tandsprickning

Tandsprickning

Hur vet du att det verkligen är din bebis tänder som är på väg. Här går vi igenom vanliga symtom på tandsprickning. Är feber och diarré säkra tecken på att tänderna är på våg att spricka igenom? 

Symtom och lindring vid tandsprickning

Tandsprickning är när barnets tänder tittar fram. Detta kan ofta vara en mycket besvärlig tid då barnets allmäntillstånd förändras. Många föräldrar upplever att barnet blir mer gnälligt än vanligt och det är inte helt konstigt eftersom tandsprickning kan kännas mycket konstigt i munnen hos barnet.

I denna artikel går vi igenom allt som rör tandsprickning hos en bebis. Vi kommer att ge svar på frågor såsom:

  • När inträffar det?
  • Vilka symptom ger det?
  • Ger tandsprickning feber?
  • Hur kan man lindra?
  • Behövs och finns läkemedel?

När inträffar tandsprickning hos en bebis?

Tandsprickning inträffar när en bebis får sina första tänder. Ofta är detta när bebisen är mellan sex och åtta månader, men tiden kan variera. De första tänderna kommer oftast i främre underkäken och ser ut som två små risgryn. Efter dessa tänder så visar sig normalt de två främre tänderna i överkäken.

Läs mer: Barns tänder

Symtom vid tandsprickning

Hur vet man då att barnet drabbats av tandsprickning? Här är några vanliga symtom på att tänderna är på väg fram:

  • Smärta hos barnet
  • Inflammation där tanden bryter fram
  • Sömnsvårigheter
  • Svullet och ömt tandkött
  • Allmänt grinig och gråter mer
  • Bebisen börjar dregla mer än tidigare
  • Irriterad hud runt munnen, sprickor i mungiporna
  • Bebisen vill bita, gnugga och suga mer
  • Barnet vill inte äta

Tandsprickning och feber

Feber och magbesvär, från diarré till förstoppning, nämns ofta som symptom för att tänderna är på väg. Detta är i regel inte tecken på tandsprickning. Det finns dock de som hävdar att tandsprickning kan ge lösare avföring med ändrad färg eller lukt. Detta tros främst bero på den ökade mängden saliv i bebisens mun som inträffar när tänderna bryter igenom.

Feber rapporteras ofta av både föräldrar och av personal som arbetar nära barn. Det är dock svårt att påvisa ett samband. Enligt vissa studier så kan en kroppstemperatur upp till 37,9 grader Celsius förekomma vid tandsprickning. Man vet inte varför tandbrytning skulle kunna ge feber och det finns en del källor som hävdar att fenomenet är omvänt, dvs att feber istället ökar tandframbrottets hastighet och att detta är förklaringen till varför de inträffar samtidigt.

Tips vid tandsprickning

Att tänderna bryter igenom och blir synliga är något som hänt i alla tider och det krävs ingen medicin för att lindra detta. Däremot kan barnets förändrade beteende göra föräldrarna oroliga och det är inte alltid helt lätt att veta om det är tandsprickning eller om det ”bara” är en utvecklingsfas.

När tänderna bryter igenom kan det vara skönt för barnet att ha något att bita på, eller något att gnugga med på stället där tänderna bryter igenom. Köp en tuggleksak eller en liten trasa som barnet kan ha till hands och tugga på. Köper du en bitring så se till så att ringen har ett bra tuggmotstånd. Det går även bra att låta barnet använda nappflaskan. Se dock till att den mellan måltiderna innehåller vatten, då barnets tänder är känsliga för socker redan när de bryter igenom.

Redan när bebisen får de första tänderna är det dags att börja borsta tänderna (mer om tandborstning). Ett tips kan vara att redan innan tänderna syns borsta eller gnugga lite på din bebis tandkött med en ny tandborste.

Kyla kan också hjälpa din bebis. Idag finns det exempelvis bitringar som man kan lägga i kylen. Om barnet använder napp så kan du testa att lägga in den en stund i frysen innan du ger den till din bebis. Du kan även testa att lägga en fuktad trasa i kylen och låta bebisen tugga på denna. Ett läsartips vi fick för ett tag sedan är att låta barnet tugga på halvfrysta ärtor. Nyttigt och bra för barnet om de börjat äta smakportioner – var i närheten så att barnet inte sätter i halsen. Andra tips från läsare är att frysa in bröstmjölk eller ersättning i små glassformar och erbjuda din bebis.

Om din bebis behöver läkemedel

Normalt behövs detta inte och det är bra om det går att undvika. Om barnet har stora besvär så kan dock Paracetamol vara ett alternativ. En del läsare tipsar om att smörja flytande Alvedon på det smärtande området. Det finns även krämer som innehåller bedövningsmedel, men innan du använder dessa så bör du rådfråga din barnmorska eller en läkare.

De som läste om tandsprickning läste även mer om barns tänder, om mjölktänder samt om vad som viktigt att tänka på vid tandborstningen.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Mollusker barn

Mollusker

Här hittar du bilder på mollusker så att du vet hur de ser ut. Mollusker är vanligt hos barn, men vad är mollusker och hur blir du av med dem? Mullosker drabbar främst barn i förskoleåldern och de försvinner vanligen av sig själv inom något år. Molluscum contagiosum.

Läs artikeln »
Nässpray gravid förkyld

Nässpray gravid förkyld

När du är gravid kan du använda nässpray under en begränsad tid. Nässpray som är avsvällande kan normalt användas vid förkylning men maximalt under 10 dagar. Vissa sorter såsom Otrivin ska dock endast användas efter läkares ordination.

Läs artikeln »
hur fungerar ett agglossningstest

Hur fungerar ett ägglossningstest?

Vet du hur ett ägglossningstest fungerar? Ett ägglossningstest fungerar så att det mäter nivån av LH hormon i urinen. Ett stegring av detta hormon innebär att ägglossning är på väg. Nästan alla ägglossningstest fungerar på samma sätt.

Läs artikeln »
tandborstning

Borsta tänder barn

Borsta tänderna på barn. Hur borstar man tänderna på barn? Måste barn borsta tänderna? Vilken tandborste och tandkräm ska barn använda? Vad händer om man inte borstar tänderna? Vi ger tips och trix för hur du borsta tänderna på barn.

Läs artikeln »
varfor ga upp vikt gravid

Viktuppgång under graviditeten

Vad är orsaken till att man går upp i vikt under graviditeten? Det finns flera orsaker till varför du lägger på dig gravidkilon när du är gravid. Kan du påverka hur mycket du går upp i vikt när du är gravid? Hur mycket väger moderkakan? Hur mycket väger livmodern? Hur mycket väger fostret? Hur mycket väger fostervattnet?

Läs artikeln »
vill inte amma

Min bebis vill inte amma

Vad gör man när barnet inte vill amma? Här har du 20 tips när barnet amningsvägrar eller amningsstrejkar. Om barnet inte vill amma så kan det bero på flera olika anledningar. Vi ger dig tips och råd när din bebis inte vill amma.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.