Tecken dags åka förlossningen

Tecken på att det är förlossningsdags

Tecken på förlossning. När är det dags att föda och att åka till förlossningen och vilka tecken ska jag leta efter? För dig som är gravid finns det fyra tecken på att du ska åka till förlossningen. Vattnet går, värkarna sätter igång, du drabbas av en teckningsblödning eller om slemproppen släpper. Det finns dock några saker man bör tänka på.

När är det dags att åka till förlossningen ?

Hur vet man att det är dags att föda och att åka till förlossningen? Det finns flera olika tecken som du som är gravid ska hålla utkik efter för att veta när det är dags att åka till förlossningen.

Förlossningen är slutet av graviditeten och början på ett nytt liv. Här hittar du ett antal olika sätt att veta att det är dags att bege sig till förlossningskliniken.

Läs: Vad står BB för?

Förlossningsdatum

Det är lätt att man lever efter det förlossningsdatum som räknats fram av barnmorskan eller vid ultraljudet. Man ska dock vara medveten om att endast 5 % av alla kvinnor föder just på den dagen. Av förstföderskor så är det en så stor del som 70% som föder efter det beräknade förlossningsdatumet.

Detta är inget konstigt och det finns ingen anledning till oro om ditt barn är friskt. Barnet kommer helt enkelt när de är moget. Förlossningsdatumet är heller ingen exakt vetenskap och de finns de som hävdar att den mest exakta tid man kan förutspå är förlossningsdatumen plus minus hela två veckor, dvs ett spann på fyra veckor. Ska förlossningen sättas igång av läkare ska det normalt ha gått 42 fullgångna veckor.

Tecken på att det är dags

dags att åka till förlossningen

När det väl är dags att åka till förlossningen, så kan det gå väldigt snabbt. Ring in till förlossningen direkt när du känner någon av nedanstående tecken eller signaler på att förlossningen är på gång. Har du man, partner eller kompis med dig, så kanske det blir nödvändigt att de ringer in. Det är då bra om även de känner till dessa tecken, så att de kan svara på förlossningsklinikens frågor. Det är viktigt att förlossningskliniken kan göra rätt bedömning. Glöm inte heller att planera på vilken förlossningsklinik du vill föda och hur du ska ta dig dit. Ett tips är att lägga in numret till förlossningskliniken på din telefon.

Nedan hittar du fyra olika signaler på att förlossningen inletts:

– Vattnet går

I filmer startar ofta förlossningen med att vattnet går, men i verkligheten är det inte ens säkert att det går. Går vattnet ska man alltid omedelbart kontakta förlossningskliniken! Anledningen till att vattnet går är att fosterhinnorna brustit och att vatten läcker ut. I vissa fall kan det långsamt sippra ut och i vissa fall forsar det ut. En vattenavgång innebär inte alltid att det är dags att föda utan värkarbete kan dröja. Har vattnet gått och värkarna inte sätter igång så vill man normalt sätta igång förlossningen på konstgjord väg inom ett dygn. Detta är för att infektionsrisken ökar hos fostret när fosterhinnorna har brustit. Det gör inte ont när vattnet går och det kan ibland vara svårt att avgöra om det är vatten eller om det bara är lite urin som tränger ut. Läs mer om fostervatten.

Om det inte är du som ska föda som ringer in så ska du ta reda på om fostervattnet är klart eller missfärgat innan du ringer till förlossningskliniken. Ofta frågar de om detta när ni ringer in men om de inte gör det och vattnet är missfärgat är det viktigt att ni berättar detta. Har vattnet exempelvis en grönaktig färg kan detta betyda att barnet bajsar. Normalt är detta inget farligt men det kan vara ett tecken på att fostret inte mår bra. Ta även reda på om fostret är fixerat i livmoderhalsen innan du ringer in. Om det inte är fixerat så kan det i sällsynta fall vara fråga om navelsträngsframfall. Finns det en risk för detta är det viktigt att kvinnan transporteras liggande och det bästa är i så fall att invänta ambulans.

Mer om: Navelsträngen

– Värkar

Värkar är ett tecken på att livmoderns muskler mjukas upp och tränas inför förlossningen. Förvärkar är de första värkar man känner av och dessa börjar runt tre veckor innan det är dags att föda. Det är med andra ord inte dags att åka in för att dessa känns av. De värkar som kommer när förlossningen sätter igång är annorlunda och mer regelbundna. Ofta känns det som värk eller kramp i ryggen och ner mot ljumskarna. I början kan dessa komma väldigt sällan men de blir med tiden tätare och tätare. Det riktmärke du kan ha för att veta när det är dags att åka in är att det kommer tre värkar under tio minuter och att de varje gång sitter i under cirka sextio sekunder. Ring till förlossningskliniken när du tror det är dags och rådfråga om du ska åka in.

Läs även: Längd mellan värkar och klockning av värkar

– Teckningsblödning

När förlossningen startar kan det komma en mindre blödning. Det kallas för teckningsblödning, vilket är ett tecken på att förlossningen närmar sig. Det behöver dock inte betyda att förlossningen kommer att ske direkt, utan det kan fortfarande dröja flera dagar.

En teckningsblödning kommer från ytliga blodkärl i slemhinnan i livmodern. Blodkärlen kan brista när livmodertappen öppnar sig. Man märker ofta detta genom att man får blod på pappret efter att man kissat. Ibland är blodet blandat med slem.

