Allt för dig som är gravid
Gravid! Det är stort! Inte bara för kvinnan som är gravid utan även för alla blivande pappor, farbröder, morfar, med flera. Att vara gravid och vänta barn är en fantastisk upplevelse som alla borde få lov att vara med om. Är det din första graviditet så är det ännu mer spännande och så mycket glädje som väntar.
Graviditeten och att vara gravid är något helt fantastiskt. I detta avsnitt hittar du som blivande förälder allt du behöver veta under den här perioden. Följ gärna fostrets utveckling i vår graviditetskalender. Läs om hur du berättar om att du är gravid eller om när du bör berätta. Mer om hur man blir gravid och tecken på graviditet kan du läsa i avsnittet bli gravid. Många undrar även om man kan ha sex under graviditeten.
Allmänt om graviditet
Gravid är man när kvinnans äggceller har blivit befruktade av mannens sädescell och ägget har utvecklats till ett embryo som sedan blir ett foster. En normal graviditet varar i genomsnitt i 40 veckor (280 dagar) men variationen är stor. Graviditetslängd räknas normalt i veckor plus dagar med början från senaste mensens första dag. Detta betyder att när det gått två veckor plus 4 dagar så är du fortfarande i andra graviditetsveckan +4 dagar. Tre graviditetsveckor har det inte gått förrän efter ytterligare tre dagar. När man besöker mödravårdcentralen så får man ett beräknat födelsedatum men man bör räkna med att barnet kan komma plus eller minus två veckor från detta datum. Att föda barn från vecka 37 till vecka 42 brukar räknas som normalt. Prematura, dvs att barnet har fötts för tidigt, räknas om barnet föds tidigare än vecka 37.
Till höger ser ni en animation av fostrets utveckling. Följ fostrets utveckling vecka för vecka.
Prova vår graviditetsuträknare för att beräkna förlossningsdatumet.
Missfall
Missfall innebär att en graviditet avbryts av sig själv före utgången av graviditetsvecka 22. Under de första veckorna avslutas cirka en tredjedel av alla graviditeter med missfall, många utan att kvinnan någonsin märker varken att hon varit gravid eller att hon fått missfall. Av alla bekräftade graviditeter så avslutas cirka femton procent av dess i förtid på grund av missfall.
Enligt vårdguiden.se så inträffar en klar majoritet, cirka 80%, av missfallen under de tolv första veckorna av graviditeten. Med anledning av detta rekommenderar man oftast att man väntar till efter tolfte veckan innan man berättar för nära och kära om graviditeten (Läs mer om missfall eller om när man ska berätta).
Ultraljud när du är gravid
I Sverige gör man idag åtminstone en ultraljudsundersökning, under graviditetsvecka 17-18. Syftet är att bestämma fostrets ålder vilket görs genom att man mäter huvudets diameter. Efter första ultraljudet brukar man få med sig en ny, mer exakt, förväntad förlossningsdatum och den beräknade födelsevikten. Det är även vid ultraljudsundersökningen som man kan fastställa antalet foster, dvs om det blir ett barn, tvillingar, trillingar, osv. En ytterligare anledning till varför ultraljud utförs är för att tidigt kunna upptäcka eventuella missbildningar.
Ett ultraljud utförs liggande på en brits eller säng där partnern, om denne är med, kan sitta vid sidan. Normalt utförs undersökningen genom att man skannar magen. Magen smörjs med en genomskinlig gel och ett instrument förs över området. I få fall då fostret är täckt så kan man vara tvungen att göra undersökningen vaginalt. Undersökningen tar cirka 15-20 minuter.
Idag har man ofta möjlighet att få med sig bilder från ultraljudsundersökningen och har man tur kan man till och med få 3D bilder. Ofta erbjuds man även att ta reda på barnets kön, men detta är inte den primära anledningen till varför ultraljudet görs och det är inte alltid det går att se.
Mer om: Ultraljud under graviditeten och vaginalt ultraljud
MVC – Mödravårdcentralen
Kvinnan går under hela graviditeten till mödravårdcentralen (MVC) och träffar en barnmorska. Besöket är inte obligatoriskt men alla går dit för att få råd och information, helt gratis, kring graviditet och förlossning. Inskrivning sker normalt någon gång mellan vecka 8 och 12 men man är välkommen så fort man är gravid. Även du som partner får följa med på dessa besök, men då det mest fungerar som en läkarundersökning är det normalt bara nödvändigt att du följer med första gången vid inskrivningen samt vid ultraljudet.
Det man får information om hos barnmorskan vid första besöket är bland annat vad man ska äta, hur man ska motionera, faror med alkohol och tobak. Man gör även en allmän hälsoundersökning där man kollar urin och blodvärde så att allt ser bra ut. Allting förs in i en journal som sedan kommer att följa kvinnan under hela graviditeten. Denna journal ska du sedan även ha med dig till förlossningen (läs mer om vad du bör ha med dig till förlossningen).
Vid alla besök hos barnmorskan kontrolleras sedan, fostrets hjärta, blodtryck och järnvärde. Man mäter även kvinnans magmått för att se att den växer som den ska. Du kan när du vill ställa frågor om allt du är orolig för. Även efter förlossningen är det vanligt att man gör återbesök till barnmorskan för att undersöka underlivets läkning som prata om vikten av knipövningar, stämma av amning och diskutera andra frågetecken kring förlossningen och graviditeten.
Resa vid graviditet
Flygresan i sig skadar inte fostret. Vid slutet av graviditeten, runt 8e och 9e månaden, har många flygbolag dock infört särskilda restriktioner då de är rädda för att förlossningsarbetet skall starta under flygresan. När du flyger bör du resa dig upp regelbundet och gå en runda. Detta för att motverka blodproppar i vensystemen som kan inträffa vid långvarigt stillasittande. Gravida är en speciellt utsatt grupp. Läs mer om att resa när man har barn eller är gravid.
Abort
Enligt svensk abortlagstiftning så får kvinnan själv bestämma om hon vill fortsätta eller avbryta graviditeten fram till graviditetsvecka 18. ”Sen abort” inträffar efter graviditetsvecka 12 och kvinnan måste då genomgå en behandling som kräver inläggning på sjukhus. De flest aborter idag sker dock tidigt och i allt större utsträckning genom att kvinnan får läkemedel som startar ett förlossningsliknande förlopp. Läs mer om abort
Övrigt att veta
Alla barn som föds från och med vecka 28, levande eller dödfött, kommer att registreras i svensk folkbokföring. I och med detta är de juridiskt sett ett barn enligt svensk lag. Denna vecka är bestämd då barnet från och med nu räknas som livsdugligt. Även barn som föds tidigare än så kan överleva, men dödfödda barn registeras inte i svensk folkbokföring. Föds barnet tidigare än vecka 28 och visar livstecken så definieras det också juridiskt som ett barn.
Dessa dokument/fil är licenserat med Creative Commons ”Share Alike” Version 1.0, 2.0 och 2.5. Bilder av Ben Coleman.
De som läst avsnittet om att vara gravid läste även om när det är dags att åka till förlossningen och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?