Tecken dags åka förlossningen

Tecken på förlossning är nära – faktabaserat

Hur vet man att sin förlossning är nära och att det är dags att åka till förlossningen? Det finns flera olika tecken som du som är gravid ska hålla utkik efter för att veta när det är dags.

Tecken på att förlossningen är nära

Hur vet man att sin förlossning är nära och att det är dags att åka till förlossningen? Det finns flera olika tecken som du som är gravid ska hålla utkik efter för att veta när det är dags.

Många kvinnor längtar i slutet efter sin förlossning. Din förlossning är slutet av graviditeten (och kanske en tuff sådan) och början på ett nytt liv. Här hittar du ett antal olika tecken för att veta att det är dags att bege sig (eller inte) till förlossningskliniken.

I denna artikel hittar du utöver tecken på att det är nära din förlossning även information om:

  • När det är dags att åka till förlossningen
  • Hur många föder på sitt förlossningsdatum
  • När ska du ringa till förlossningen

Läs: Vad står BB för?

5 tecken på förlossning

Några tecken på att din förlossning är nära är vattenavgång och att värkarna sätter i gång. Det finns även mer icke vetenskapliga tecken som sägs kunna säg att din förlossning är nära. Detta kan vara att du får en känsla av att vara bajsnödig eller förändringar i om magen är hög eller låg. 

Här presenterar vi 5 tecken som helt faktabaserat tyder på att din förlossning är nära:

Vattenavgång

Vattenavgång är ett tecken som innebär att din förlossning är nära. Ibland går dock vattnet långt innan förlossningen och ibland går det inte alls förrän i samma stund som barnet kommer. Något exakt tecken på att din förlossning är nära är det därför inte. Läs mer: Vattnet går

Värkarna startar

Redan långt innan din förlossning så kan du känna av tidiga tecken på att det snart är dags genom så kallade förvärkar. Dessa övergår senare i förlossningsvärkar. När värkarna kommer regelbundet och med 3-4 minuters mellanrum är din förlossning nära. Läs mer: Så klockar du värkarna. Testa även vår värktimer.

Vet du skillnaden mellan: Sammandragningarförvärkar 
och förlossningsvärkar?

Initialblödning eller Teckningsblödning

En mindre blödning som märks av att det kommer blod när du torkar dig kan vara ett tecken på att din förlossning är nära och är helt ofarligt. Här kan du läsa mer om teckningsblödning. Får du en större blödning eller om du är oroliga är det alltid viktigt att du genast kontaktar förlossningskliniken och är blödningen kraftig ska du genast åka in. Tveka inte att ringa ambulans i detta läge och se till att du hela tiden ligger ner vid blödning. 

En ökad mängd flytningar

När förlossningen närmar sig så kan dina flytningar öka i omfattning. Ofta är flytningarna rosa och/eller bruna samt kan innehålla lite spår av blod (teckningsblödning). Flytningarna ökar mot slutet av graviditeten för att din slempropp nu börjar luckras upp för att sedan lossna. Att slemproppen går är oftast ett tecken på att din förlossning närmar sig, men det kan fortfarande dröja dagar eller till och med veckor. Läs mer om Slemproppen.

Öppen livmodermun

När din förlossning är nära så öppnar sig din livmodermun. Är du förstföderska så är detta något som du säkert inte märker av (förutom att du känner det i form av värkar). Om du däremot är omföderska så kan du redan efter lite förvärkar märka att din livmodermun är öppen utan att förlossningen är igång. Ofta går en förlossning snabbare om man fött barn tidigare. 

Läs även: Detta kan du förvänta dig när du åkt in till sjukhuset

Längre ner kan du också läsa mer om när du ska åka till förlossningen och om hur sannolikt det är att du föder på ditt förväntade förlossningsdatum.

Andra tecken på att din förlossning är nära

Utöver de fem tecken som presenterades ovan så kommer här ett rad tecken som det pratas en hel del om men som inte är säkra tecken på att din förlossning är nära. Se dem mer som godtyckliga riktlinjer som stämmer för vissa men inte för andra snarare än sanningar. 

  • När förlossningen närmar sig vill kroppen gärna tömma din tarm för att ge maximalt utrymme för barnet att passera. Detta kan resultera i krampaktiga tarmrörelser, diarré eller att du för ett ökat behov av att tömma tarmen. 
  • I slutet av graviditeten så säg barnet ”falla ned” i bäckenhålan. Din mage kan då sjunka. Denna känsla av att barnet har fallit ned kan vara ett tecken på att din förlossning är nära. Ibland kan också en följd av detta vara att du plötsligt känner att det är lättare att andas.
  • En del blivande mamma säger även att de fått mer ont i den nedre delen av ryggen när förlossningen närmar sig. Om detta är sant eller inte vet vi inte, men det kan vara ett tecken. 
  • Under de sista veckorna av graviditeten så avstannar ofta din viktökning. Detta beror dels på att mängden fostervatten minskar och på att din bebis nu är färdigvuxen och redo för förlossningen. För vissa innebär detta att vikten stabiliseras och till och med minskar något, vilket då kan vara ett tecken på att din förlossning är nära.

