Nötkött gravid

Rött kött gravid

Nötkött går bra att äta när man är gravid. Man ska dock säkerställa att kött är ordentligt tillagat och inte är rött. Livsmedelsverket ändrad nyligen sina rekommendationer och de råder nu gravida att inte äta nötkött som är rött om det inte varit fryst i minst tre dygn.

Rött kött när du är gravid

Livsmedelsverket har nu uppdaterat sina råd om Toxoplasma. Dessa nya råd rör intaget av rött nötkött av gravida och personer med nedsatt immunförsvar.

För att du som är gravid inte ska smittas av parasiten toxoplasma så har livsmedelsverket länge gett rådet att alltid genomsteka kött från lamm, gris och vilt. Nu ändras och utökas råden att även genomsteka nötkött, dvs kött från kor. Toxoplasma kan orsaka sjukdom hos personer som har nedsatt immunförsvar och hos gravida kan parasiten skada det ofödda barnet.

Riskprodukter kött

Parasiten kan finnas i kött från lamm, vildsvin, gris, get, hjortdjur och nötkreatur. Lammkött anses vara en av de vanligaste spridningsvägarna för toxoplasma.

Tidigare ingick inte nötkött bland de produkter som ansågs bära smittan men råden ändras under 2019 till att inkludera även kött från nötkreatur. Läs mer om specifika råd rörande nötkött här nedanför.

Råd om rött kött

Rött kött gravid

Toxoplasma dör när maten hettas upp till minst 60–65 ℃ eller vid frysning (-18 ℃) i minst tre dygn. För att vara på den säkra sidan så ska du följa dessa råd.

Kött från lamm, gris, nöt och vilt ska alltid hettas upp till minst 60 – 65 C, tills det är rosa (medium) och utan inslag av blod. Om du vill äta en lättstekt, blodigare köttbit som är upphettad till under 60 ℃, kan du frysa in den minst tre dygn före tillagning.

Läs även mer om toxoplasma eller om listeria.

Nötkött som gravid

Tidigare sa råden från livsmedelsverket att det under graviditeten var okej att äta rött kött om det var nötkött. Råden har nu uppdaterats efter ny kunskap om parasiten toxoplasma. Ska du som gravid äta nötkött så bör köttet genomstekas. Vill du verkligen måste äta din köttbit röd, och således hetta upp den till under 60 grader, så ska du frysa in den i minst tre dygn före tillagning.

Rött nötkött gravid

Vill du trots allt äta en blodig biff när du är gravid så finns det en möjlighet. Det du måste göra är att frysa in köttet före tillagning och säkerställa att köttet är fruset i minst tre dygn. Under denna infrysningstid så dör eventuella toxoplasmaparasiter enligt livsmedelsverket. 

Smitta från nötkött

Risken att smittas genom nötkött är relativt liten. Nötkött har en lägre risk att smittas av toxoplasma än kött från andra djur. Äter du en lättstekt blodig bit kött från nöt, så kan du dock utsättas för parasiten.

Läs mer: Toxoplasma.

Vanliga frågor angående rött kött

Kan Högrevsburgare vara röd?

Högrev blir allt vanligare i hamburgare och trenden just nu är att äta dem något röda i mitten. Är du gravid så ska du dock alltid be om genomstekta hamburgare som inte har något rött i mitten.

Får man äta kött som gravid?

Som gravid så behöver du järn och andra mineraler som finns i kött. Det är därför bra att äta en viss mängd kött även när du är gravid.  Ät dock inte rött kött utan se till så att det är stekt till minst rosa färg.

Kan gravida äta rött kött?

När du är gravid så bör du inte äta rött kött. Denna rekommendation ger livsmedelsverket när det gäller kött från lamm, vildsvin, gris, get, hjortdjur och nötkreatur.

Kan man äta oxfilé som gravid?

Oxfilé är nötkött och inkluderas därför i de nya rekommendationerna om att köttet inte bör ätas rött. Stek oxfilen så att den är genomstekt eller åtminstone svagt rosa.

De som läste om kött som gravid läste även om rostbiff när man är gravid samt om man kan äta lax under graviditeten.

Se gärna våra filmer för dig som är gravid. Fler artiklar om kost och hälsa hittar du längre ner.

Fler artiklar om kost och hälsa

plötslig spädbarnsdöd ängel

Plötslig spädbarnsdöd

Plötslig spädbarnsdöd. Här hittar du statistik och fakta om plötslig spädbarnsdöd. Vilken ålder är det vanligast med plötslig spädbarnsdöd? Hur många drabbas av plötslig spädbarnsdöd? Vad kan man göra för att minska risken för att mitt barn ska drabbas av plötslig spädbarnsdöd?

Läs artikeln »
matvagran

Matvägran

Matvägran. Barn vägrar periodvis att äta. Hur gör man för att matvägrande barn ska få i sig tillräckligt med mat för att klara sig? När barnet inte vill äta mat är det viktigt att du inte tvingar det. Gör ätandet roligt när det lilla barnet matvägrar.

Läs artikeln »
heminsemination

Heminsemination

Heminsemination, dvs att insemination som genomförs i hemmet har blivit allt vanligare. Hur går det till att inseminera hemma? Vilka regler gäller vid heminsemination? Vad ska man tänka på vid insemination hemma?

Läs artikeln »
Fosterdiagnostik

Fosterdiagnostik

Fosterdiagnostik är ett samlingsnamn för de undersökningar som görs på fostret när du är gravid. Det finns flera olika metoder inom fosterdiagnostiken men syftet är för alla att hitta missbildningar eller avvikelser på kromosomerna.  

Läs artikeln »
kolik

Kolik – spädbarnskolik

Kolik, magont och magknip hos spädbarn är något som ofta blandas ihop. Läs om vad kolik är, hur det lindras och vilka symptom som barn drabbas av vid spädbarnskolik. Ofta säger folk missvisande att det är kolik fast att det bara är vanligt magknip. Oavsett om det är kolik eller inte kan det dock vara förödande för familjelivet.

Läs artikeln »
sjalvmedkansla under graviditeten

Självmedkänsla under graviditeten

Självmedkänsla under graviditeten handlar om något av det mest mänskliga – vårt behov av att känna oss omhändertagna och älskade för de vi är. Denna text om självmedkänsla under graviditeten är skriven av Elin Borg som arbetar med att få kvinnor att må bättre under graviditeten.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.