När får barn tänder

Tänder barn

När får barn sin första tand / tänder? Hur sköter man om barns tänder? När tappar barn sina första tänder? När kommer de permanenta tänderna?

Barns tänder – när kommer barnets tänder?

Barn föds normalt helt utan tänder. Dessa ligger dock gömda i tandköttet och de flesta barn får synliga tänder vid cirka 6-9 månaders ålder.

Har du inte redan köpt en bitring så kan det vara läge nu. Så fort barnet får tänder bör du också börja med att borsta ditt barns tänder. Använd en mjuk tandborste och ta endast en mycket liten klick barntandkräm. Försök se till att barnet inte sväljer tandkrämen. Tandvård i Sverige är avgiftsfri mellan åldern 0-19 år.

I denna artikel får du svar på följande frågor:

 • Når får barn tänder?
 • Hur många tänder har ett barn?
 • Vilka tänder kommer först på barn?
 • När tappar barn tänder?
 • Symptom när barnets tänder kommer
 • Får barn feber när de får tänder?

Läs gärna även vår fördjupade information om: Mjölktänder samt om att borsta tänderna på barn.

När får barn tänder?

Barnets tänder bildas reda när barnet ligger i magen och växer till sig i käkbenet innan de kommer fram. Alla barn är olika, så alla barn får därför också sina första tänder vid olika ålder. Ordningen, i vilken tänderna kommer, skiljer sig inte åt mellan flickor och pojkar.

I mycket sällsynta fall har barn tänder redan vid födseln. Vissa barn får sina första tänder så tidigt som vid 3-4 månaders ålder medan det hos andra dröjer till barnet är närmre året innan de syns. Vanligast är att tänderna tittar fram vid 6-9 månaders ålder.

De första tänderna som barnet får kallas för mjölktänder och är allt som allt 20 stycken, 10 i vardera käke. Alla mjölktänderna brukar ha kommit fram när barnet är runt 2 och ett halvt till 3 års ålder. Även om ditt barn kommer att tappa sina mjölktänder är det viktigt att ta väl hand om dem eftersom de är extra känsliga för kariesangrepp.

När det gäller de första tänderna hos prematura barn så diskuteras det ibland lite olika teorier. Studier har dock visat att det inte finns någon skillnad i när tänderna kommer hos prematura barn, jämfört med barn som är födda efter en full graviditet, efter justering för barnets biologiska ålder.

Barns tänder
Källa: Folktandvården

Vilka tänder kommer först på barn?

Den första tanden bryter normal fram och blir synlig när barnet är mellan 6-9 månaders ålder. Detta kallas för tandframbrott. Först kommer nästan alltid de två mittersta framtänderna i underkäken. Därefter kommer de två framtänderna i överkäken. Vid tre års ålder har normalt barnet fått alla sina mjölktänder.

Symptom när tänderna kommer

Ofta visar barnet tecken på följande symptom när tänderna bryter igenom:

 • Ökad salivavsöndring/dregling
 • Behov av att bita i saker pga att det kliar
 • Ökad irritation
 • Rött och svullet tandkött
 • Feber och/eller diarré (framför allt när första tanden kommer)

Ett bra sätt att lindra symtomen är att ge barnet en bitring av gummi eller en tandborste, att bita på. Det kan också hjälpa att försöka massera barnets tandkött lite lätt med hjälp av ett finger eller en mjuk tandborste.

Läs även: Måste du borsta barnets tänder?

Feber när barn får tänder

Det talas ofta om att föräldrar upplever att deras barn får feber eller blir krassliga när en ny tand kommer. Detta samband finns det inga vetenskapliga belägg för. Istället kan det röra sig om andra infektioner, ex förkylningar, som sammanfaller med att tanden bryter igenom. En vis mormor sa en gång:

”Hade mitt barnbarn fått en tand varje gång min dotter sa att hon hade feber på grund av att hon får tänder så hade tänderna inte fått plats i barnets mun”.

Hål i tänderna

Kosten hos spädbarn är ofta modersmjölk, men ungefär samtidigt som tänderna kommer är det vanligt att man börjar med smakportioner. Undvik söta maträtter för tidigt, såsom fruktpuréer, saft, godis, e dyl, då detta ökar risken för hål och tandskador i tidig ålder. Det finns flera orsaker till varför det blir hål i tänderna. Stor risk föreligger om man inte borstar tänderna varje dag och viktigt att känna till är att små barn får lättare hål i tänderna än vuxna. Det blir då ett tjockt lager av bakterier på tänderna som bildar syra som fräter på tänderna. Äter och dricker man mycket söt så finns det extra mycket bakterier i munnen. Det är när syran fräter på tandens emalj som det blir hål.

