vikinganamn

Vikinganamn

Vikinganamn för dig som har svårt med inspiration eller bara är nyfiken på vad folk hette under vikingatiden. I våra listor över vikinganamn för män och kvinnor hittar du mer än 100 olika namn som vanliga under denna tid. 

Vikinganamn på pojkar och flickor

Vikinganamn härstammar från vikingatiden som är den skandinaviska järnålderns sista period, från sent 700-tal till cirka 1100 e.Kr. Många av de vikinganamn vi känner till idag kommer från de isländska handskrifterna samt från runstenarnas texter.

Ordet viking härstammar från vikingatiden, men vad det egentligen betyder vet man inte. Ordet användes dock för personer som var ute på plundringståg eller krigståg. Utifrån de texter man funnit tros ordet viking betyda något i stil med ”krigsman” eller plundrare. Vanliga vikinganamn var Harald, Björn, Gunnar, Grim, Tyra, Hedda och Idun.

Läs även: Fornnordiska namn

Längre ner hittar du en lista över vikinganamn för pojkar och flickor.

Vikinganamn tjej

Namn till nyfödda går hela tiden i trender. På vikingatiden var vanliga namn till en liten tjej Gyrid, Tóla, Freja, Helga och Disa. Detta vet man då man hittat dem inristade på runstenar. Betydelsen av dessa vikinganamn till en tjej är:

Gyrid: en kortform av namnet Gudfrid som sägs betyda ”gudaälskad” eller ”gudavacker”.

Tóla: en kortform av namn som inleds med Torl. Namnet har en koppling till guden Tor.

Helga: detta tjejnamn är den kvinnliga formen av Helge, som har betydelsen ”Helig” eller ”Lyckosam”.

Disa: Diserna var i de gamla religionerna ett slags övernaturligt väsen som påminner om alver.

Freja: detta namn har isländskt ursprung och betyder ”fru” eller ”härskarinna”.

Vikinganamn kille

Vikinganamn till en liten nyfödd kille är också något som blivit populärt under de senaste åren. Några av de allra vanligaste namnen från vikingatiden var Erik, Rune och Ivar. Här är en kort förklaring av betydelsen av några vanliga vikinganamn till kille:

Erik: detta namn är en sammanslagning av två ord med betydelsen ”ensam” och ”mäktig”. Ofta tolkar man den sammansatta betydelsen som ”den synnerligen mäktiga”.

Rune: detta namnet kommer från ordet runa som betyder ”bokstav”.

Loke: betydelsen av detta namn tros vara ”Slutföra”

Truls: detta namn är en variant av namnet Torgils som var en sammanslagning av namnet Tor och ett ord som betyder pil. Namnets betydelse tros därför vara ”Tors pil”.

Ivar: detta namn är en sammanslagning av två ord med betydelsen ”idegran” och ”krigare”.

85 Vikinganamn pojke / män samt flicka / kvinnor

Vikinganamn tjej

Vikinganamn kille

AgnhildAlv
AlfridAnund
AlvigAre
AslögBalder
BjörgBirger
BorghildBirk
BritaBjörn
DisaBrage
DotterBrand
EddaBruno
ElnaDag
EyvorEinar
FrejaErling
FrejdisFinn
GerdFrej
GudborgGrim
GullviHalvard
HildemorHarald
IdunInu
JorunJerker
LiaLavran
LivLeif
MagnaLinnar
ReidunLoke
RitvaLoke
RitvaNjord
SagaOdd
SkadeOden
SnöfridOlof
SolRagnar
SolveigRudolf
SveaRune
SvennySigleik
TildaSten
TofaStyrbjörn
TollaSven
TuridTor
UnnvorTorsten
VendelaTyr
YlvaUlvar
ÅshedVendel
ÖdgunViking
ÖllegårdViljar

De som läste om vikinganamn läste även om Fornnordiska namn eller om svenska namn.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om namn

namn

Namn

Enligt namnlagen så finns det tre olika typer av namn eller personnamn. Dessa är förnamn, mellannamn och efternamn. Namn har ofta en betydelse för oss. Frågor om de olika typerna av namn, deras ursprung, stavning och betydelse, berör och engagerar de flesta av oss. Detta gäller både våra egna och andras namn.

Läs artikeln »
efternamn

Efternamn

Efternamn, vilka är egentligen vanligast? Vilket efternamn ska ditt barn ha? Kolla igenom efternamnen och se hur vanligt efternamnet är innan ni väljer vems efternamn barnet skall få. Fakta om efternamn och om hur vanligt ett efternamn är?

Läs artikeln »
Pojknamn

Fler pojknamn

Pojknamn. Här hittar du totalt 668 pojknamn. Vilket pojknamn ska du ge din bebis? Kolla igenom de vanligaste pojknamnen och se om där är något som passar till din son. Pojknamn och mycket mer får du hjälp med hos oss. Babyhjälp.se

Läs artikeln »
Tvillingnamn

Tvillingnamn

Tvillingnamn. Namn till tvillingar – hur väljer man namn till tvillingar, 9 tips. Se topplistor över de vanligaste namnen till tvillingar.

Läs artikeln »
Norska namn

Norska namn

Norska namn är populära även i Sverige. Här har vi sammanställt topplistorna över de vanligaste namnen i Norge under det senaste året. Du hittar topp 50 pojknamn och flicknamn för norska barn och vuxna. 

Läs artikeln »
namnlista nordisk mytologi

Namnlista nordisk mytologi

Namnlista nordisk mytologi. Vi förklarar vem som är vem? Vilka gudar finns det i den nordiska mytologin och hur är de släkt? Du hittar en lista över alla namn som förekommer i den nordiska mytologin. Använd den gärna som inspiration när ni väljer barnnamn.

Läs artikeln »
arabiska pojknamn

Arabiska pojknamn

Här hittar ni en lista över 302 arabiska pojknamn sorterade i alfabetisk ordning. Arabiska pojknamn har ofta ett religiöst ursprung, men det finns även moderna pojknamn på listan. 

Läs artikeln »
namn asagudarna

Namn asagudarna

Namn på asagudar och namn som förekommer i den nordiska mytologin. Asagudarna och den nordiska mytologin fungerar ofta som inspiration när föräldrar letar efter kreativa barnnamn. Vi listar gudanamnen och förklarar var asanamnen kommer ifrån.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.