Äta lax gravid

Kan man äta gravad eller varmrökt lax när man är gravid?

När man är gravid går det i vissa fall att äta gravad, varmrökt eller kallrökt lax. Viss lax ska man dock undvika när man är gravid. Vakuumpackad lax ska du endast äta om den är nyförpackad och absolut inte i slutet av tiden för det bäst-före-datum som anges.

Kan man äta lax när man är gravid?

Lax är jättebra att äta när du är gravid. Lax innehåller bland annat omega 3-fett, som är extra viktigt under graviditeten. Ändå är många osäkra på vad som gäller när det kommer till lax och graviditet. Vi reder ut vad du kan äta när du är gravid.

Råden om man bör eller inte bör äta viss typ av lax under graviditeten går isär. Livsmedelsverket har länge kommunicerat följande på sin webbsida:

”Gravad, rökt fisk och sushi: ät nygjorda eller nyförpackade produkter. Kontrollera förpackningsdatum.”

Under 2019 har de dock för förtydligat dessa råd jämfört med de gamla eftersom de ansåg att de var svåra att följa. Nu lyder rådet angående denna typ av fisk från livsmedelsverket:

”Rökt och gravad fisk kan du äta kall om den är nyförpackad, det vill säga om det har gått högst en vecka sen den förpackades. ”

Kan gravida äta gravad lax eller varmrökt lax?

Enligt livsmedelsverket går det normalt utmärkt att äta både gravad och rökt lax, om den är nygjord eller nyförpackad. Det kan finnas små mängder listeriabakterier i gravad och rökt fisk. Om de får möjlighet att föröka sig så kan de vara skadliga. Vakuumförpackad lax ska du vara extra försiktig med då den har lång hållbarhet och därmed har även bakterierna lång tid på sig att föröka sig.

Gravad lax gravid

Läs även: Sushi under graviditeten

Kan gravid äta lax

Vad är då nyförpackad lax? Som tumregel kan du ha att bäst-före-datumet bör vara minst hälften kvar, utifrån förpackningsdatumet.

Det finns dock andra som menar att det finns en risk med att äta gravade och rökta laxprodukter. Det är fortfarande ovanligt med listeriabakterier i Sverige, men är du gravid så kan smitta leda till att fostret dör eller skadas (läs mer om listeria).

På senare år visar trenden att listeriasmittan ökar i Sverige. Anledningen kan vara att det är i dessa länder vi äter mycket lax, tror Wilhelm Tham, forskare vid Restaurang- och Hotellhögskolan i Grythyttan (Örebro Universtitet) med 20 års erfarenhet av listeriaforskning.

– Just vakuumförpackad rökt eller gravad lax är de största smittkällorna för listerios i Sverige, säger han.

Wilhelm Tham avråder gravida från att äta gravad och kallrökt lax. Livsmedelsverket känner till hans forskning men säger att de inte vill skrämma gravida samt att risken är minimal så länge produkterna är nygjorda. Han påpekar också att risken gäller vakuumförpackade produkter. Färsk lax hinner bli dålig innan listeriabakterierna hunnit växa till sig och då känner man på lukten att produkten är dålig.

Upphettad kallrökt lax går utmärkt att äta. Detta är nyttigt för både dig och barnet.

Tips! Se gärna vår gratis utbildningsfilm om kost under graviditeten. I den svarar dietist Emilia Polster på frågor om lax under graviditeten och om andra vanliga frågor om kost.

Värm upp laxen

Om du är osäker så kan du alltid värma upp laxen. Så länge den hettat upp över +70 grader så är den säker att äta ur bakterie- och parasitsynpunkt. Detta även när du är gravid. Tänk på att Listeria inte dör vid nedfrysning, detta gäller endast toxoplasma som förekommer i kött.

Läs även: Sushi under graviditeten, mozzarella, dadlar eller parmesanost.

Här kan du se livsmedelsverket fiskguide.

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

De som läst avsnittet om kan gravid äta gravad eller varmrökt lax tyckte även nedan artiklar var intressanta.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Linfrö gravid

Linfrö gravid

Linfrö när man är gravid skall endast ätas hela och i mindre mängd. Krossade linfrön skall helt undvikas. Även linfröolja ska helt undvikas under graviditet och vid amning. De studier som finns på linfrö och graviditet är begränsade men de studier som finns tyder på att linfrö kan ha oönskade effekter hos gravida kvinnor.

Läs artikeln »
progesteron

Progesteron

Progesteron är ett hormon vars nivåer förändras under menstruationscykeln. Som kvinnligt könshormon förbereder progesteron graviditet, håller fostret vid liv samt förhindrar ägglossning. 

Läs artikeln »
vab

VAB – vård av sjukt barn

Vid VAB så ska detta anmälas till Försäkringskassan. VAB står för vård av sjukt barn, vilket ger dig som förälder rätt till ersättning. Vi förklarar reglerna och ger dig tips för att det ska bli så enkelt som möjligt när du vabbar. 

Läs artikeln »
Listeria symptom

Symptom listeria

Listeria symptom hos gravida. Hur vet man om man smittats av listeria när man är gravid? Vilka symptom får man vid en listeriainfektion? Hur behandlar man listeria om man smittats? Listeria har symptom som påminner om influensa vilket gör den svår att upptäcka i tid.

Läs artikeln »
barn flicka vikt

Viktkurva flickor 0-12 månader

Viktkurva för flickor 0 till 12 månader. Hur mycket väger vanligtvis en flicka när hon föds och hur mycket går hon upp i vikt fram tills hon fyller 1 år? Här får du statistik på hur mycket flickor vanligtvis väger vid olika tidpunkter under det första året. Viktkurvan är tydligt utmarkerad i diagrammet.

Läs artikeln »
gravid symptom diarre under graviditeten

Diarré under graviditeten

Diarré under graviditeten. Diarré kan komma plötsligt och behöver inte ha med graviditeten att göra. Även under graviditeten kan diarré bero på matförgiftning eller en släng av maginfluensa. Diarré i slutet av graviditeten kan innebära att förlossningen är nära.

Läs artikeln »
moderkakan

Moderkakan

Moderkakan eller Placenta. Vad är en moderkaka och hur fungerar moderkakan? Moderkakan finns bara i kvinnans kropp under tiden då hon är gravid. Moderkakan ger barnet både näring och syre under graviditeten samt hjälper till att transportera bort avfallsprodukter från fostret som moderns kropp sen gör sig av med.

Läs artikeln »
fostervatten lacka

Att läcka fostervatten

Läckage av fostervatten är inget som normalt inträffar. Om man läcker fostervatten så bör man kontakta förlossningen. Det kan vara ett tecken på att förlossningen snart ska börja. Många gånger så förväxas läckage av fostervatten med urinläckage eller vattniga flytningar. Vi förklarar skillnaden.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.