valja namn tips

Välja namn

Vad ska man tänka på när man väljer namn till sitt barn? Tips på saker du bör tänka på när du väljer namn till barnet. Namnet kan leda till mobbing och säger en del om barnets personlighet, så man bör tänka efter innan man väljer vad barnet ska heta.

Tips när du ska välja namn till barnet

Att välja namn till barnet är inte lätt och där är många saker du bör ta hänsyn till. Kan barnet bli retat på grund av sitt namn? Vad betyder namnet? Kan man enkelt hitta på öknamn utifrån namnet?

Tillhör du dem som har en kort lista av namn som är kvar i tävlingen men du kan inte göra det sista beslutet? Är du helt ute och cyklar och inte ens i närheten av att kunna välja namn? Eller har du gjort ditt namnval men är osäker på om det är rätt? Då tror vi att vi kan hjälpa dig med ditt val av namn.

8 tips när du har svårt att välja namn

När du väl har kommit fram till ett fåtal namn som du väljer emellan kan man ibland köra fast. Här får du lite råd på hur du kan göra för att komma vidare i namndiskussionen.

Lägg ner (för tillfälligt) – ibland kör man fast och då kan det vara bättre att vänta. När barnet väl är ute och ni ser er nyfödda bebis är kanske valet självklart?

Be om råd – visa din topplista för den person som känner dig bäst (förutom din partner) och vars åsikt du håller högt. Råd från andra, och ibland bara reaktionen när du läser upp namnet, kan hjälpa till att välja namn.

Säg namnet högt – att säga namnet högt kan förändra hur du ser på namnet. Använd namnet under ett par dagar i samtalsämnen och byt ut ert smeknamn för ”bulan” eller ”bumlingen” mot de namn ni funderar på att välja.

Skriv ner namnet – att se namnet kan ändra hur du ser på namnet. Så skriv ner namnet, gärna med efternamnet, och se hur det ser ut.

Får namnet dig att le? – om namnet får dig att le varje gång du säger det så bör du välja det namnet. Stäng ögonen och tänk igenom de namn du väljer mellan, det som får dig att le är sannolikt det du tycker bäst om.

Mellannamn – har du många namn som du vill välja så kan du använda något eller några av namnen som mellannamn. På så sätt behöver du inte ge upp något namn. Testa att sätta ihop flera namn och se om kombinationen blir finare än ett enskilt namn.

Rösta på namn – be era vänner rösta på namnen på er namnlista. Bjud in vänner och bekanta till en namnfest där ni gör en kul sak av att rösta på namnen. Alternativt skulle ni kunna använda någon av alla röstningsverktyg online och göra en röstning på nätet.

Namnge två barn – om du vet att du ska ha en pojke och har två favoritnamn. Bestäm då, tillsammans med din partner, att om nästa barn är en pojke så ska han få det namn ni nu väljer bort.

Goda råda när du ska välja namn till barnet

Innan ni väljer namn till barnet ska ni noga tänka igenom ert val. Namnet ska ju följa barnet under hela livet! Många namn är fulla av associationer och värderingar så ta en riktig funderare innan ni bestämmer er. Sen är det självklart så att ditt barn kommer att fylla namnet så att det blir speciellt för dig. Här har du i alla fall lite råd att fundera över:

 • Utgå från ditt stamträd när du gör en lista över tänkbara namn.
 • Om du vill göra en släktning glad men inte är förtjust i deras namn, kan du använda det som mellannamn eller välja en modern version av namnet.
 • Undvik att välja namn som lätt kan ge obehagliga associationer.
 • Tänk på att ett namn som är sött till en bebis kanske inte passar en vuxen man på 35 år.
 • Ge ditt barn mer än ett namn. På så sätt är det enkelt för ditt barn att själv välja tilltalsnamn när han eller hon är äldre.
 • Se till att tilltalsnamnet kommer första, då detta gör det både praktiskt och enkelt i många databaser.
 • Det är tacksamt om namnet är lätt att stava så att valet inte innebär ett livslångt bokstaverande.
 • När du endast har ett fåtal namn kvar på listan så vänta med det slutgiltiga beslutet tills dess att du ser barnet.
 • Kontrollera vad namnet betyder innan ni gör ert slutgiltiga val.
 • Välj ett namn som harmoniserar med efternamnet som barnet kommer att bära. Ett längre förnamn harmoniserar ofta bättre med ett kort efternamn och vise versa.
 • Har barnet syskon så kan det vara trevligt om barnens namn passar tillsammans.
 • Tänk på hur initialerna kommer att se ut. Det händer att barn får lida för att deras initialer har kunnat ge otrevliga anspelningar.
 • Det bör inte vara enkelt att komma på öknamn på namnet. Det finns då risk för taskiga kommentarer kring namnet, vilket kan kännas jobbigt för både föräldrar och barn.