Har du skrivit ditt förlossningsbrev?

Läs även: Hantera förlossningsrädslan eller om när man räknas som höggravid.

När är det dags att åka till förlossningen? 

Den första delen av förlossningen är det vanligast att vara hemma. De flesta förlossningskliniker vill att man ska vara öppen 3-4 centimeter innan man läggs in. Ring alltid innan du åker in om det inte är akut (men försök att ringa även då). 

För de flesta är det tiden mellan värkarna som styr när det är dags att åka till förlossningen. Hur man räknar och har koll på klockan är något som du bör ha koll på i god tid innan din förlossning. Läs denna artikel för att för full koll på hur du mäter tiden: Hur långt mellan värkarna?

Andra faktorer som styr när det är dags att åka in är om du är förstföderska eller omföderska, avståndet till förlossningskliniken, om det gör ont hela tiden utan att det är vila mellan värkarna eller om vattnet gått eller om det kommer blod ur slidan. 

Föder jag på mitt förlossningsdatum?

Det är lätt att man lever efter det förlossningsdatum som räknats fram av barnmorskan eller vid ultraljudet. Man ska dock vara medveten om att endast 3-5 % av alla kvinnor föder just på den dag. Av förstföderskor så är det en så stor del som 70% som föder efter det beräknade förlossningsdatumet.

Detta är inget konstigt och det finns ingen anledning till oro om ditt barn är friskt. Barnet kommer helt enkelt när de är moget. Förlossningsdatumet är heller ingen exakt vetenskap och de finns de som hävdar att den mest exakta tid man kan förutspå är förlossningsdatumen plus minus hela två veckor, dvs ett spann på fyra veckor. Ska förlossningen sättas igång av läkare ska det normalt ha gått 42 fullgångna veckor.

När ska man ringa förlossningen

dags att åka till förlossningen

När det väl är dags att åka till förlossningen, så kan det gå väldigt snabbt. Ring in till förlossningen direkt när du känner någon av nedanstående tecken eller signaler på att förlossningen är på gång. 

Har du man, partner eller kompis med dig, så kanske det blir nödvändigt att de ringer in. Det är då bra om även de känner till dessa tecken, så att de kan svara på förlossningsklinikens frågor. Det är viktigt att förlossningskliniken kan göra rätt bedömning. 

Glöm inte heller att planera på vilken förlossningsklinik du vill föda och hur du ska ta dig dit. Ett tips är att lägga in numret till förlossningskliniken på din telefon.

De som läst om vilka tecken det finns för att veta att sin förlossning är nära läste även mer om hur allt fungerar runt omkring förlossningen samt om amning och om det nyfödda barnets näringsbehov.

Fler artiklar för dig med familj

Segerhuva bild

Segerhuva

När ett barn föds så händer det att de föds med en så kallad segerhuva. Att få se en förlossning där barnet föds med segerhuva är ovanligt och det sägs bringa tur för barnet. När ett barn föds med denna huva så är det egentligen fosterhinnan som är hel. 

Läs artikeln »
Värktimer

Värktimer

Denna värktimer mäter hur långt det är mellan värkarna. Med denna lättanvända värktimer här på Babyhjälp.se har du koll på dina värkar. Klicka på ”start-knappen” när värken börjar. När värken slutar trycker du en gång till på knappen. Vänta tills nästa värk börjar och gör om proceduren.

Läs artikeln »
vattnet går

Vattnet går

Vattnet går normalt när förlossning är nära. Din bebis ligger nämligen inbäddad i fosterhinnan som i sin tur är fylld av skyddande fostervatten. Många undrar hur det känns när vattnet går samt hur mycket vatten det kommer när det går.

Läs artikeln »
18 tips för att starta förlossningen

Få igång förlossning på egen hand

Tips för att starta förlossningen. När man är i slutet av graviditeten är man trött och ser framemot att förlossningen ska komma. Hur kan du starta förlossningen på egen hand? Vi har samlat 18 tips för hur du på egen hand kan sätta igång värkarna. 

Läs artikeln »
efter förlossningen

Efter förlossningen

Nyfött barn – efter förlossningen. Efter förlossningen så förväntas ni kunna ta hond om ett barn. Att efter förlossningen ta hand om ett nyfött barn väcker många frågor och funderingar. Här hittar du fakta om livet efter förlossningen.

Läs artikeln »
kejsarsnitt

Kejsarsnitt

Kejsarsnitt kan genomföras både planerat och akut, men varför gör man egentligt kejsarsnitt och hur går det till? Hur blir ett ärr efter ett kejsarsnitt. Får man själv välja om barnet ska födas med kejsarsnitt eller måsta man föda vaginalt om det är möjligt.

Läs artikeln »
Färdknäppen

Färdknäppen

Färdknäppen är en gammal myt eller sanning om hur man genom samlag i slutet av graviditeten kan hjälpa till att sätta igång förlossningen. Enligt Färdknäppen är det mannens säd, som gör så att förlossningsvärkarna sätter igång. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.