namn konflikt

Bråkar ni om namn?

Har ni svårt att komma överens om barnnamn? Ni är inte ensamma. Mer än hälften av alla par bråkar om vilket namn deras barn ska ha. Vi ger er tips på hur ni kan enas om namn till barnet och undvika att bråka.

Svårt att komma överens om barnets namn

Att välja namn till ert barn kan både stärka er och skapa en del konflikter. Namnet ska passa er båda och smaken är ju som baken. Namn är också något som vi alla associerar med olika personer och saker. Försök att samarbeta och ta det i lugn takt så att de olika namnförslagen kan växa på er.

Det är inte ovanligt att blivande föräldrar bråkar om vilket namn barnet ska ha. Om ni inte har samma efternamn så är det inte bara förnamn som ni ska komma överens om. Namn är något som är laddat, med antingen positiva, negativa eller neutrala associationer. Kanske har ditt ex varit ihop med någon med ett visst namn som du tidigare gillat, men som nu gör att namnet tappat i intresse. Kanske har något retat dig i skolåret och att denne person har samma förnamn som din partner nu säger sig ha som favoritnamn.

Att komma överens om barnnamn

Det finns studier som visar att mer än hälften av alla blivande föräldrar bråkar om vilket namn barnet ska få. Det finns några olika tips på hur ni kan gå tillväga för att inte hamna i en konflikt.

  • Välj dina strider. Hur viktigt är det egentligen för dig? Om din partner verkligen är emot ett namn, stryk det från listan och gå vidare.
  • Samarbeta. Se inte processen att hitta ett barnnamn som en individuell uppgift. Bläddra i namnböcker tillsammans och försök att skriva en namnlista som ni gemensamt kan prioritera.
  • Var beredd på att ge upp något annat. Ibland vinner man och ibland förlorar man. Kanske är det dags att lägga till något ytterligare i diskussionspotten. Om vi tar detta namnet så kan jag tänka mig att köpa TV:n du vill ha, SPA-resan du pratat om, etc.
  • Skapa en win-win situation. Se till att båda verkligen tycker att namnvalet är rätt. Bråk kan lätt ta fart i framtiden där barnets namn hamnar i fokus om någon i relationen känner att det var ”ditt val”.

Bråkar ni vilket namn ni ska välja till barnet?

Det är inte ovanligt att bråka om vilket namn barnet ska ha.

”Jag visste sedan barnsben att mina barn skulle heta Maximilian och Elsa. När jag sedan blev gravid och jag och min kille diskuterade namn, så sa han tvärt nej! Aldrig i livet att mitt barn ska heta Elsa.”

Om någon i relationen är religiös så kan detta vara en viktig del i valet av namn. Kanske vill den ena parten bestämt att barnet ska ha ett namn ur bibeln. Detta kan ibland vara svårt att säga emot. Det finns även studier som visar att det finns genusskillnader i hur man ser på namn, vilket i sig kan göra diskussionen jobbig. Män väljer oftare än kvinnor mer gammaldags namn till barnet medan kvinnor är mer benägna att föreslå namn som är vanliga till pojkar och namn som är ovanliga till flickor.

Läs även om tekniker som gör det lättare att välja namn.

Många tycker och tänker om namn

Ibland är det inte bara partnern man diskuterar namn med. Vänner och familj har ibland starka åsikter om vad barnet ska heta, vilket kan leda till bråk mellan både dem och er partner. Tänk på att det är ert barn och därför ni som bestämmer. Övriga får tycka, men det är bara en åsikt och inte något som ni ska använda som argument mot den andre föräldern.

Bråk i familjen om namn

Bråk om namnI många familjer finns det familjenamn som de gärna vill ska gå vidare i generationer. Om du inte kan säga nej till din familj så är ett tips att låta detta namn bli andra- eller tredjenamn. Ännu större problem kan det bli om det finns familjenamn på båda sidor av släkten. Speciellt i denna situation kan det vara värt att registrera dessa namn som andra- eller tredjenamn istället för tilltalsnamn. Ni vill ju inte starta en maktkamp mellan familjerna. Det finns de som är oroliga att deras föräldrar inte ska gilla valet av namn. För att undvika bråk och diskussioner vid familjemiddagarna så kan ni då välja att hålla namnet hemligt fram tills barnet är fött. Det är mycket lättare att acceptera ett namn när man ser ett underbart barn.

