förlossning värkarnas längd

Hur långt mellan värkarna?

Mät tiden mellan värkarna och hur länge värkarna varar. Genom att veta hur ofta värkarna kommer så vet du hur nära förlossningen du är. Längden och varaktigheten på värkarna varierar beroende på i vilken etapp du är. 

Så håller du koll på och klockar värkarna

Genom att mäta tiden mellan värkarna så kan du veta när barnet verkligen är på väg. I slutet av graviditeten blir de flesta förstagångsföderskor superkänsliga för vad som händer i kroppen. Ofta lyssnar man in minsta lilla signal som kan tyda på att det är förlossningsdags. Hur lång tid det är mellan värkarna avgör om du ska åka in.

När förlossningen närmar sig är det dags att börja klocka värkarna. Detta kan du göra med en vanlig timer, med en app eller med den värktimer du hittar här på Babyhjälp.se. Det man tittar på är starka värkar som kommer regelbundet och som varar en viss tid. Även om ditt vatten har gått så brukar du bli rådd att vänta med att åka in tills värkarna håller en viss regelbundenhet och varaktighet.

När det väl är dags att mäta tiden mellan värkarna så är du sannolikt för distraherad för att själv ta tiden. Ett bra tips kan därför vara att säkerställa att din partner har koll på hur man gör. Här nedanför berättar vi hur man mäter längden mellan värkarna.

Relaterade artiklar: Förvärkar under graviditeten / Förlossningsvärkar

Varför klocka värkarna?

Orsaken till varför man ska känna till längden mellan värkarna är för att kunna veta hur nära i tiden förlossningen sannolikt är. Det är även bra att ha koll på sina värkar för att känna igen signalerna om en prematur födsel är på gång. Hur långt ska det då vara mellan värkarna när man ska åka in?

Hur långt ska det vara mellan värkarna?

Under det tidiga förlossningsskedet kommer förvärkar som sedan övergår i förlossningsvärkar. Detta sker när livmodertappengår från stängd till att vara öppen cirka tre centimeter. Värkarna i detta skedet är relativt milda och påminner mycket om mensvärk. Varje värk varar ungefär 30-45 sekunder och de återkommer med 5 till 30 minuters mellanrum.

I nästa etapp, under den aktiva fasen, öppnar sig livmodertappen från fyra till sju centimeter. Värkarna blir längre och varar också längre än tidigare. Nu håller de i sig under mellan 45 till 60 sekunder, med tre till fem minuters mellanrum. Ofta är du på eller på väg till förlossningen nu.

I den sista värketappen öppnar sig livmodertappen  från åtta till 10 centimeter. Värkarna är nu långa och intensiva. Ibland känns det nästan som om de överlappar varandra. Varje värk varar nu mellan 60 till 90 sekunder, med endast mellan 30 sekunders och två minuters mellanrum.

Här nedan berättar vi hur du gör för att klocka värkarna.

Hur ofta ska man mäta?

När det närmar sig förlossningen så kan det vara bra att med några timmars mellanrum mäta tiden mellan värkarna. Mät inte längden för ofta, då det lätt blir tröttsamt för kvinnan och skapar press på att värkarna ska komma oftare. Om du vill kan du skriva ner värkarna redan tidigt i värkarbetet, men för de flesta är detta överflödigt. Det du behöver veta är när du ska åka in – historiken är inte viktig.

Vad kan man mäta?

När du ringer in till förlossningen så kommer du få frågan om hur ofta dina värkar kommer och hur länge de varar.  Genom att mäta tiden från det att en värk börjar till dess att nästa värk börjar så får du fram hur långt det är mellan värkarna (hur ofta värkarna kommer). För att mäta hur länge en värk varar så mäter från det att värken börjar till dess att värken slutar.

Hur klockar man värkarna?

För att ta tiden mellan värkarna så är allt du behöver en klocka med tidtagarfunktion (eller en värktimer). Skriv ner siffrorna för att veta tiderna. Så här gör du för att veta hur länge en värk pågår.

  • Anteckna tiden när värken börjar
  • Anteckna tiden när värken slutar
  • Räkna ut tiden mellan start och slut. Skillnaden visar hur länge värken varade.
  • När nästa värk börjar, skriv ner tiden igen. Denna gång räknar du hur mycket tid som gick mellan föregående värks slut till starten för den nuvarande värken. Detta visar dig hur långt det är mellan värkarna.
  • Gör detta under 4-5 värkar för att se om de är regelbundna. Om de inte kommer regelbundet så ta en paus.

En vanlig rekommendation för förstföderskor är att åka till förlossningen när värkarna varar i cirka 60 sekunder och kommer tre till fyra gånger inom tio minuter.

Tips!

Om du inte har någon värktimer så kan du använda dig av telefonens tidtagarur.

Tryck ”Starta”, och sedan på ”Varv”. Vid varje värk så ser du hur lång tid det är mellan värkarna!

Här hittar du vår värktimer.

Fler artiklar för dig med familj

Vad står bb för?

BB / förlossningsavdelning

BB kallades för den plats där förlossningen ägde rum. Förkortningen BB har används sedan 1700-talet och används forfarande. Förkortningen BB står för den benämning som tidigare användes dvs  barnbördshus.

Läs artikeln »
Nattljusolja gravid

Nattljusolja gravid

Nattljusolja är ett växtbaserat kosttillskott som sägs kunna påskynda och underlätta en förlossning. Man ska vara medveten om att saknas säker forskning kring hur nattljusolja påverkar foster och den gravida kvinnan. 

Läs artikeln »
Push present

Push present

Push present är en gåva som ges till kvinnan som burit ert barn. Det är vanligt att en  pushpresent är något hållbart, som kan vara ett minne för livet, exempelvis ett smycke. Många menar dock att push present endast är ytterligare ett kommersiellt påhitt. 

Läs artikeln »
nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
förlossningsdepression

Förlossningsdepression

Varför drabbas man av Förlossningsdepression? Hur hittar du tecken och symptom på att du har drabbats? Runt 10% av alla kvinnor drabbas av en förlossningsdepression som varar i mer än två veckor. Att vara nedstämd eller att lida av en depression i samband med förlossningen är inte ovanligt. 

Läs artikeln »
Eftervärkar

Eftervärkar

Många upplever eftervärkar under de första dagarna efter förlossningen. Eftervärkar känns ofta som kraftig mens och är ett tecken på att kroppen återhämtar sig. Du kan lindra eftervärkar med smärtlindrande eller värme.

Läs artikeln »
Förvärkar hos gravid kvinna

Förvärkar

Förvärkar under graviditeten kan komma plötsligt och då är det bra att veta hur förvärkar känns och vad det är? Förvärkar kommer ofta senare i graviditeten och kan pågå under flera timmar. Ofta upphör förvärkarna när du rör på dig eller när du slappnar av.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.