillingar i vecka 9 så domineras besvären av ömma bröst, svullen mage och trötthet. Brösten som tidigare varit ömma och smärtat vid beröring kan nu även börja klia. Detta kan mycket väl vara en intensiv klåda som tillsammans med ömheten orsakar stora besvär. 

Att uppleva besvär såsom humörsvängningar är också något som är väldigt vanligt i vecka 9. Detta beror dels på de höga nivåerna av hormoner i kroppen, men ditt mående generellt spelar såklart också in. Vem blir inte lättirriterad när man är ständigt trött, öm och illamående

De som läst om tvillingar och graviditetsvecka 9 läste även mer om att vara gravid vecka 9.

Föregående vecka: Tvillingar i vecka 8 | Nästa vecka: Tvillingar i vecka 10

Dela gärna

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar om graviditet

gravid symptom ryggont under graviditeten

Ryggont under graviditeten

Är du gravid och har ont i ryggen / ländryggen? Många gravida kvinnor drabbas av ryggont och det börjar ofta tidigt i graviditeten. Orsakerna till ryggont är många, men det finns några saker du kan göra för att lindra smärtan i ryggen.

Läs artikeln »
profylax

Profylax / Psykoprofylax

Profylax / Psykoprofylax under förlossningen. Minska smärtan under förlossningen med rätt andningsteknik. Profylax är dock så mycket mer än bara andning. Profylax hjälper dig att vara mer närvarande under förlossningen, du förbättrar syreupptagningen och det ger dig kontroll över situationen. Läs mer om profylax och om att andas rätt under förlossningen på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
efter förlossningen

Efter förlossningen

Nyfött barn – efter förlossningen. Efter förlossningen så förväntas ni kunna ta hond om ett barn. Att efter förlossningen ta hand om ett nyfött barn väcker många frågor och funderingar. Här hittar du fakta om livet efter förlossningen.

Läs artikeln »
graviditetsdiabetes mäta sockernivån

Graviditetsdiabetes

Att vara gravid och få diabetes påverkar inte bara din graviditet utan även livet efter förlossningen. Graviditetsdiabetes drabbar cirka två procent av alla gravida. Normalt kan det botas genom att du under graviditeten ser äver din kost och motion.

Läs artikeln »
Ledsen kvinna efter fördröjt missfall

Fördröjt missfall / tyst missfall

Ett fördröjt missfall är när graviditeten avslutas utan att den gravida kvinnan direkt märker av det. Ibland kan det dröja flera veckor innan en blödning inträffar och man upptäcker att det blivit ett tyst missfall. Denna typ av missfall upptäcks ofta antingen vid ett ultraljud eller genom att man till slut drabbas av en blödning.

Läs artikeln »
hantera förlossningsrädslan

Hantera förlossningsrädslan

Hantera och kontrollera din förlossningsrädsla med hjälp av dessa tips och råd. Det går att hantera sin förlossningsrädsla, men det är svårt att helt bli av med sin rädsla och oro inför förlossningen.

Läs artikeln »
Förvärkar gravid

Förvärkar

Förvärkar under graviditeten. Hur känns förvärkar? Vad är förvärkar? Är det någon skillnad om man är omföderska?
Förvärkar kommer ofta senare i graviditeten och kan pågå under flera timmar. Ofta upphör förvärkarna när du rör på dig eller när du slappnar av.

Läs artikeln »
gravid symptom yrsel under graviditeten

Yrsel under graviditeten

Yrsel och svimningskänslor under graviditeten är mycket vanligt. Rädslan att yrseln ska få en att trilla och skada barnet är stor. Om du känner av yrsel eller svimningskänslor så ska du försiktigt sätta dig ner. Läs mer om yrsel under graviditeten på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.