kolik

Kolik – spädbarnskolik

Kolik, magont och magknip hos spädbarn är något som ofta blandas ihop. Läs om vad kolik är, hur det lindras och vilka symptom som barn drabbas av vid spädbarnskolik. Ofta säger folk missvisande att det är kolik fast att det bara är vanligt magknip. Oavsett om det är kolik eller inte kan det dock vara förödande för familjelivet.

Kolik – symptom och fakta om spädbarnskolik

Kolik hos spädbarn är tråkigt på många sätt. Kolik ger en oerhörd smärta hos spädbarnet samtidigt som kolik kan ställa familjelivet på sin spets. Kolik kan vara näst intill outhärdligt för ett barns föräldrar. Det är dock viktigt att komma ihåg att kolik inte är farligt för barnet.

I denna artikel kan du läsa om:

 • Vad är kolik?
 • Symptom på kolik
 • Orsaker till kolik
 • Tips på hur du kan lindra

Vad är kolik?

Kolik har lite olika definitioner men de vanligaste är: Kolik innebär magont i den utsträckning att spädbarnet skriker i mer än tre timmar per dag. Kolik är när ett spädbarn, som i övrigt är friskt, skriker mer än tre dagar i veckan utan synbar förklaring.

Ofta säger folk missvisande att det är kolik fast att det bara är vanlig magknip eller magont. Oavsett om det är kolik eller inte kan det dock vara förödande för familjelivet. Normalt går kolik över av sig själv när barnet är runt 3-4 månader gammalt.

Spädbarnskolik – en introduktion

KolikMagont, magknip eller kolik hos spädbarn är något som man inte riktigt kan förklara orsaken till. Det finns olika teorier om att kolik orsakas av magknip, av att barnet sväljer för mycket luft, äter för fort, är en reaktion på komjölk eller att det beror på att bebisen känner sig stressad eller otrygg. Misstänker du att ditt barn har kolik ska du alltid fråga om råd på BVC. Många föräldrar känner sig totalt hjälplösa när de inte kan trösta sitt barn och inte riktigt förstår vad som är fel.

Symptom på kolik

Kolik kommer normalt när bebisen bara är någon vecka gammal och brukar försvinna när bebisen blivit tre till fyra månader gammal. Cirka 10-20% av alla barn drabbas i olika grad.

Symptom kan kännas igen på en rad olika tecken. Barnet skriker eller gråter ihärdigt under flera timmar. Ofta är tillfällena regelbundna och kommer vid samma tid varje dag. Ett annat tecken kan vara att barnet ser ut att ha ont i magen och drar ofta upp benen mot magen precis som vid kramp. Ett tecken på kolik är även att barnet ofta vill suga och äta, även när han eller hon precis har fått mat. Man vet inte varför men man tror att detta beror på att barnet misstolkar smärtan för hunger. Om du inte provat att ge barnet napp så kan detta vara ett bra tips för att stilla barnets sugbehov (läs mer om att använda napp).

Orsaken till kolik och kraftig magont

Orsakerna kan vara många men det finns ingen som med all säkerhet kan säga vad det beror på. De orsaker som brukar nämnas är:

Psykologisk orsak till kolik – denna teori blir ofta ifrågasatt då den hävdar att kolik hos barnet beror på oro och ångest hos föräldrarna, men kanske är det motsatsen att föräldrar till kolikbarn istället blir oroliga av att barnet skriker.

Omognad i tarmkanalen – vissa studier har visat att barn med kolik har en högre halt av tarmhormonet motolin i blodet, men man vet inte riktigt vad detta innebär och hur det behandlas.

För lite lactobaciller – det finns teorier som visar att brist på lactobaciller i tarmen orsakar kolik hos barn. Behandling innebär att man intar extra lactobaciller.

Mjölkintolerans och allergi – det har visat sig att många barn med kolik är överkänsliga mot komjölk. Detta går därför oftast över om den ammande mamman går över till en kost fri från komjölksprotein.

Här nedan kan du läsa: 12 tips för hur du lindrar kolik

12 tips på hur du kan lindra kolik och magont

Det finns inget vetenskapligt beprövat som botar kolik, men det finns flera olika metoder som kan hjälpa till att lindra symptomen. Här är lite tips på vad du kan pröva:

