Huvudform hos nyfödd

Normalt att barnets huvud är ojämnt

Ibland kan barnets huvud vara lite ojämnt redan vid förlossningstillfället. Att barnets huvud deformeras vid förlossning eller under de första månaderna är fullt normalt. Bli därför inte orolig om huvudformen är ojämn.

Mitt barns huvud är inte runt – är det normalt?

När barnet föds är huvudet väldigt mjukt och formbart. Det är därför helt normalt att huvudet kan plattas till den aning när barnets föds fram.

Ibland kan barnets huvud vara lite ojämnt redan vid förlossningstillfället. Detta är fullt normalt och det beror på att barnets huvud är mjukt och lätt blir tilltryckt under utdrivningsprocessen. Om huvudet är plattare på ena sidan än andra så ska du säkerställa att barnet inte fortsätter att ensidigt belasta denna sida. Säkerställ istället att barnet varierar sida som det ligger på.

Nyfödda barn ska sova på rygg, vilket även det kan göra att bakhuvudet kan bli något platt. Även detta beror på att barnets huvud är mjukt och formbart. Det är fullt normalt att nyfödda barn kan få en ojämn huvudform, men det är samtidigt viktigt att du försöker rätta till det. Detta gör du genom att varierar barnets liggposition. Även om barnet under natten ska sova på rygg så kan det på dagen, när du har barnet under uppsikt, vara bra att låta barnet ligga på sidan eller på mage under korta stunder i taget. Detta är bra både för barnets motorik och för huvudformen.

Om du upplever att barnets ojämna huvudform inte rättas till och återgår till en normal huvudform så bör du kontakta en barnläkare. Läkaren kan då rekommendera att barnet ska använda en hjälm under en period för att rätta till huvudformen. En hjälm ska helst användas så tidigt som fjärde till sjätte månaden för att ha mest effekt.

Fler artiklar om barn och föräldraskap

bebis utveckling 4 månader

Utveckling bebis 4 månader (4-5)

Under den fjärde månaden kommer din bebis sannolikt att ha dubblat sin födelsevikt och de sover nu allt längre sammanhängande perioder under natten. Det viktigaste i barnets liv vid 4 månaders ålder är rutiner och trygghet i att du finns där för honom eller henne.

Läs artikeln »
lasa for barn

Läsa för barn

Genom att läsa högt för barnet och prata om bilderna så stimuleras språkutvecklingen. Läser du för ditt barn? Läs gärna en stund varje dag för ditt barn.

Läs artikeln »
schema inskolning forskola

Inskolningsschema förskola

Här hittar du exempel på ett inskolningsschema på förskolan. Första dagarna på förskolan hälsar du på för att lära känna förskolan. Dagarna efter går mer ut på att lära känna barn och pedagoger.

Läs artikeln »
recept trolldeg

Trolldeg

Recept på trolldeg. Här har du ett enkelt recept på trolldeg som du enkelt bakar med ingredienser som du har hemma i skafferiet. Trolldeg är snabbt och enkelt och roar barn under flera timmar under regniga dagar.

Läs artikeln »
napp till nyfödd

Napp till nyfödd

Napp till nyfödd. Hur tidigt kan man ge napp till nyfödd? Hur påverkar nappen amningen? Vilka är fördelarna och nackdelarna med att använda napp? Hur får man barnet att sluta med napp? Hur ska man sköta om det nyfödda barnets nappar?

Läs artikeln »
BLW metoden

Baby-Led Weaning

BLW-metoden, Baby-Led Weaning, innebär att barnet lär sig äta i sin egen takt. Man hoppar helt enkelt över att mata sitt barn och låter barnet efter egen förmåga använda fingrar och händer för att föra maten till munnen.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.