Kontakta alltid en förlossningsavdelning om det kommer en större mängd blod eller om det kommer blod i samband med att vattnet går. Rådfråga alltid om du är osäker.

– Slemproppen släpper

Slemproppens uppgift är att skydda barnet mot bakterier utifrån. Denna sitter i livmodermunnen och känns igen på att det kommer en vitaktig seg klump antingen i ett helt stycke eller i flera små bitar. I vissa fall kan den även vara lite rosafärgad från blod. När livmodermunnen långsamt öppnas glider proppen ut vilket ofta händer när värkarna börjat. Det är dock inte alla som ens märker att proppen släpper, men håll utkik. Även om det inte är dags så är det ett tecken på att något händer. Tänk på att det finns olika typer av värkar så kvinnan kanske inte ens känt att de satt igång. Förlossningen kan dröja flera dagar efter att slemproppen släppt men ring till förlossningskliniken om du är osäker. Får du en blödning är det alltid viktigt att du genast kontakta förlossningskliniken och är blödningen kraftig ska du genast åka in. Tveka inte att ringa ambulans i detta läge och se till att du hela tiden ligger ner vid blödning. Läs mer om slemproppen.

Har du skrivit ditt förlossningsbrev?

Läs även: Hantera förlossningsrädslan

Vad bör du ha med dig till förlossningen

När det är dags att åka in går det ofta fort. Packa gärna en väska i förväg och ha den med dig. Är den inte packad så får du kanske slänga ihop grejerna och då finns det en risk att du missar något viktigt. Det du bör ha med dig in till förlossningen är:

 • Journalen från MVC (idag finns denna oftast digitalt)
 • Legitimation
 • Ditt förlossningsbrev
 • Tidning eller bok
 • Bekväma lösa kläder
 • Morgonrock
 • Amningsbehå
 • Necessär / toalettsaker / hårsnoddar
 • Stora trosor
 • Morgontofflor
 • Cirka 3-4 ombyten till babyn (glöm inte mössa!)
 • Kamera / filmkamera
 • Parkeringspengar / betalkort

Det kan även vara bra att ta med något at äta. Frukt eller godis för att höja blodsockret då man aldrig vet hur lång tid det tar. Om du som blivande pappa eller partner är med så får du normalt inte mat på förlossningen och det är kanske inte läge att gå därifrån.

Vet du skillnaden mellan:
Sammandragningar,
förvärkar
och förlossningsvärkar?

De som läst om vilka tecken det finns för att veta att det är dags att åka till förlossningen läste även mer om hur allt fungerar runt omkring förlossningen samt om amning och om det nyfödda barnets näringsbehov.

Se gärna våra filmer för dig som närmar dig förlossningen eller se våra förslag på relaterade artiklar längre ner.

Fler artiklar för dig med familj

Mens efter förlossningen

Mens efter förlossning

Efter förlossningen kommer mensen tillbaka när kroppen är redo. Ammar du kan det ta längre tid. Mens efter förlossning kommer normalt igång inom 6-8 veckor om du inte ammar. Efter sex månader har de flesta fått tillbaka sin mens även om de ammar.

Läs artikeln »
Eftervärkar

Eftervärkar

Många upplever eftervärkar under de första dagarna efter förlossningen. Eftervärkar känns ofta som kraftig mens och är ett tecken på att kroppen återhämtar sig. Du kan lindra eftervärkar med smärtlindrande eller värme.

Läs artikeln »
Packa förlossningsväskan

Packa förlossningsväskan

Du bör packa din förlossningsväska eller bb väska i god tid innan det är dags att åka till förlossningen. I den ska du packa det nödvändigaste till dig och barnet. En förlossningsväska bör innehålla kläder, bindor, inneskor, hygienartiklar, mm. Väskan som du har med dig till förlossningen kallas även bb-väska.

Läs artikeln »
knipövningar gravid

Knipövningar

Knipövningar behöver du göra både när du är gravid och efter förlossningen. Efter graviditet och förlossning är bäckenbottenmuskulaturen ofta försvagad. Gör de knipövningar som nämns här dagligen under cirka 5 minuter så kommer du snabbt att stärka muskulaturen runt bäckenbotten.

Läs artikeln »
förlossning värkarnas längd

Hur långt mellan värkarna?

Mät tiden mellan värkarna och hur länge värkarna varar. Genom att veta hur ofta värkarna kommer så vet du hur nära förlossningen du är. Längden och varaktigheten på värkarna varierar beroende på i vilken etapp du är. 

Läs artikeln »
Vad står bb för?

BB / förlossningsavdelning

BB kallades för den plats där förlossningen ägde rum. Förkortningen BB har används sedan 1700-talet och används forfarande. Förkortningen BB står för den benämning som tidigare användes dvs  barnbördshus.

Läs artikeln »
Latensfasen

Latensfasen – Latensfas

Latensfas kalas den del då kroppen förbereder sig inför förlossningen. Under latensfasen öppnas livmodersmunnen upp 3-4 centimeter. Fasen känns igen på de molliknande värkarna som påminner om mensvärk. Vi ger dig 7 tips på hur du kan lindra smärtan under latensfasen. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.