vikinganamn

Vikinganamn

Vikinganamn för dig som har svårt med inspiration eller bara är nyfiken på vad folk hette under vikingatiden. I våra listor över vikinganamn för män och kvinnor hittar du mer än 100 olika namn som vanliga under denna tid. 

Vikinganamn på pojkar och flickor

Vikinganamn härstammar från vikingatiden som är den skandinaviska järnålderns sista period, från sent 700-tal till cirka 1100 e.Kr. Många av de vikinganamn vi känner till idag kommer från de isländska handskrifterna samt från runstenarnas texter.

Ordet viking härstammar från vikingatiden, men vad det egentligen betyder vet man inte. Ordet användes dock för personer som var ute på plundringståg eller krigståg. Utifrån de texter man funnit tros ordet viking betyda något i stil med ”krigsman” eller plundrare. Vanliga vikinganamn var Harald, Björn, Gunnar, Grim, Tyra, Hedda och Idun.

Läs även: Fornnordiska namn

Längre ner hittar du en lista över vikinganamn för pojkar och flickor.

Vikinganamn tjej

Namn till nyfödda går hela tiden i trender. På vikingatiden var vanliga namn till en liten tjej Gyrid, Tóla, Freja, Helga och Disa. Detta vet man då man hittat dem inristade på runstenar. Betydelsen av dessa vikinganamn till en tjej är:

Gyrid: en kortform av namnet Gudfrid som sägs betyda ”gudaälskad” eller ”gudavacker”.

Tóla: en kortform av namn som inleds med Torl. Namnet har en koppling till guden Tor.

Helga: detta tjejnamn är den kvinnliga formen av Helge, som har betydelsen ”Helig” eller ”Lyckosam”.

Disa: Diserna var i de gamla religionerna ett slags övernaturligt väsen som påminner om alver.

Freja: detta namn har isländskt ursprung och betyder ”fru” eller ”härskarinna”.

Vikinganamn kille

Vikinganamn till en liten nyfödd kille är också något som blivit populärt under de senaste åren. Några av de allra vanligaste namnen från vikingatiden var Erik, Rune och Ivar. Här är en kort förklaring av betydelsen av några vanliga vikinganamn till kille:

Erik: detta namn är en sammanslagning av två ord med betydelsen ”ensam” och ”mäktig”. Ofta tolkar man den sammansatta betydelsen som ”den synnerligen mäktiga”.

Rune: detta namnet kommer från ordet runa som betyder ”bokstav”.

Loke: betydelsen av detta namn tros vara ”Slutföra”

Truls: detta namn är en variant av namnet Torgils som var en sammanslagning av namnet Tor och ett ord som betyder pil. Namnets betydelse tros därför vara ”Tors pil”.

Ivar: detta namn är en sammanslagning av två ord med betydelsen ”idegran” och ”krigare”.

85 Vikinganamn pojke / män samt flicka / kvinnor

Vikinganamn tjej

Vikinganamn kille

AgnhildAlv
AlfridAnund
AlvigAre
AslögBalder
BjörgBirger
BorghildBirk
BritaBjörn
DisaBrage
DotterBrand
EddaBruno
ElnaDag
EyvorEinar
FrejaErling
FrejdisFinn
GerdFrej
GudborgGrim
GullviHalvard
HildemorHarald
IdunInu
JorunJerker
LiaLavran
LivLeif
MagnaLinnar
ReidunLoke
RitvaLoke
RitvaNjord
SagaOdd
SkadeOden
SnöfridOlof
SolRagnar
SolveigRudolf
SveaRune
SvennySigleik
TildaSten
TofaStyrbjörn
TollaSven
TuridTor
UnnvorTorsten
VendelaTyr
YlvaUlvar
ÅshedVendel
ÖdgunViking
ÖllegårdViljar

De som läste om vikinganamn läste även om Fornnordiska namn eller om svenska namn.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om namn

nordiska flicknamn

Nordiska flicknamn

Nordiska flicknamn – populära namn på flickor i Danmark, Norge, Finland och Island. Namn på flickor i Norden och Skandinavien skiljer sig inte åt så mycket som man skulle kunna tro. Är du nyfiken på vilka flicknamn som är vanligaste i länderna Norge, Finland, Danmark eller Island. Vi ger dig svaret.

Läs artikeln »
Namn barn kändis

Kändisars barns namn

Är du nyfiken på vad svenska och internationella kändisar har valt för namn till sina barn? Vi har en lång lista över kändisars barns namn. Kändisar och deras namnval visar allt oftare vägen för svenska folket när de ska välja namn till sina barn.

Läs artikeln »
slumpat namn

Unisexnamn

Unisexnamn eller könsneutrala namn. Unisexnamn är namn som passar till både pojkar och flickor. Ibland säger man istället könsneutrala namn. Unisexnamn har vuxit sig starka på senare år då de blivit väldigt populära. Se vilka unisexnamn som är heta just nu?

Läs artikeln »
vanliga namn till tvillingar initialer

Tvillingnamn med samma initialer

Hundra vanligaste tvillingnamnen med samma initialer. Tvillingnamn börjar ofta på samma bokstav, exempelvis Malin och Maria. Här hittar du en lista över de mest populära namnen till tvillingar med samma initialer.

Läs artikeln »
barndop

Barndop

Fakta och information om barndop. I denna artikel svarar vi på frågor såsom; Hur går ett dop till? När döper man barnet? Var hittar du inbjudningskort och dopkort till dop och hur skriver du dopkort? Hur ser dop ut enligt svenska kyrkan? Vilka psalmer spelas på dop?

Läs artikeln »
valja namn tips

Välja namn

Vad ska man tänka på när man väljer namn till sitt barn? Tips på saker du bör tänka på när du väljer namn till barnet. Namnet kan leda till mobbing och säger en del om barnets personlighet, så man bör tänka efter innan man väljer vad barnet ska heta.

Läs artikeln »
korta namn barn

Korta namn på barn

Korta namn på barn. Att ge sitt namn ett kort namn, på två eller tre stavelser, kan ha sina fördelar. Korta namn innebär oftast att man slipper smeknamn. Korta namn på barn har blivit väldigt populärt på senare år. Här hittar du listor över korta namn till barn.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.