Läs mer om mat och dryck när barnet fått tänder.

Vid olyckor och skadade tänder

Det händer ofta att barn ramlar och slår i sina tänder. Blöder det mycket eller om någon tand lossnar, trycks in eller sås ut så bör du kontakta tandvården. Allra viktigaste att uppsöka tandvården är det om du märker att tanden blivit mörkare i färgen sedan ditt barn slog i den.

När tappar barn tänder?

Barn tappar sin första tand när de är runt sex år gamla. Det är dock vanligt med en variation så bli inte förvånad om detta händer redan när barnet är fem eller så sent som när barnet är sju.

Tanden som tappas är en mjölktand som då ersätts av en permanent tand. Normalt tappas tänderna i samma ordning som de kom. Först brukar framtänderna i underkäken lossna och sedan framtänderna i överkäken. Mellan 6 och 14 års ålder tappar ditt barn sedan alla 20 mjölktänderna efterhand.

När tänderna tappas blir det en liten ”glugg” mellan tänderna, vilken kan finnas kvar ganska länge innan den permanenta tanden har vuxit upp. Ofta kommer den nya tanden upp lite innanför mjölktanden och det händer därför att barn kan ha både en mjölktand och en permanent tand på samma plats i munnen. Det är då bra att aktivt börja vicka lite extra på mjölktanden för att den ska lossna.

När får barnet sin första permanenta tand?

Redan från födseln finns anlagen för de permanenta tänderna. Dessa tänder växer och utecklas under mjölktänderna. När de permanenta tänderna växer, löses mjölktändernas rötter upp och vid sex års ålder tappar ditt barn sin första mjölktand. Vid samma tillfälle får barnet sin första permanenta tand, vilken är en kindtand som kommer längst in i munnen s.k. sexårstanden. De permanenta tänderna ska barnet sedan ha under hela livet. Var därför extra uppmärksam på dessa tänder och borsta dem ordentligt.

De permanenta tänderna hos barn ser i början stora ut i förhållande till barnet mun. Tänderna ska dock vara något större då de sedan ska passa in i barnets mun även när det blivit vuxet. Totalt ska ditt barn ha fått sammanlagt 28 permanenta tänder. Senare kommer ofta även de fyra visdomständer längst in i munnen, men dessa bryter inte fram hos alla.

När de permanenta tänderna kommer varierar mer hos barn än vad de gör för mjölktänderna. Ofta är alla tänderna framme när barnet är mellan 9 till 13 år.

Det är även bra att känna till att knappt tio procent av alla barn kan sakna en eller flera permanenta tänder. Detta är något som tandläkaren ofta uppmärksammar med hjälpa av röntgenbilder. Saknas det en permanent tand på platsen där det sitter en mjölktand så tappar barnet normalt inte mjölktanden då ingen tand växer och trycker på under tanden. Barnets mjölktand kan då sitta kvar tills barnet är vuxen (den är dock mindre än övriga tänder).

Läs även: När ska man borsta tänderna på barn och om mat och dryck när barn fått tänder.

De som läst avsnittet om barns tänder läste även mer om hur man borstar tänderna på barn, om mat och dryck när barn fått tänder samt om hur napp- och tumsugning påverkar tänderna.

Fler artiklar om barn och föräldraskap

barn bloja

Att använda blöjor

Blöja – allt om att använda blöja. Hur ofta byter man blöja, behöver man byta på natten? Hur ofta ska man byta kissblöjan. Det är viktigt att tvätta barnet rätt och att byta blöja när barnet bajsat eller kissat. Vill du ha tips på hur du byter blöjan på rätt sätt?

Läs artikeln »
bebis utveckling 5 månader

Utveckling bebis 5 månader (5-6)

En bebis som är runt 5 månader genomgår många förändringar och du märker säkert själv hur mycket som händer i barnets utveckling. Några saker som din bebis kan vid 5 månader listas i artikeln tillsammans med exempel på matschema och sömnschema för ett 5 månaders bebis.

Läs artikeln »
plötslig spädbarnsdöd

Plötslig spädbarnsdöd

Plötslig spädbarnsdöd. Här hittar du statistik och fakta om plötslig spädbarnsdöd. Vilken ålder är det vanligast med plötslig spädbarnsdöd? Hur många drabbas av plötslig spädbarnsdöd? Vad kan man göra för att minska risken för att mitt barn ska drabbas av plötslig spädbarnsdöd?

Läs artikeln »
vill inte amma

Min bebis vill inte amma

Vad gör man när barnet inte vill amma? Här har du 20 tips när barnet amningsvägrar eller amningsstrejkar. Om barnet inte vill amma så kan det bero på flera olika anledningar. Vi ger dig tips och råd när din bebis inte vill amma.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.