Tidigt missfall

Tidigt missfall

Tidigt missfall är något som det inte finns så mycket statistik på. Anledningen är att ett tidigt missfall normalt händer redan innan man vet att man är gravid. De flesta tidiga missfall inträffar innan graviditetsvecka 12. Under den första trimestern inträffar hela 80% av alla missfall. 

Tidigt missfall – hur vet man?

Tidigt missfall är något som det inte finns så mycket statistik på. Orsaken är att man helt inte kan veta hur ofta det händer. Missfall som kommer tidigt i graviditeten kanske inträffar redan innan man vet att man är gravid eller också händer det i samband med mensen då blödningen inte uppmärksammas som ett missfall.

Mörkertalet vid tidigt missfall är stort och det finns dem som tror att så många som varannan befruktning på något sätt leder till missfall. Av kända graviditeter resulterar uppskattningsvis 15-20% i ett missfall under de första tolv veckorna. Sker ett missfall efter vecka 12 så kallas det för ett sent missfall.

Läs mer: Missfall och när du kan bli gravid igen efter missfall.

Tidigt missfall – hur vet man?

Hur vet man då om man har drabbats av ett tidigt missfall? Normalt så vet man som sagt inte. Vid ett missfall under de första veckorna är embryot mindre än en halv millimeter och det är därför inte konstigt att ett så tidigt missfall inte märks av.

Du kan märka av ett tidigt missfall genom a det blöder från slidan. Blödningen kan innehålla slem, tunn vätska och ibland blodklumpar. Det kan även göra ont i magen eller underlivet, ungefär som kraftig mensvärk.

Får du en tidigt blödning, redan innan din förväntade mens, så skulle orsakerna till blödningen även kunna vara en nidblödning, dvs när ägget fäster. Det skulle även kunna vara en mellanblödning som inträffar naturligt ibland. En blödning tidigt i graviditeten behöver således inte betyda att det är ett tidigt missfall.

Kan man hindra ett tidigt missfall?

Svaret är generellt nej. Ett missfall sker då kroppen stöter bort fostret till följd av att något är fel. Det finns vissa saker såsom rökning, droger och alkohol, som kan öka risken något, så om du försöker att bli gravid så bör du upphöra med detta. Du kan även minska risken för tidigt missfall genom att äta folsyra.

Du kan inte stoppa ett tidigt missfall som beror på kromosomfel eller fel relaterat till ägget och du ska därför heller inte dåligt samvete för att det inträffar. Det är inte ditt fel och inget du normalt kan påverka. Det enda du kan göra för att minska risken för ett tidigt missfall är att planera en tidigare graviditet, då risken ökar med åldern (läs statistik över missfall).

Källa: Missfall, Södertälje Sjukhus, Hälsobyn.fi, Läkartidningen, barnmorskor.

Få fakta och tips om graviditet och föräldraskap. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

gravid bilbälte

Bilbälte under graviditeten

Bilbälte när man är gravid. Ska man använda bilbälte under graviditeten? Även när du är gravid är det mest säkra för dig och ditt barn att använda bilens ordinarie bilbälte. Ett bilbälte som används på rätt sätt skyddar en gravid kvinna bäst enligt trafikverket.

Läs artikeln »
Eftervärkar

Eftervärkar

Många upplever eftervärkar under de första dagarna efter förlossningen. Eftervärkar känns ofta som kraftig mens och är ett tecken på att kroppen återhämtar sig. Du kan lindra eftervärkar med smärtlindrande eller värme.

Läs artikeln »
mjölkstas - spända bröst efter förlossningen

Mjölkstas

Mjölkstas kan vara en smärtsam upplevelse. Det drabbar cirka 1 av 3 nyblivna mammor och du behöver inte amma för att få det. Mjölkstas kommer normalt under den första vecka efter förlossningen. Symptom är spända och hårda bröst, ibland med feber. Använd Cottermans grepp för att lindra.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.