Vad står bb för?

BB / förlossningsavdelning

BB kallades för den plats där förlossningen ägde rum. Förkortningen BB har används sedan 1700-talet och används forfarande. Förkortningen BB står för den benämning som tidigare användes dvs  barnbördshus.

Vad står bb för?

När du ska föda barn så åker du till BB. I denna artikel förklarar vi varför platsen där man föder barn kallas för ”BB” och vad det står för.

De flesta känner igen förkortningen BB och vet att det är förlossningsavdelningen man menar. Det är dock inte helt enkelt att lista ut vad förkortningen står för. Vet du inte vad det står för så är du inte ensam och det är inte heller helt lätt att gissa.

Vad är BB?

BB kallades förr den avdelning eller plats där kvinnan födde barn, dvs där gravida och nyförlösta kvinnor vårdas. På BB fanns (finns) det en samlad kompetens av barnmorskor, undersköterskor och läkare med specialistkompetens.

Vad står förkortningen BB för?

Förkortningen BB står för ”barnsbörd” eller ”barnbördshus”, där det senare är ett gammalt ord för förlossningsavdelning.

Även om BB inte längre är en officiell förkortning så kallas fortfarande de flesta förlossningsavdelningar för just BB.

Här kan du hitta din närmsta förlossningsavdelning.

Fler artiklar för dig med familj

sätesbjudning

Sätesbjudning

Sätesbjudning innebär att barnet ligger med gumpen nedåt. Det är ovanligt att en kvinna genomgår en sätesförlossning. Idag är det vanligast att en kvinna föder genom kejsarsnitt när barnet ligger i sätesbjudning. Läs om riskerna, innebörden och fakta kring sätesbjudning på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Sugklocka vid förlossning

Sugklocka

En sugklocka används för att hjälpa till vid en förlossning. Det finns en del risker med sugklocka men man ska komma ihåg att den används när det finns en fara för modern eller barnet. Det är ovanligt med skador eller komplikationer. 

Läs artikeln »
Epidural förlossning

Epidural

Epidural är en av de vanligaste bedövningarna i Sverige och metoden används av varannan förstagångsföderska. Här kan du läsa om hur epidural går till samt om fördelarna och nackdelarna med epidural.

Läs artikeln »
kvinnokroppens system

Nervsystemet

Det sympatiska nervsystemet och det parasympatiska nervsystemet vid förlossningen. Genom att känna din kropp och ha en ökad kunskap om dess nervsystem så kan du minska smärtan under förlossningen.

Läs artikeln »
igångsättning av förlossning

Igångsättning förlossning

Igångsättning av förlossning kan vara aktuellt av flera orsaker och det finns flera olika sätt att göra för att förlossningen ska sättas igång. Dessa 4 sätt är vanligast. Livmodertappen kan mjukas upp för att förlossningen ska sättas igång. Man kan även få dropp med hormon som gör att igångsättning av värkarbetet blir mer effektivt.

Läs artikeln »
sätesbjudning vändningsförsok

Vändningsförsök

Ett vändningsförsök vid bekräftad sätesbjudning genomförst normalt runt vecka 36-37. Det utförs på förlossningen av en läkare. Du bör vara fastande och innan vändningsförsöket genomförs så genomgår du en ultraljudsundersökning. Läkaren försöker sedan vända barnet genom att påverka det utifrån.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.