 • Låt barnet rapa – rap tar bort spänningar och gaser i magen och det är därför extra viktigt för känsliga barn att de rapas efter och under amningen eller motsvarande.
 • Minska hålet i nappen – om du ger barnet ersättning eller bröstmjölk från flaska så kan du testa med en napp som har ett mindre hål. Ett mindre hål gör att det rinner långsammare och barnet sväljer då mindre luft.
 • Skapa en lugn miljö för bebisen – stress kan göra det värre för barnet.
 • Ha barnet nära dig – kroppskontakt och fysisk närhet kan göra barnet lugnare och mer avslappnat. Ett tips är att prova att bära barnet i bärsele.
 • Se över mattekniken – barn som får i sig för mycket luft när de ammar eller äter från flaskan får mer magont.
 • Bada barnet i varmt vatten – detta lindrar magonten men tar inte bort den. Tänk på att vattnet ska vara varmt och inte hett. Temperatur mellan 32-37grader brukar fungera utmärkt.
 • Använd napp – ibland kan det hjälpa att använda en napp om barnet har ett stort sugbehov.
 • Köp Minifomdroppar och/eller Sempers Magdroppar, sk lactobaciller – dessa köper du receptfritt på apoteket. Det finns inga belägg för att minifom hjälper, men många föräldrar säger att det fungerar för dem.
 • Spädbarnsmassage eller kolikmassage – detta lindrar smärtan och hjälper bebisen att bli av med gaserna i magen.
 • Om du ammar kan du se över din kost – prova att utesluta komjölk i kosten under några veckor. Du kan även prova att utesluta kaffe, röda bär och gasbildande kost som lök, kål, broccoli och bönor.
 • Se över barnets kost – om du ger barnet modersmjölkersättning så finns det ofta mjölkprotein i dessa. Rådfråga på BVC och testa eventuellt att byta till en mjölkfri variant under ett par veckor.
 • Sluta röka – om du är rökare och inte har slutat (eller har börjat igen) så bör du sluta. Spädbarnskolik är vanligare om mamman röker.

Vill du veta mer om Kolik? Lyssna då gärna på nedanstående avsnitt av Babyhjälp-podden där barnmorska Louise Rabe talar om ämnet.

Nationalencyklopedins definition av Kolik:

kolik, smärtsamt kramptillstånd i tjocktarmen. Gasspänning kan orsaka kolik genom utspänning av tarmen, varvid kramp utlöses. Spädbarnskolik anses bero på gasbildning och tarmkramper vilkas orsak inte är helt känd. Vanligen är kolik övergående och ofarlig.

De som läst avsnittet om kolik, magont och magknip hos spädbarn läste även om magdroppar, barn som håller på att få tänder och om barn som har svårt att sova?

Dela artikeln

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
Email

Se gärna våra filmer för dig som är gravid. Fler artiklar om kost och hälsa hittar du längre ner.

Fler artiklar om kost och hälsa

hemorrojder gravid

Hemorrojder när man är gravid

Hemorrojder under graviditeten är vanligt. Åderbråck som sätter sig runt ändtarmsöppningen kallas för hemorrojder och kommer ofta när man är gravid.Det finns saker du kan göra för att undvika och lindra hemorrojdern när du är gravid.

Läs artikeln »
amning alkohol

Alkohol amning

Livsmedelsverket säger att man vid amning kan dricka små mänger alkohol. En del av alkoholen går över i bröstmjölken. Andra risker med alkohol vid amning är försämrad mjölkproduktion och att barnet sover sämre. Du som förälder påverkas också av alkohol. 

Läs artikeln »
gravid zikavirus

Zikavirus och graviditet

Idag är det fastslaget att zikaviruset kan skada fostret allvarligt under graviditeten. Symptomen för om du är smittad uteblir ofta och om du är eller planerar att åka till zikaområden så bör du vara mycket försiktig.

Läs artikeln »

Fostrets tillväxt – längd och vikt

Längd och vikt hos foster under graviditeten. Här hittar du fakta om fostrets vikt- och längdkurvor under alla graviditetens veckor. Vilken vecka är du i? I vår tabell kan du enkelt utläsa fostrets längd och vikt för varje vecka som du är gravid.

Läs artikeln »
kostbarn712

Smakportioner och mat

Smakportioner kan man börja med runt 6 månaders ålder. De första smakportionerna brukar bestå av kokt mosad potatis eller andra rotfrukter. Fortsätt gärna att amma i början när du introducerar smakportioner till barnet. Här hittar du information om barnets matvanor mellan 6-12 månaders ålder.

Läs artikeln »
barn pojke vikt

Viktkurva pojkar 0-12 månader

Viktkurva för pojkar 0 till 12 månader. Hur mycket väger vanligtvis en pojke när han föds och hur mycket ökar han i vikt fram tills han fyller 1 år? Här får du statistik på hur mycket killar vanligtvis väger vid olika tidpunkter under det första året. Viktkurvan är tydligt utmarkerad i diagrammet.

Läs artikeln »
Blödning under graviditeten oro

Blödning gravid

Mensliknande blödning kan uppstå när du är gravid. Tidigt i graviditeten kan en blödning vara ofarlig eller ett tecken på missfall. I slutet av graviditeten kan det vara en teckenblödning, som visar att förlossningen är i sin inledning. Här går vi igenom olika orsaker till varför man kan få en blödning under graviditeten. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.