efter förlossningen

Efter förlossningen

Nyfött barn - efter förlossningen. Efter förlossningen så förväntas ni kunna ta hond om ett barn. Att efter förlossningen ta hand om ett nyfött barn väcker många frågor och funderingar. Här hittar du fakta om livet efter förlossningen.

Ensamma med ett nyfött barn

Efter förlossningen har du ansvar för ett nyfött barn. Nio månaders väntan har nu blivit till en nyfödd bebis. Är det första barnet så är man ofta förvånad att man blir hemskickad från kvinnokliniken eller förlossningen efter bara några dagar.

Väl hemma väcks många frågor kring det nyfödda barnet. Är du osäker går det alltid bra att kontakta din BVC-sjuksköterska, barnmorska eller läkare. Här får du svar på några av de vanligaste funderingarna:

Sömn och att sova

Nyare forskning visar att barnet bör sova på rygg för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Idag rekommenderas det i vissa länder att barn ska sova utan kudde de första sex månaderna. Väljer du att använda kudde så bör den vara tunn och platt. När barnet sover på rygg finns risken att bebisens bakhuvud blir platt. Växla huvudets läge när barnet ska sova för att förebygga platt eller sned skalle. När barnet är vaket och är under uppsikt kan det mycket väl ligga på mage, sidan eller annat sätt som verkar bekvämt. Läs mer om sömn.

Efter förlossningen

Varmt eller kallt

Det är inte lätt att veta hur mycket kläder eller hur många lager filtar ditt nyfödda barn behöver. Händer och fötter är det som påverkas först hos oss vuxna individer när vi fryser, men hos spädbarn är dessa nästan alltid lite kalla. Ett tips är därför att känna efter barnets temperatur på bröstet. Barnet bör vara lagom varmt och kunna röra på sig. Har du fött ett barn med låg kroppsvikt, under 2,5 kilo, bör du vara extra observant då dessa barn lättare blir nedkylda.

Naveln

När man vid förlossningen klippt av navelsträngen blir det en liten stump kvar. Denna ramlar bort av sig själv inom 1-2 veckor. Det är normalt att den blöder och vätskar sig lite och kan även lukta lite illa. Håll naveln ren men tvätta bara försiktigt med vatten. Blir naveln röd, svullen, vätskar sig rejält eller börjar lukta riktigt illa så kan den blivit infekterad. Kontakta då BVC eller läkare. Läs mer om navelsträngen eller om vård och skötsel av barnet.

Ögonen

Precis efter förlossningen kan ögonen vara irriterade och vätska sig. Det kan vara i den grad att du efter att barnet har sovit blir tvungen att torka ur ögonen för att barnet ska kunna öppna dem. Använd bara vanligt vatten eller koksaltlösning på en mjuk kompress. Torka alltid utifrån och in mot ögonvrån. Tårkanalerna hos nyfödda barn är vanligtvis trånga och därför kommer där inga eller mycket få tårar när det lilla barnet gråter. Försiktigt kan du massera tårkanalen som sitter under ögonlocket, under ögat. Trånga tårkanaler är oftast anledningen till att ögonen vätskar sig. Detta rättar normalt till sig av sig själv men om det inte går över, eller om ögonvitorna blir irriterade, eller om barnet verkar mycket besvärat så ska du kontakta BVC och be om råd. Läs mer om barns syn eller om barns ögonfärg.

Gulsot

Efter förlossningen ska man hålla koll på barnets hud så att denna inte blir gulaktig. Titta gärna på barnets hud i dagsljus vid ett par tillfällen om dagen under den första veckan. Många barn har en lätt gulfärgning av hud och ögonvitor vilket är fullt normalt. Det ni ska hålla utkik efter är om barnet är tydligt gult på kroppen. Detta kan då vara ett tecken på sjukdom och du bör rådfråga din sköterska eller sjukvården. Om den gula färgen finns kvar i längre än tre veckor och om avföringen dessutom är vit eller grå så är detta ett tecken på lever- eller gallvägssjukdom och du ska omedelbart kontakta läkare.

Sjukdomar och smittrisk

Spädbarn är mycket känsliga för infektioner, virus och bakterier så undvik att träffa folk som inte är friska under de första veckorna. Det är naturligt att släkt och vänner vill komma på besök redan första veckan men är de sjuka eller har så lite som en förkylning så be dem vänta. Även syskon som är sjuka eller snuviga bör undvika att ha närkontakt med barnet. Se till så att både du och besökare tvättar händerna innan ni håller eller sköter det nyfödda barnet. Tecken på sjukdom kan vara om barnet inte vill suga, är svårt att väcka efter sömn, eller om det får en blekgrå hudfärg.