Namnet du valt avslöjar dig

Det namn man väljer avslöjar vilka föräldrarna är och vad de har för planer för sitt barn. När vi väljer vad barnet ska heta skickar vi nämligen ut subtila meddelande om oss själv som föräldrar.

Att välja namn till barnetDet namn man som förälder väljer är inte en slump. Föräldrarna gör i valet av namn sociala ställningstagande som skvallrar om vilka föräldrarna är. Namnet säger en hel de om vilka värderingar, erfarenheter och bakgrund som föräldrarna har. Valet av namn ger på så sätt en viktig pusselbit till hur föräldrar vill framställa dig själva via barnets namn. Inte bara namnet avslöjar vem du är utan även den stavning av namnet som man valt.

Namn påverkas dels av associationerna av vår kulturella, sociala, ekonomiska och etniska tillhörighet, men även våra personliga erfarenheter spelar roll. Samma namn kan självklart väljas av olika anledningar av olika föräldrar, men när föräldrar resonerar sig fram till namnvalet så kommer deras identitet och värderingar ofta fram tydligare. Namnet Leo kan exempelvis väljas för att det är originellt, men kan också väljas för at det finns i släkten.

Hur vi associerar till förnamn förändras också över tid. Vissa namn som var otänkbara för 20 år sedan är idag hur naturliga och moderna som helst. Exempel på namngrupper som fått en tydlig klassmarkör är kändisnamn som Robin, Zlatan, Britney, Kevin och Liam. Dessa namn väljs av fler lågutbildade och yngre föräldrar. Angloamerikanska namn som slutar på y, fungerar också som klassmarkörer. Tommy, Conny, Sonny och Ronny, vanliga från 30-talet och fram till 60-talet, var arbetarklassens hyllning till den amerikanska masskulturen. Barn från överklassen fick istället heta Charlotte, Louise, Desiree, Adam och Karl.

Andra som läste om att välja namn till barnet läste även mer om statistik och förslag på Pojknamn och Flicknamn eller varför inte slumpa fram ett namn?

Dela artikeln

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
Email

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar om namn

Norska namn

Norska namn

Norska namn är populära även i Sverige. Här har vi sammanställt topplistorna över de vanligaste namnen i Norge under det senaste året. Du hittar topp 50 pojknamn och flicknamn för norska barn och vuxna. 

Läs artikeln »
vanliga namn till tvillingar

Vanliga tvillingnamn

Vanliga namn på tvillingpar. Hur hittar du de 100 vanligaste namnen på tvillingpar i Sverige. Läs igenom hela topplistan över vanliga tvillingnamn så hittar du kanske dina favoritnamn i topp 100 listan.

Läs artikeln »
nordiska pojknamn

Nordiska pojknamn

Nordiska pojknamn – populära namn på pojkar i Danmark, Norge, Finland och Island. Namn på pojkar i norden skiljer sig inte åt så mycket som man skulle kunna tro. Är du nyfiken på vilka pojknamn som är vanligaste i länderna Norge, Finland, Danmark eller Island. Vi ger dig svaret.

Läs artikeln »
Byta efternamn

Byta efternamn

Idag är det fritt fram att byta efternamn eller att byta förnamn. Anledningarna till varför man vill byta namn kan vara många. Vissa byter namn när man gifter sig, när man skaffar barn eller av den enkla anledningen att man vill ha ett annat namn än det man har.

Läs artikeln »
dubbelnamn flickor

Dubbelnamn flickor

Dubbelnamn flickor. På senare år har dubbelnamn till flickor vuxit sig starka. Idag är dubbelnamn till flickor mer populära än vad de är till pojkar. Här hittar du en lista över dubbelnamn till flickor. Fyll gärna på med fler flicknamn om du kommer på fler än vad vi har gjort?

Läs artikeln »
Vanliga pojknamn

Pojknamn

Pojknamn 2020 / 2021. Vilket pojknamn är egentligen det vanligaste och mest populära? Här hittar du listor över pojknamn för barn namngivna 2020, både nationellt och fördelat per län.

Läs artikeln »
finska flicknamn

Finska flicknamn

Vill du ha namninspiration som kolla in vår lista med finska flicknamn. I listan finns över 8000 namn på finska kvinnor. Listan innehåller över finska flicknamn som är smeknamn för tjejer eller kvinnor.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.