Ögonfärg hos barn

Ögonfärg hos barn

Ögonfärg hos barn. Vilken ögonfärg får mina barn? När vet du vilken ögonfärg dina barn får? Hur ärvs ögonfärg till barn? Har alla nyfödda barn blåa ögon? Vi guider dig i allt som rör dina barns ögonfärg. Kan du gissa vilken ögonfärg dina barn kommer att ha när de föds? Har alla barn blåa ögon?

Vilken ögonfärg får dina barn?

Många barn i Sverige börjar livet med blåa ögon för att sedan skiftat mot grönt eller brunt. Ögonfärgen bestäms lika mycket av arvet från mamman som från pappan till barnet. Brun färg är dominant, så detta anlag tar över om det ärvs vidare till barnet.

Ögonfärg barn

Vilken ögonfärg ett barn får i slutändan är svårt att gissa, men utifrån genetiken kan man dra vissa slutsatser. Det finns dock flera genpar som påverkar så det är inte helt enkelt att förutspå och till stor del är det slumpen som avgör.

Den vanligaste ögonfärgen hos människan är brunt. I norra Europa hittar man flest människor med blå ögonfärg. Det är dock endast 8% av världens befolkning som har blå ögon. Forskning säger att blåa ögon ser bättre i mörker än andra färger. Gröna ögon är relativt ovanligt och endast 1-2% av världens befolkning har grön ögonfärg.

Läs även: Synutvecklingen hos ett nyfött barn

Vilken ögonfärg kommer dina barn att få?

Ögonfärgen hos ett barn beror på vilka anlag de ärvt från sina föräldrar. Arvsanlagen finns i kromosomerna och i varje kromosompar kommer den ena kromosomen från pappan och den andra från mamman. Båda dessa kromosomer innehåller anlag för ögonfärg vilket gör att barnet kan få en ögonfärg från sin mamma eller sin pappa. Den ögonfärg som slutligen syns på barnet bestäms av vilken kombination av anlag du fått.

Logiken bakom barns ögonfärg

Om ett barn får anlag för blå ögonfärg från både sin pappa och sin mamma så får barnet blå ögonfärg. Om barnet däremot får anlag för brun ögonfärg från båda sina föräldrar så får barnet brun ögonfärg. Om barnet däremot får ett anlag för blå ögonfärg och ett anlag för brun ögonfärg så blir barnet brunögd.

Detta beror på att anlaget för brun färg dominerar över det blå anlaget. Barnet i det här fallet bär dock fortfarande med sig ett anlag för blå ögonfärg som mycket väl kan ärvas vidare till nästa generation.

Ögonfärg är inte det bästa exemplet för att titta på gen- och arvslära. Detta då ett barns ögonfärg egentligen styrs av tre idag kända genpar och inte bara ett. Vissa forskare tror också att det kan finnas ännu fler, inte upptäckta, genpar som kan påverka vår ögonfärg. I grund fungerar det dock som ovan.

Får mitt barn bruna ögon om pappan har brun ögonfärg?

Om barnet får en gen för blå ögonfärg från sin mamma och en gen för brun ögonfärg från sin pappa så kommer barnet att få brun ögonfärg. Detta beror på att den bruna färgen, som producerar mer pigment än den blå färgen, är dominant.

Det är dock inte säkert att barnet får bruna ögon bara för att pappan har brun ögonfärg. Detta beror på att han kan vara bärare av gener för andra ögonfärger trots att pappan själv har bruna ögon. Det är med andra ord generna för ögonfärg som styr vilken ögonfärg barnet får och inte den faktiska ögonfärg en förälder har.

Läs även: När inträffar barns olika utvecklingssprång

Föds alla barn med blå ögon?

Ögonfärgen bestäms av gener, men det betyder inte att ögonfärgen inte ändras över tid. Ofta föds barn här i Sverige (kaukasiska barn) med blå eller grå ögonfärg, som senare kan skifta till exempelvis brunt eller grönt. Afrikanska och asiatiska barn föds dock i regel med mörka ögon. Färgen i ögonen beror på pigmentet melanin, som produceras i stromacellerna i den färgade delen av ögat, iris.