Mer om: RS-virus hos barn

Röda prickar på huden

Så många som drygt 50% av alla nyfödda bebisar drabbas av röda prickar på huden strax efter förlossningen. Dessa utslag är inte farliga utan anses snarare stimulera barnets immunförsvar på ett positivt sätt. Ofta orsakar dessa dock funderingar och oro hos föräldrarna och om detta är fallet så ska ni självklart kontakta sjukvården och få det bekräftat att det är hormonprickar. Orsaken till prickarna har inget med hormoner att göra, utan är en normal reaktion på huden när denna kommer i kontakt med bakterier och andra främmande partiklar utanför livmodern.

Avföring

Barnets första avföring kallas för barnbeck. Ett nyfött barn bajsar ofta efter varje måltid och har en lös avföring. Antalet gånger som barnet bajsar per dag minskar efter ett par veckor och efter ett tag så bajsar barnet bara ett par gånger per dag. Ammar barnet händer det även att barnet helt plötsligt börjar bajsa endast en gång i veckan eller ännu mer sällan. Om barnet äter och sover som det ska behöver man inte bli orolig om detta händer. För barn som ammas är det lika normalt att bajsa varje dag som att göra det en gång i veckan, så länge de mår bra och äter som de ska.

Äter barnet modersmjölksersättning så bajsar det också oftast några gånger per dag. En fördel för barn som ammas är att de inte blir förstoppade. Bajsar de mer sällan kan avföringen se mer salvliknande ut istället för att vara nästan rinnande eller grynig som det är hos barn som bajsar ofta. Färgen på avföringen är ofta gul och i vissa fall även lite grönaktig. Ytterligare en fördel med amningen är att när barn endast äter bröstmjölk så luktar inte avföringen illa. Tvättklämma till näsan behöver du därför inte förrän barnet börjar äta smakportioner.

Mer om: Byta blöja

Övrigt att känna till efter förlossningen

  • Amning och närhet är något man inte kan ge barnet för mycket av och hudkontakt med barnet är enormt viktigt (Läs mer om anknytningen).
  • Låt barnet amma så snart han eller hon visar tecken på att vilja suga.
  • Var noga med att kontrollera så att barnet kissar och bajsar inom de första två dygnen.
  • Se till att ha ditt barn under uppsyn den första tiden och lämna inte det osett någon längre stund den första tiden.
  • Avstå ifrån rökning och snusning då detta ökar risken för plötslig spädbarnsdöd.
  • Även alkoholintag av mamman eller pappan kan öka risken för plötslig spädbarnsdöd om barnet sover i samma säng som er.

Läs även: Sex efter förlossning

De som läst avsnittet om hur det går till efter förlossningen läste även om vad du bör ha hemma efter förlossningen och om hur amningen fungerar.

Fler artiklar för dig med familj

lasa for barn

Läsa för barn

Genom att läsa högt för barnet och prata om bilderna så stimuleras språkutvecklingen. Läser du för ditt barn? Läs gärna en stund varje dag för ditt barn.

Läs artikeln »
tumme

Suga på tummen

När börjar barn suga på tummen? Varför suger barn på tummen? Vilka är fördelarna och nackdelarna finns det med att barnet suger på tummen? Babyhjälp ger dig svar på alla dina frågor om att suga på tummen.

Läs artikeln »
passbarn

Pass till barn

Skaffa pass till barn. Pass behövs även för nyfödda barn och skaffas på passexpeditionen. Samtliga vårdnadshavarna måste skriva på en blankett om medgivande till att skaffa barnet ett pass. Fakta, regler och tips kring pass till barn.

Läs artikeln »
diabetes barn

Diabetes barn

Diabetes är en sjukdom som allt oftare drabbar barn. Förr kallades det då för barn- eller ungdomsdiabetes, men idag används beteckningen typ 1-diabetes. Symptom är ofta trötthet, törst, ofta kissnödig, illamående och viktnedgång.

Läs artikeln »
barnbeck

Barnbeck eller mekonium

Barnbeck är barnets första avföring. Bajset är ofta grönsvart hos ett nyfött barn. Barnbeck innehåller hudavlagringar och andra restprodukter som finns i barnets tarmar. Om barnbeck eller mekonium kommer ut i fostervattnet så kan det uppstå komplikationer.

Läs artikeln »
vaccination

Vaccination av barn och spädbarn

Vaccination barn, vaccination spädbarn – När skall barn vaccineras? Vilka vaccinationer behöver barn och spädbarn? De första vaccinationssprutorna får barn redan vid tre månaders ålder, men det tar fortfarande lång tid innan barnet har ett fullgott vaccinationsskydd.

Läs artikeln »
nattskräck barn

Nattskräck

Nattskräck är episoder av rädsla, intensiv skräck och rörelse medan man sover. Ofta börjar nattskräck hos barn när de är mellan 3 och 12 år men går över när de blir äldre.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.