Begränsa er för att undvika bråk

Det är lätt att fasta och bara fortsätta argumentera för samma namn, om och om igen. Här är några tips på hur ni kan begränsa listan och undvika bråk när ni väljer namn:

  • Begränsa er genom att försöka komma överens om hur ni ser på ert framtida barn. Kommer barnet vara energiskt och spralligt? Kommer barnet ha ett läshuvud? Ska barnet syssla med sport? Genom att prata om alla dessa saker så kan ni begränsa valen av namn. Om inte annat så får det er att komma in på den viktiga uppfostringsfrågan.
  • Döm ut alla namn på ex-pojkvänner och ex-flickvänner. Hur mycket du än tycker om namnet Johan så lägg ner detta förslag om det är namnet på ditt ex. Det är dumt att ens diskutera denna sak då det högst sannolikt kommer att skapa bråk och problem även i framtiden.
  • Skapa en ”Aldrig i livet lista”. Ibland kör man fast och då kan kreativiteten få sig ett uppsving genom att man gör en omvänd lista. En lista på namn som man aldrig skulle kunna tänka sig.

Om ni bråkar och kör fast

Ta en paus! Ni behöver inte välja namn nu. Vänta och se. Ta en vecka då ni inte tänker på barnnamn och låt era förslag sjunka in. Ibland kan ett namn tilltala en mer när man sagt eller hört det ett antal gånger. En eller ett par veckors namnpaus kan därför göra gott.

Andra som läste om bråk om namn, kan ni inte komma överens läste även mer om att välja namn eller varför inte slumpa fram ett namn?

Dela artikeln

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
Email

Se gärna våra filmer för dig som är gravid.

Fler artiklar om namn

dubbelnamn

Dubbelnamn

Dubbelnamn är just nu en trend i Sverige. Se om du känner igen dubbelnamnen som är de mest populära tilltalsnamnen. Idag finns även mängder av nyskapade dubbelnamn som inte är helt enkla att ta till sig. Se våra listor över ovanliga dubbelnamn.

Läs artikeln »
Finska pojknamn

Finska pojknamn

Vi listar mer än 6000 finska pojknamn / killnamn. Våra grannar i Finland har en stor variation i sina namn och i stort sett alla de finska pojknamnen funkar lika bra i Sverige. Få inspiration till pojkar med denna heltäckande lista. 

Läs artikeln »
korta namn barn

Korta namn på barn

Korta namn på barn. Att ge sitt namn ett kort namn, på två eller tre stavelser, kan ha sina fördelar. Korta namn innebär oftast att man slipper smeknamn. Korta namn på barn har blivit väldigt populärt på senare år. Här hittar du listor över korta namn till barn.

Läs artikeln »
barndop

Barndop

Fakta och information om barndop. I denna artikel svarar vi på frågor såsom; Hur går ett dop till? När döper man barnet? Var hittar du inbjudningskort och dopkort till dop och hur skriver du dopkort? Hur ser dop ut enligt svenska kyrkan? Vilka psalmer spelas på dop?

Läs artikeln »
Norska namn

Norska namn

Norska namn är populära även i Sverige. Här har vi sammanställt topplistorna över de vanligaste namnen i Norge under det senaste året. Du hittar topp 50 pojknamn och flicknamn för norska barn och vuxna. 

Läs artikeln »
Pojknamn

Fler pojknamn

Pojknamn. Här hittar du totalt 668 pojknamn. Vilket pojknamn ska du ge din bebis? Kolla igenom de vanligaste pojknamnen och se om där är något som passar till din son. Pojknamn och mycket mer får du hjälp med hos oss. Babyhjälp.se

Läs artikeln »
Namnsdag

Namnsdagar – alla namnsdagar i bokstavsordning

Namnsdagar i kalendern 2021 / 2022. Nästan varje dag har en eller flera personer namnsdag. Hitta din namnsdag, dagens namnsdag eller hjälp din namnfantasi med hjälp av kalenderns alla namnsdagar. Vi publicerar här två listor över svenska namnsdagar. Den ena listan är i bokstavsordning och den andra är i datumordning. Vilken namnsdag är det idag?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.