Det som avgöra ögonfärgen är mängden pigment. Har cellerna en stor mängd pigment blir ögonen bruna eller svarta. Har de mycket lite pigment reflekterar cellerna framför allt blått ljus, precis som när små molekyler i luften ger himlen dess blå färg.

Vilken färg ögonen slutgiltigt får bestäms av det ”recept” på melanin som ligger i cellernas DNA. Hos nyfödda barn har dock inte cellerna börjat läsa receptet ännu, utan denna process inleds först när barnet för första gången öppnar ögonen utanför livmodern.

Hur lång tid denna process tar varierar. Hos vissa nyfödda barn skiftar ögonen snabbt färg, medan det hos andra barn tar längre tid. Ibland kan det ta flera år innan den slutliga ögonfärgen är på plats. Ögonfärgen kan också ändra sig senare under livet, vilket beror på att genernas aktivitet kan öka eller minska.

Hur mycket ser ett nyfött barn? Läs även om synen hos barn?

De som läst avsnittet om barns ögonfärg (ögonfärg bebis) läste även mer om barns synutveckling samt om barns utveckling.

Fler artiklar om barn och föräldraskap

nar barn ar sjuka

När barn är sjuka

När barn är sjuka behöver de kärlek och närhet. Barn som har feber och är sjuka behöver dricka mycket vätska. Barn som är sjuka behöver också vila och sova. Råd om hur du tar hand om ditt barn när det är sjukt.

Läs artikeln »
Växtvärk barn

Växtvärk barn

Växtvärk hos barn är inte ovanligt hos barn i förskoleåldern. Växtvärk är smärta i benen som kommer på kvällar och nätter. På dagen känner däremot barnet inte av växtvärken. Allt om symptom och hur du kan lindra växtvärken.

Läs artikeln »
Barns huvudomfång

Barns huvudomfång

Barns tillväxt för huvudomfånget. Hur stort ska ett nyfött barns huvudomfång vara? Hur mycket växet ett barns huvud under det första året? Fakta om barns huvudomfång och om storleken på barnets huvud.

Läs artikeln »
Mollusker barn

Mollusker

Här hittar du bilder på mollusker så att du vet hur de ser ut. Mollusker är vanligt hos barn, men vad är mollusker och hur blir du av med dem? Mullosker drabbar främst barn i förskoleåldern och de försvinner vanligen av sig själv inom något år. Molluscum contagiosum.

Läs artikeln »
efter förlossningen

Efter förlossningen

Nyfött barn – efter förlossningen. Efter förlossningen så förväntas ni kunna ta hond om ett barn. Att efter förlossningen ta hand om ett nyfött barn väcker många frågor och funderingar. Här hittar du fakta om livet efter förlossningen.

Läs artikeln »
Barns utveckling nyfödd

Barns utveckling 0 – 1 år

Barns utveckling månad för månad går i ett otroligt snabbt tempo. Vad händer i barns utveckling och följer barnet de förväntningar som finns på vad ett barn ska kunna i en viss ålder. Här kan du läsa om barnets fysiska utveckling, motoriska utveckling och emotionella utveckling. 

Läs artikeln »
barnvard

Vård av barnet

Skötsel av det nyfödda barnet – Vård av barn. Efter förlossningen är det mycket man ska känna till kring hur barnet skall skötas, vårdas och tagas om hand. Hur klipper man naglarna på barnet? Hur och när ska man bada barnet? Måste barnets hud vårdas? Vad är ett storkbett?

Läs artikeln »
Shopping barn

Shopping till barn

Butiksguide – shopping till barn. Ska du handla babykläder, barnkläder, leksaker eller mammakläder? Då hittar du tips på seriösa butiker i vår butiksguide. Handla tryggt och säkert på nätet. Shopping för dig och dina barn.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.