Tidigt missfall

Tidigt missfall

Tidigt missfall är något som det inte finns så mycket statistik på. Anledningen är att ett tidigt missfall normalt händer redan innan man vet att man är gravid. De flesta tidiga missfall inträffar innan graviditetsvecka 12. Under den första trimestern inträffar hela 80% av alla missfall. 

Tidigt missfall – hur vet man?

Tidigt missfall är något som det inte finns så mycket statistik på. Orsaken är att man helt inte kan veta hur ofta det händer. Missfall som kommer tidigt i graviditeten kanske inträffar redan innan man vet att man är gravid eller också händer det i samband med mensen då blödningen inte uppmärksammas som ett missfall.

Mörkertalet vid tidigt missfall är stort och det finns dem som tror att så många som varannan befruktning på något sätt leder till missfall. Av kända graviditeter resulterar uppskattningsvis 15-20% i ett missfall under de första tolv veckorna. Sker ett missfall efter vecka 12 så kallas det för ett sent missfall.

Läs mer: Missfall och när du kan bli gravid igen efter missfall.

Tidigt missfall – hur vet man?

Hur vet man då om man har drabbats av ett tidigt missfall? Normalt så vet man som sagt inte. Vid ett missfall under de första veckorna är embryot mindre än en halv millimeter och det är därför inte konstigt att ett så tidigt missfall inte märks av.

Du kan märka av ett tidigt missfall genom a det blöder från slidan. Blödningen kan innehålla slem, tunn vätska och ibland blodklumpar. Det kan även göra ont i magen eller underlivet, ungefär som kraftig mensvärk.

Får du en tidigt blödning, redan innan din förväntade mens, så skulle orsakerna till blödningen även kunna vara en nidblödning, dvs när ägget fäster. Det skulle även kunna vara en mellanblödning som inträffar naturligt ibland. En blödning tidigt i graviditeten behöver således inte betyda att det är ett tidigt missfall.

Kan man hindra ett tidigt missfall?

Svaret är generellt nej. Ett missfall sker då kroppen stöter bort fostret till följd av att något är fel. Det finns vissa saker såsom rökning, droger och alkohol, som kan öka risken något, så om du försöker att bli gravid så bör du upphöra med detta. Du kan även minska risken för tidigt missfall genom att äta folsyra.

Du kan inte stoppa ett tidigt missfall som beror på kromosomfel eller fel relaterat till ägget och du ska därför heller inte dåligt samvete för att det inträffar. Det är inte ditt fel och inget du normalt kan påverka. Det enda du kan göra för att minska risken för ett tidigt missfall är att planera en tidigare graviditet, då risken ökar med åldern (läs statistik över missfall).

Källa: Missfall, Södertälje Sjukhus, Hälsobyn.fi, Läkartidningen, barnmorskor.

Få fakta och tips om graviditet och föräldraskap. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

gravidkomplikationer

Gravidkomplikationer som du inte vill uppleva

Tyvärr finns det mycket under en graviditet som kan gå fel. Sannolikheten att man ska drabbas av någon komplikation när man är gravid är dock liten, så försöka att inte tänka för mycket. Graviditetskomplikationer dyker med jämna rum upp i media och skrämmer upp de som är gravida. Oroa dig inte i onödan för gravidkomplikationer.

Läs artikeln »
vaccination

Vaccination av barn och spädbarn

Vaccination barn, vaccination spädbarn – När skall barn vaccineras? Vilka vaccinationer behöver barn och spädbarn? De första vaccinationssprutorna får barn redan vid tre månaders ålder, men det tar fortfarande lång tid innan barnet har ett fullgott vaccinationsskydd.

Läs artikeln »
sjalvmedkansla under graviditeten

Självmedkänsla under graviditeten

Självmedkänsla under graviditeten handlar om något av det mest mänskliga – vårt behov av att känna oss omhändertagna och älskade för de vi är. Denna text om självmedkänsla under graviditeten är skriven av Elin Borg som arbetar med att få kvinnor att må bättre under graviditeten.

Läs artikeln »
Halsbränna gravid

Halsbränna gravid

Halsbränna när man är gravid är ett vanligt besvär. Orsaken till varför du som gravid får halsbränna är att fostret trycker på mage och tarmar. Minska besvären genom att följa våra råd i denna artikel. Trycket från mage och tarmar försvårar matsmältningen vilket i sin tur ger halsbränna under graviditeten. 

Läs artikeln »
Träning för mammor

Träning för mammor – av Therese Carlsson

Efter förlossningen är det viktigt att komma igång med träningen. Som nybliven mamma behöver kroppen återhämta sig från den fysiskt krävande förlossningar. Träning för mammor driva av Therese Carlsson som under flera år arbetat med gravidträning och träning för mammor. 

Läs artikeln »
kostbarn06

Kost till nyfödd

Fakta om bröstmjölk och modersmjölksersättning. Vad ska ett barn äta under de första 6 månaderna? Ska man amma och ge bröstmjölk så länge det är möjligt eller är det okej att gå över till modersmjölksersättning? Vad äter nyfödda barn? Gå från amning till ersättning.

Läs artikeln »
normaltgravidgravid normalt

Normalt under graviditeten

Vad är normalt under graviditeten? Vi hjälper dig att reda ut vad som är normalt när du är gravid. När man är gravid har man många dagar då man undrar om detta är normalt. Läs alla våra artiklar om vad som är normalt under graviditeten för att känna dig extra trygg.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.