D-droppar och D-vitamin till barn

D droppar

D-droppar skall ges till barn upp till 2 år. Vet du varför man ger d-droppar till bebisar? Visste du att det tidigare hette AD-droppar? Om du missar en dag med dropparna så bör du inte ge en större dos i efterhand. Allt om d droppar och vitamin D.

D-droppar och D-vitamin till barn

Alla barn från en veckas ålder och upp till två år rekommenderas ett tillskott av d-droppar, dvs av vitamin D. Vitaminen ges i vätskeform i en dos om fem droppar per dag.

I Sverige rekommenderas alla barn att ta d droppar fram tills barnet fyllt två år. Därefter bör man i vissa fall fortsätta med dropparna ytterligare något år. Under barnets första två år är d-droppar gratis och fås av din barnmorska på barnmorskemottagningen.

D-vitamin har stor betydelse för benbildning och skelettillväxt. Brist kan även orsaka Rakit hos barn. I denna artikel kan du läsa om mängden man bör ge, varför man ger d-droppar, hur länge man ska ge och vad som händer om man ger för mycket eller för lite av dropparna.

D-droppar istället för AD-droppar

Förr gav man barn AD-droppar, dvs ett tillskott av både vitamin A och D. Detta ändrades dock 2006, då barn i Sverige enligt livsmedelsverket får i sig tillräckligt med A-vitamin genom kosten. Därför finns det inte längre skäl att ge extra A-vitamin i form av AD-vitamindroppar.

Hur mycket D-vitamin ska man ge?

Rekommenderat intag av vitamin D till barn är 10 µg/dag (oavsett ålder). Detta motsvaras av 5 droppar. Droppa på en sked och ge till barnet. Blanda inte ut dropparna i dryck eller mat.

Varför ger man barn d-droppar?

D-droppar ges i Sverige för att förebygga sjukdomar. Främst för att brist på D-vitamin hos barn kan leda till rakit, även kallat ”engelska sjukan”. Rakit är en sjukdom som leder till att skelettet blir mjukt och missformat. Det gör även att fontanellen sluter sig långsamt, vilket leder till att huvudet blir större än normalt. Andra besvär till följd av rakit är att benstommen blir böjlig, bröstkorgen sjunker in och barnet blir kobent eller hjulbent. Även tänder påverkas negativt. Tack vare tillskottet som ges i Sverige är brist på D-vitamin ovanligt och drabbar främst barn som har sjukdomar som påverkar levern, tarmen eller njurarna.

D-doppar vid amning

D-vitamin passerar över till bröstmjölken, men i relativt små mängder. Livsmedelsverket rekommenderar dock att samma dos av tillskottet skall ges även till barn som ammas.

Vad händer om man missar en dag?

D-vitamin är ett så kallat fettlösligt vitamin, vilket byter att det lagras i kroppen. Detta betyder att kroppen inte kan göra sig av med för stora doser. Det är med andra ord skadligt att över tid ge för mycket av d-dropparna.

Om du missar d-dropparna en dag så ska du därför inte heller ge en extra dos för att kompensera för glömd dos. Har du missat en dag är det inte hela världen. Fortsätt bara att ge vanlig dos.

Hur länge ska man ge barn d-droppar?

Alla barn upp till 2 år bör få ett tillskott med 5 droppar D-vitamin dagligen. I vissa fall rekommenderas det att barn äldre än 2 år fortsätter med d-dropparna under hela förskoleåldern, särskilt under vinterhalvåret. Detta gäller om:

  • Barnet inte äter fisk.
  • Barn som inte äter D-vitaminberikad mat.
  • Barn som inte vistas ute i solen, eller om barnet bär kläder som täcker ansikte, armar och ben.

I vilka livsmedel finns D-vitamin

Om du är fet fisk, matfetter, ägg, kött och mjölk så får du i dig D-vitamin. Fisk som innehåller mycket D-vitamin är exempelvis lax, sill, makrill och tilapia.

D-vitamin bildas dock huvudsakligen i huden i dags- eller solljus, om inte huden är täckt av kläder. Mörkhyade barn har svårare att bilda D-vitamin i huden pga sitt hudpigment.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

traning under graviditeten vecka for vecka

Träning vecka för vecka

Hur ska man träna under olika veckor när man är gravid? Skiljer sig träningen åt från vecka till vecka när man är gravid? När kan man göra vilka träningsmoment när man är gravid?

Läs artikeln »
sova pa mage

Sova på mage

Vad gör man om barnet bara vill sova på mage? När är det okej för barnet att sova på mage? Sedan lång tid tillbaka så rekommenderas det att nyfödda barn inte ska sova på mage.

Läs artikeln »
gravid symptom humorsvangningar under graviditeten

Humörsvängningar under graviditet

Humörsvängningar under graviditet. Varför blir du så lätt irriterad när du är gravid? Varför varierar humöret från dag till dag under graviditeten. Vi förklarar varför du drabbas av humörsvängningar under graviditet.

Läs artikeln »
fertilitetsutredning

Fertilitetsutredning, hur går det till?

Fertilitetsutredning. Ofta inleds en utredning av fertiliteten med ett besök hos läkare. Ett antal tester kommer att genomföras i fertilitetsutredningen. Både kvinnan och mannen utreds för att man ska kunna fastställa orsaken till varför ni inte blir gravida.

Läs artikeln »
barn lus loss

Huvudlöss – löss på barn

Har ditt barn löss? Hur sprids löss? Vad är löss? Vi guider dig igenom allt som har med löss att göra så att ditt barn snabbt blir lössfri. Löss för inte med sig smittor, så de är inte farliga i sig. Löss beror inte heller på dålig hygien.

Läs artikeln »
magdroppar

Magdroppar

Magdroppar. Semper magdroppar rekommenderas till små barn som har problem med magen. Magdropparna från Semper består av en oljelösning med bakteriekultur, Lactobacillus reuteri Protectis, som är anpassad till att trivas i magen och i tarmen.

Läs artikeln »
hur fungerar ett agglossningstest

Hur fungerar ett ägglossningstest?

Vet du hur ett ägglossningstest fungerar? Ett ägglossningstest fungerar så att det mäter nivån av LH hormon i urinen. Ett stegring av detta hormon innebär att ägglossning är på väg. Nästan alla ägglossningstest fungerar på samma sätt.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.